Raportul Special
realizat de specialisti
Cormerciantii de telefoane mobile care vand aparate incompatibile cu sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta “RO-ALERT” ar putea fi sanctionati drastic, prevede un proiect al ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ vine ca urmare a faptului ca OUG privind implementarea sistemului, adoptat deja, nu stabileste conditiile de operare.
Initiatorii proiectului spun ca „prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta „RO-ALERT” s-a aprobat implementarea pe teritoriul Romaniei a Sistemului RO-ALERT, fara a fi stabilite si conditiile de operare a respectivului sistem”.
Concret, proiectul prevede ca cei care comercializeaza telefoane mobile incompatibile cu RO-ALERT pot vinde aparatele pana la epuizarea stocului existent, fara a depasi termenul de 180 de zile pe care
Extras din Ordonanta de urgenta privind operarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta „RO-ALERT”
(...)
Subsectiunea a III-a - Obligatii de transmitere a mesajelor RO-ALERT
Art. 17. – (1) in vederea transmiterii mesajelor RO-ALERT, furnizorii retelelor publice de comunicatii electronice au urmatoarele obligatii:
a) asigura distribuirea mesajelor, in toate tehnologiile disponibile, indiferent de forma si continut, fara a modifica/altera continutul acestora;
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(2) Pe langa obligatiile mentionate la alin.(1), furnizorii retelelor publice de comunicatii electronice au obligatia ca, in termen de maximum 3 minute, sa asigure, pentru fiecare mesaj, livrarea de mesaje de confirmare cu privire la celulele radio din zonele afectate de situatii de urgenta care nu au transmis mesajele RO-ALERT. Livrarea mesajelor se realizeaza prin intermediul elementelor de tip controller din cadrul retelelor proprii.
Sectiunea a II – a Obligatii ale operatoriilor economici
Art. 18. – (1) Operatorii economici care comercializeaza telefoane mobile au obligatia de a furniza si a mentine pe paginile web proprii, cat si la punctele de vanzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informatii privind:
a) capabilitatile de receptionare a mesajelor RO-ALERT;
b) modalitatile de activare a acestor facilitati pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat. (2) Informatiile mentionate la alin.(1) se transmit si Serviciului de Telecomunicatii Speciale in vederea publicarii in portalul web RO-ALERT.
Art.19. – (1) Telefoanele mobile aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, care nu au activata posibilitatea receptionarii mesajelor RO-ALERT, pot fi comercializate pana la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai tarziu de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Dupa expirarea termenului prevazut la alin.(1), se interzice operatorilor economici comercializarea telefoanelor mobile care nu au activata posibilitatea receptionarii mesajelor ROALERT.
Capitolul V Contraventii si sanctiuni
Art.20. - (1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice a obligatiilor prevazute la art.15, art.16 si art.17 alin.(1) lit. a) – c);
b) nerespectarea de catre operatorii economici a obligatiilor prevazute la art.18 alin.(1);
c) nerespectarea de catre operatorii economici a obligatiilor prevazute la art.19 alin.(2).
(2) Contraventiile prevazute la alin.(1) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. a);
b) cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. b);
c) cu amenda de la 35.000 lei la 75.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. c).
(3) In cazul aplicarii sanctiunii amenzii pentru savarsirea faptei prevazute la alin.(1) lit. c), prin procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se dispune si masura complementara de interzicere de la comercializare.
(4) Savarsirea repetata a contraventiilor prevazute la alin.(1) lit. b) sau c) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. b);
b) cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. c) .
(5) Limitele amenzilor prevazute la alin. (2) si (4) pot fi actualizate prin hotarare a Guvernului.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA