Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzi drastice pentru comerciantii care vand telefoane mobile incompatibile RO-ALERT! (proiect)

18-Apr-2019
1757

Cormerciantii de telefoane mobile care vand aparate incompatibile cu sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta “RO-ALERT” ar putea fi sanctionati drastic, prevede un proiect al ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ vine ca urmare a faptului ca OUG privind implementarea sistemului, adoptat deja, nu stabileste conditiile de operare.

Initiatorii proiectului spun ca „prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta „RO-ALERT” s-a aprobat implementarea pe teritoriul Romaniei a Sistemului RO-ALERT, fara a fi stabilite si conditiile de operare a respectivului sistem”.

Concret, proiectul prevede ca cei care comercializeaza telefoane mobile incompatibile cu RO-ALERT pot vinde aparatele pana la epuizarea stocului existent, fara a depasi termenul de 180 de zile pe care

Extras din Ordonanta de urgenta privind operarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta „RO-ALERT” 

(...)

Subsectiunea a III-a - Obligatii de transmitere a mesajelor RO-ALERT 

Art. 17. – (1) in vederea transmiterii mesajelor RO-ALERT, furnizorii retelelor publice de comunicatii electronice au urmatoarele obligatii: 
a) asigura distribuirea mesajelor, in toate tehnologiile disponibile, indiferent de forma si continut, fara a modifica/altera continutul acestora; 


b) configureaza serviciul de distribuire a mesajelor RO-ALERT in raport cu alte fluxuri de trafic, astfel incat distribuirea acestora sa fie prioritara; 
c) asigura procesarea simultana a unui numar minim de 20 de mesaje RO-ALERT;
d) realizeaza toate actualizarile de hardware/software, inclusiv configurari si activari de 6 licente, in vederea preluarii si distribuirii mesajelor in retelele proprii;
e) colaboreaza cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale in vederea solutionarii operative a eventualelor disfunctionalitati si incompatibilitati identificate la transmiterea mesajelor RO-ALERT prin intermediul echipamentelor din cadrul retelelor proprii. 

(2) Pe langa obligatiile mentionate la alin.(1), furnizorii retelelor publice de comunicatii electronice au obligatia ca, in termen de maximum 3 minute, sa asigure, pentru fiecare mesaj, livrarea de mesaje de confirmare cu privire la celulele radio din zonele afectate de situatii de urgenta care nu au transmis mesajele RO-ALERT. Livrarea mesajelor se realizeaza prin intermediul elementelor de tip controller din cadrul retelelor proprii.
Sectiunea a II – a Obligatii ale operatoriilor economici 

Art. 18. – (1) Operatorii economici care comercializeaza telefoane mobile au obligatia de a furniza si a mentine pe paginile web proprii, cat si la punctele de vanzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informatii privind: 
a) capabilitatile de receptionare a mesajelor RO-ALERT; 
b) modalitatile de activare a acestor facilitati pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat. (2) Informatiile mentionate la alin.(1) se transmit si Serviciului de Telecomunicatii Speciale in vederea publicarii in portalul web RO-ALERT. 

Art.19. – (1) Telefoanele mobile aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, care nu au activata posibilitatea receptionarii mesajelor RO-ALERT, pot fi comercializate pana la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai tarziu de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. 

(2) Dupa expirarea termenului prevazut la alin.(1), se interzice operatorilor economici comercializarea telefoanelor mobile care nu au activata posibilitatea receptionarii mesajelor ROALERT.

Capitolul V Contraventii si sanctiuni 

Art.20. - (1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte: 
a) nerespectarea de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice a obligatiilor prevazute la art.15, art.16 si art.17 alin.(1) lit. a) – c); 
b) nerespectarea de catre operatorii economici a obligatiilor prevazute la art.18 alin.(1); 
c) nerespectarea de catre operatorii economici a obligatiilor prevazute la art.19 alin.(2).

(2) Contraventiile prevazute la alin.(1) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. a); 
b) cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. b); 
c) cu amenda de la 35.000 lei la 75.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. c).

(3) In cazul aplicarii sanctiunii amenzii pentru savarsirea faptei prevazute la alin.(1) lit. c), prin procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se dispune si masura complementara de interzicere de la comercializare.

(4) Savarsirea repetata a contraventiilor prevazute la alin.(1) lit. b) sau c) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. b); 
b) cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, in cazul contraventiilor de la alin.(1) lit. c)

(5) Limitele amenzilor prevazute la alin. (2) si (4) pot fi actualizate prin hotarare a Guvernului. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016