Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizare active achizitionate in 2012, venituri din 2013

06-Nov-2012
4376
Dezbatem mai jos cazul unei persoane juridice infiintate in luna august 2012, cu mentiunea ca in aceeasi luna a achizitionat mai multe active fixe, toate in scopul desfasurarii activitatii. Din cauza lipsei disponibilitatilor, societatea va achizitiona marfa abia in luna ianuarie 2013, firma nerealizand astfel venituri in 2012. Vom stabili astfel in ce masura se poate inregistra amortizarea activelor cumparate, stabilind totodata si daca aceste cheltuieli sunt deductibile, avand in vedere ca nu se va realiza venit in anul 2012.

Solutia consultantului:

Dupa cum se cunoaste, o cheltuiala poate fi dedusa la calculul impozitului pe profit daca este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal. Observam ca legiuitorul nu a conditionat realizarea unui profit sau venit, in anul in care s-a efectuat cheltuiala, dar obliga identificarea unui scop de realizare a unui venit impozabil.

Astfel, in opinia noastra, daca toate aceste active sunt achizitionate pentru a desfasura activitatea societatea, atunci cheltuielile in legatura cu aceste active sunt deductibile, chiar daca in anul achizitiei nu s-au realizat venituri impozabile.

Amortizarea este o suma deductibila la calculul impozitului pe profit daca este inregistrata conform art. 24 din Codul fiscal. Acest lucru presupune ca durata de amortizare fiscala sa fie adoptata conform HG 2139/2004 privind catalogul mijloacelor fixe, iar metodele de amortizare sa fie corespunzatoare clasei de active permise la amortizare, conform Codului fiscal.


De exemplu, pentru cladiri se poate utiliza numai metoda liniara. Pentru autoturisme se pot utiliza metodele liniara, degresiva si pe numarul de km parcursi. Observam ca la amortizarea autoturismelor nu se poate utiliza metoda de amortizare accelerata, la calculul amortizarii fiscale. Pentru echipamente tehnologice, mobilier, birotica, se pot utiliza metodele liniara, accelerata, degresiva.

Astfel, daca mijloacele fixe sunt in functiune si nu li s-a suspendat utilizarea, iar amortizarea este calculata conform metodelor si procedurilor descrise mai sus, in acest caz consideram ca amortizarea este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit.

In consecinta, aceste cheltuieli se vor reflecta intr-o pierdere fiscala, identificata prin declaratia anuala de impozit pe profit 101 si se pot deduce in urmatorii 7 ani la calculul impozitului pe profit, conform art. 26 alin. (5) din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016