Amortizare echipamente. Ce cheltuieli sunt deductibile?
Studiul de caz urmator trateaza situatia in care societatea a achizitionat echipamente dupa 01.07.2014, respectiv pe 11.07.2014/ Stabilim daca la calculul impozitului pe profit reinvestit, amortizarea echipamentelor achizitionate este o cheltuiala deductibila.
Conform OUG 19/2014 s-a reintrodus prevederea pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Aceasta masura a mai fost legiferata pentru perioada octombrie 2009- decembrie 2010 ca o amanare a impozitarii profitului pe perioada de amortizare a investitiei.
Pentru perioada 1 iulie 2014- 31 decembrie 2016, profitul reinvestit in productia in regie proprie sau achizitia de echipamente tehnologice noi din subgrupa 2.1, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice nu se impoziteaza. Aceste echipamente tehnologice trebuie sa fie noi, deci, sa nu fi fost utilizate anterioar datei achizitiei. Contribuabilii care beneficiaza de aceasta prevedere nu pot alege metoda de amortizare accelerata.
Profitul reinvestit reprezinta soldul contului de profit si pierdere adica profitul contabil brut cumulate de la inceputul anului, respectiv, in anul punerii in functiune a utilajelor, iar scutirea de
impozit pe profit se acorda in trimestrul in care activul este pus in functiune. Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual in functie de caz dupa constituirea rezervei legale.
Din punctul de vedere al aplicarii amortizarii, aceasta nu poate fi facuta prin metoda accelerata, urmand ca amortizarea lunara sa fie deductibila fiscal conform prevederilor Codului fiscal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme