Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizare fiscala diferita de amortizarea contabila - Deductibilitate. Completare D 101

22-Apr-2019
6607

"O societate comerciala avand activitate de productie bunuri industriale a receptionat in mai 2018 o linie de productie optand pentru amortizare fiscala metoda degresiva si amortizare contabila liniara. Este deductibila cheltuiala reprezentand diferenta dintre amortizarea degresiva calculata pentru trimestrul I/2019 si cea contabila, in conditiile in care societatea a inregistrat pierdere contabila pe trimestrul I/2019?", se intreaba unul dintre cititorii nostri. Raspunsul de specialitate oferit de unul dintre exepertii nostri il redam in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului

 Potrivit art. 25 alin. (3) lit. i) din Codul fiscal cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile in limitele stabilite la art. 28 din Codul fiscal, iar la art. 28 alin. (5) lit. b) se prevede ca in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata, durata de amortizare bazandu-se pe durata normala de utilizare a imobilizarilor.

Pe de alta parte, conform pct. 238 si pct. 240 din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1802/2014 amortizarea contabila se realizeaza pe baza duratelor de utilizare economica si conditiile de utilizare a imobilizarilor, utilizand una din cele patru metode de amortizare: liniara, degresiva, accelerata sau pe unitatea de produs, in asa fel incat sa reflecte modul in care beneficiile economice viitoare ale unui activ se asteapta sa fie consumate de entitate.

Cele doua categorii de amortizare sunt mai mult sau mai putin diferite, dar pot si coincide, in functie de politicile contabile adoptate la nivelul societatii, astfel ca amortizarea fiscala poate fi diferita de amortizarea contabila.

Aceasta se traduce in calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil prin aceea ca cheltuielile cu amortizarea contabila din contul 6811 sunt nedeductibile (rd. 28 din declaratia anuala de impozit pe profit D101), iar contravaloarea amortizarii fiscale, determinata extracontabil in registrul de evidenta fiscala este deductibila (rd. 11 din D101).

Prin urmare, amortizarea degresiva determinata fiscal pentru trim. I 2019 este integral deductibila, chiar daca societatea a utilizat metoda liniara pentru determinarea amortizarii contabile si a inregistrat pierdere contabila in trim. I 2019.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016