Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AMENZI de 2,45 milioane de Euro in TURISM, pentru impiedicarea scaderii preturilor la pachetele turistice

15-Ian-2019
1812

Consiliul Concurentei anunta ca a sanctionat 13 agentii de turim si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cu amenzi in valoare totala de 11.419.539.35 lei (aprox. 2,45 milioane euro). 


Potrivit Consiliului, in perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agentii de turism si-ar fi coordonat politicile comerciale, facand inclusiv schimb de informatii sensibile din punct de vedere concurential, scopul fiind acela de a nu permite ca preturile produselor/pachetelor turistice comercializate sa scada. 

Prin acest schimb de informatii, s-a impiedicat scaderea sub un anumit prag a pretului de vanzare catre clienti pentru produsele turistice si/sau pachetele de servicii turistice comercializate (ex: bilete de avion in zborurile tip charter - atat ca produs turistic individual, cat si ca o componenta dintr-un pachet de servicii turistice). Totodata, agentiile amendate de Consiliul Concurentei au limitat sau au eliminat campaniile promotionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri ori gratuitati clientilor, in timp ce numarul de locuri in avioanele contractate pentru zborurile de tip charter, de exemplu, era impartit intre ele, fiind, astfel, limitata artiificial oferta, scopul fiind acela al cresterii pretului de vanzare.

Amenzile au fost aplicate astfel: 
1. Aerotravel S.R.L. 400.754,46 lei (aprox. 86.003 euro);
2. Air Fla S.R.L. 9.618,91 lei (aprox. 2.064euro);
3. Corali Holidays S.R.L. 6.644,12 lei (aprox. 1.426 euro);
4. Eximtur S.R.L. 685.116,14 lei (aprox. 147.027 euro);


5. Fibula Air Travel S.R.L. 88.310,64 lei (aprox. 18.952 euro);
6. Happy Tour S.R.L. 519.597,56 lei (aprox. 111.506 euro);
7. Nova Travel S.R.L. 124.616,00 lei (aprox. 26.743 euro);
8. Paralela 45 Turism S.R.L. 1.723.737,00 lei (aprox. 369.917 euro);
9. Prestige Tours International S.R.L. 2.139.282,82 lei (aprox. 459.093 euro);
10. Prompt Service Travel Company S.R.L. 186.084,73 lei (aprox. 39.934 euro);
11. Rezeda World Travel S.R.L. 28.780,08 lei (aprox. 6.176 euro);
12. Tez Tour S.R.L. 55.930,00 lei (aprox. 12.003 euro);
13. Touring Europabus Romania S.R.L. 5.397.762,87 lei (aprox. 1.158.368 euro).
*Christian’76 Tour S.R.L. a aplicat la programul de clementa, oferind dovezi privind existenta faptelor anticoncurentiale, si a primit imunitate la amenda. 

Companiile Aerotravel S.R.L., Eximtur S.R.L., Fibula Air Travel S.R.L., Nova Travel S.R.L., Paralela 45 Turism S.R.L., Prompt Service Travel Company S.R.L., Rezeda World Travel S.R.L., Tez Tour S.R.L., Touring Europabus Romania S.R.L. au recunoscut participarea la practica anticoncurentiala si au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de baza al amenzii. 
Investigatia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurential al Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane Tarom S.A., respectiv facilitarea savarsirii faptei anticoncurentiale. 

De asemenea, Consiliul Concurentei a amendat si ANAT cu 53.304,02 lei (11.439,12 euro) in acelasi caz, deoarece in perioada septembrie 2012 – aprilie 2016, a interzis membrilor sai care operau ca revanzatori pentru produse turistice si/sau pachete de servicii turistice sa acorde clientilor reduceri sub forma cedarilor unei parti din comisioanele ce le reveneau de la companiile (tur-operatorii) care ofereau acele produse/pachete turistice. 

ANAT si-a recunoscut fapta anticoncurentiala si a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. 

In replica, ANAT a remis un comunicat prin care face cateva precizari privind amenda de 53.304,02 lei (11.439,12 euro) aplicata asociatiei, ca urmare a investigatiei Consiliului privind coordonarea comportamentului pe piata comercializarii produselor turistice prin agenti de turism.
Acestia anunta ca institutia a colaborat cu Consiliul Concurentei pe toata durata investigatiei si ca respecta decizia Consiliului Concurentei si va onora toate obligatiile impuse

Totodata, ANAT a oferit asigurari turistilor ca nu au si nu vor avea in niciun fel de suferit in urma aplicarii deciziei Consiliului Concurentei.

“Precizam ca situatia care a dus la investigatia Consiliului Concurentei a fost cauzata de o serie de specificitati ale pietei romanesti, insuficient consolidata si inadecvat reglementata. Intentia ANAT si a agentiilor membre, in toata aceasta perioada, a fost de a proteja turistii de riscuri neprevazute, precum si de imposibilitatea de a onora serviciile in conditii competitive de piata sau imposibilitatea de rambursare a costurilor serviciilor neonorate. A fost vorba de solutia de supravietuire gasita de agentiile de turism corecte care au avut mereu in vedere interesul consumatorilor ca reactie la esecul statului de a pune ordine in piata. Ne-am fi dorit sa putem avea statul ca partener in acest demers, printr-o legislatie mai bine adaptata”, se arata in comunicatul Asociatiei.

Consiliul Concurentei a obligat ANAT sa organizeze si sa deruleze actiuni de instruire pentru agentiile membre si angajatii acestora, pentru a cunoaste reglementarile din domeniul concurentei, nu doar in spiritul, ci si in litera legii, Asociatia precizand ca va respecta aceasta obligatie.

“Pentru ANAT, acest episod reprezinta atat o lectie importanta, cat si un prilej de reformare. Incepand cu 2019, asociatia va demara un proces ambitios de modernizare si restructurare. Suntem increzatori ca rezultatul implementarii acestui plan va duce la schimbarea in bine a industriei romanesti de turism. Suntem determinati, de asemenea, sa intreprindem toate demersurile pentru a evita aparitia unor situatii similare in viitor. in acest sens, ANAT isi propune sa devina mai deschisa si mai transparenta cu consumatorii, pentru ca acestia sa inteleaga mai bine functionarea pietei romanesti. Nu in ultimul rand, ne exprimam speranta ca, de acum, statul va actiona ca un partener real al industriei pentru ca, astfel, sa lucram impreuna la imbunatatirea cadrului legislativ, fapt ce nu poate fi decat in beneficiul clientilor”, mai transmite ANAT.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016