Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea unui domeniu web. Care e tratamentul fiscal?

27-Iun-2017
10305

Toate analizele prezentate tin cont de situatii actuale, obstacole si nelamuriri aduse de legislatia in vigoare si acorda mare atentie unor situatii de care se lovesc multe societati in practica. Un studiu de caz pe care il propunem prin cele de mai jos face referire la amortizarea unui domeniu web, in contextul numarului in crestere de afaceri online. Astfel, in ce priveste incadrarea la art. 28 din Codul fiscal alin (4) lit. h) privind achizitia unui domeniu pe internet pe perioada nelimitata, vom vedea care este articolul din Codul fiscal sau alt act normativ care prevede ca se efectueaza totusi amortizarea acestor imobilizari necorporale fiind considerata cheltuiala nedeductibila, cu mentiunea ca la art. 28 alin (4) lit h) se considera ca imobilizarile sunt neamortizabile fiscal.

Iata raspunsul specialistului:

In opinia mea, un domeniu web indeplineste conditiile de incadrare la imobilizari necorporale.
Potrivit punctului 171 lit. a) din OMFP 1802/2014, costurile cu un element necorporal trebuie recunoscute drept cheltuieli atunci cand sunt suportate, cu exceptia situatiei in care fac parte din costul unei imobilizari necorporale care indeplineste criteriile de recunoastere.

Programele informatice, precum si celelalte imobilizari necorporale inregistrate la elementul "Alte imobilizari necorporale" se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre entitatea care le detine, conform punctului 186 alin. (2) din OMFP 1802/2014.

Conform punctului 173 din OMFP 1802/2014, durata de viata utila a unei imobilizari necorporale care decurge din drepturile contractuale sau din alte drepturi legale nu trebuie sa depaseasca perioada drepturilor contractuale ori a celorlalte drepturi legale, dar poate fi mai scurta, in functie de perioada pentru care entitatea preconizeaza ca va folosi activul.

Deci, chiar daca domeniul este achizitionat pe o perioada nedeterminata, entitatea poate stabili durata de viata utila a unei imobilizari necorporale, in functie de perioada pentru care entitatea preconizeaza ca va folosi activul. Astfel, nu intrati sub incidenta prevederilor art. 28 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal (imobilizarile necorporale nu au durata de viata utila nedeterminata, deoarece societatea a determinat durata de viata).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016