
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"Am inregistrat in cursul anului 2018 mijloace fixe cu valoare mai mica de 2.500 RON si le amortizez pe 3 ani. Ce completez in Declaratia 101 la randul 11.3 Amortizare fiscala integrala a mijloacelor fixe care la data intrarii in patrimoniu au o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului. Rezulta ca amortizarea fiscala in 101 va fi mai mare decat cea contabila?"
Potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Codul fiscal, mijloacele fixe amortizabile (activele corporale) sunt acele imobilizari corporale care trebuie sa indeplineasca anumite criterii, printre care si pe acela privind valoarea minima de intrare de 2.500 lei, valoare care se amortizeaza intr-o perioada de timp estimata ca durata de utilizare.
In cazul mijloacelor fixe amortizabile, valoarea cheltuielilor privind achizitionarea lor se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii, iar la determinarea rezultatului fiscal se tine cont de aceste cote de amortizare.
In cazul imobilizarilor corporale, a caror valoare fiscala este sub limita de 2.500 lei, la alin. (21) al art. 28 din Codul fiscal se prevede posibilitatea recuperarii cheltuielilor de achizitie prin deduceri de amortizare. Aceasta optiune trebuie efectuata la data intrarii imobilizarilor in patrimoniul societatii pentru stabilirea perioadei si a cotelor de cheltuieli cu amortizarea. Inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea se face din luna urmatoare celei in care imobilizarea a fost pusa in functiune.
Prevederea este reglementata si de dispozitiile OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, in sensul ca acestea nu impun o valoare minima de la care bunurile respective se califica drept mijloace fixe. Conditia este ca acestea sa aduca beneficii economice viitoare si sa fie detinute pe o perioada mai mare de un an.
Rezulta ca, atat din punct de vedere contabil cat si fiscal, costul de achizitie al activelor cu valoare mai mica de 2.500 lei se poate recupera fie imediat, prin darea lor in consum, fie pe seama cheltuielilor cu amortizarea (pct. 138 din OMFP nr. 1802/2014, pct. 31 din normele metodologice emise in aplicarea art. 28 din Codul fiscal).
Metoda aleasa se aplica in functie de politicile contabile aprobate de conducerea entitatii respective. Din exprimarea intrebarii d-voastra presupunem ca si din punct de vedere contabil aplicati acelasi mod de recuperare a valorii imobilizarilor respective.
In formularul 101 privind impozitul pe profit se inscrie la rd. 11 (si nu se preia la rd. 11.3) valoarea aferenta amortizarii pentru anul 2018 (1/3 din valoarea activelor, in functie de numarul de luni de utilizare). Amortizarea contabila se trece la rd. 28 in acelasi cuantum.
In acest caz nu rezulta diferente intre cifrele reprezentand amortizarea contabila si cea fiscala care sa afecteze rezultatul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Citeste si:
Declaratia 101 privind impozitul pe profit a fost ACTUALIZATA
Completarea Declaratiei 101 rectificativa. Termen de depunere
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<