Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a oferit raspunsuri cu privire la formularul 220

01-Feb-2018
11398

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat ieri, 31 ianuarie, o sesiune de asistenta online cu privire la depunerea formularului 220 pe pagina oficiala de facebook ANAF.

Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri referitoare la depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, formularul 220.

Ce presupune formularul 220

Formularul 220 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, provenind din:

a) activitati independente;
b) cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
c) activitati agricole impuse in sistem real;
d) silvicultura si piscicultura.

Puteti consulta aici declaratia 220!

Sesiune de asistenta online

Pentru a clarifica anumite aspecte referitoare la declaratia 220, ANAF a organizat o sesiune de asistenta online.

Fiscalitatea.ro a realizat o lista cu cele mai interesante intrebari discutate in timpul sesiunii online.

1.

Intrebare Contribuabil:

"Un PFA la norma de venit in 2017 are obligatia de a depune declaratia 220, avand in vedere ca, in 2017, nu a depasit 100.000 de euro ca venit real?"

Raspuns ANAF:

"Persoanele fizice autorizate care in anul 2017 au determinat venitul net pe baza normei de venit si care, in anul fiscal anterior, nu au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, nu au obligatia completarii si depunerii Formularului 220, declaratie privind venitul estimat."

2.

Intrebare Contribuabil:

"Pentru veniturile in scop turistic, sistem real, declaratia 220 se depune pana la 31.01.2018 sau odata cu anuala 25.05.2018?"

Raspuns ANAF:

"Avand in vedere ca aveti obligatia determinarii venitului net in sistem real, se respecta regulile de impunere pentru veniturile din activitati independente si declaratia 220, daca este cazul, se depune odata cu declaratia 200".

3.

Intrebare Contribuabil:

"Un PFA a avut in anul 2016 un venit net de 10.000 lei, iar in 2017 un venit net dublu de 20.000 lei. Trebuie sa depuna declaratia 220 in 2018 pana pe 31.01.2018 sau impreuna cu declaratia 200 pana la 25.05.2018?"

Raspuns ANAF:

"In cazul in care estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, pana la data de 25 mai, declaratia 220 odata cu declaratia 200."

4.

Intrebare Contribuabil:

"In cazul unui PFA in sistem real, daca anul trecut a estimat suma de 4.000 lei, insa a obtinut 3.700 lei brut, iar anul acesta s-ar putea sa nu depaseasca 500 lei, trebuie sa depuna declaratia azi sau in acelasi timp cu formularul 200".

Raspuns ANAF:

"Daca estimati ca veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, odata cu declaratia privind venitul realizat - declaratia 200, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit - declaratia 220."

5.

Intrebare Contribuabil:

"Daca am inchis PFA-ul anul acesta (azi am ridicat certificatul de radiere) mai trebuie sa depun declaratia 220? Nu am avut activitate in 2018."

Raspuns ANAF:

"Va trebui sa depuneti declaratia 220, in care veti bifa casuta, Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat. Va rugam sa aveti in vedere ca va trebui sa depuneti pentru anul 2017 declaratia 200 pana la data de 25.05, iar, pentru acest an, va trebui de depuneti in anul 2019 - declaratia 200."

6.

Intrebare Contribuabil:

"Daca contractele de inchiriere pe perioada nedeterminata inregistrate la ANAF nu au suferit modificari, mai trebuie depusa declaratia 220 pentru fiecare an calendaristic sau se calculeaza automat pana la inregistrarea unei modificari".

Raspuns ANAF:

"Nu trebuie sa depuneti declaratia 220."

7.

Intrebare Contribuabil:

"Va rog sa imi spuneti daca astazi, 31 ianuarie, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei 220, in conditiile in care si, in anul 2017, am declarat veniturile in sistem real si ramane asa si in 2018? Adica nu se modifica nimic."

Raspuns ANAF:

"Din cele spuse nu reiese daca aveti venituri din activitati independente, dar daca veniturile realizate fac parte din aceasta categorie atunci, in cazul prezentat, nu trebuie sa depuneti declaratia 220 pana la 31 ianuarie 2018.

Declaratia 220 se depune in acest an, daca estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior, in acest caz termenul de depunere a declaratiei 220 este pana la data de 25 mai, odata cu declaratia 200. Noi am presupus ca ati desfasurat activitatea pe intregul an 2017 si ca nu ati inregistrat pierderi. Mentionam insa, ca in cazul in care, in anul anterior, ati realizat pierderi sau ati realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal aveti obligatia depunerii declaratiei 220."

8.

Intrebare Contribuabil:

"Va rog sa imi spuneti daca trimiterea Declaratiei 220 prin Posta Romana pe data de 31 ianuarie se considera depunere la termen?"

Raspuns ANAF:

"Potrivit punctului 9.4 din Instructiunile de completare a declaratiei 220, data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz".

9.

Intrebare Contribuabil:

"Detin un PFA cu norma de venit. In baza acelui PFA am un contract cu o organizatie de stat, pe care o facturez lunar. Am trimis catre ei un act aditional de modificare a tarifului si inca nu am primit raspuns. Daca depun Declaratia 220 astazi, iar ulterior primesc instiintare ca se respinge cererea mea de modificare a tarifului care va avea drept urmare rezilierea cu acea firma. Mai pot anula sau renunta la declaratia 220 si totodata suspendarea activitatii PFA-ului?"

Raspuns ANAF:

"Daca activitatea desfasurata se impune pe baza normelor de venit si nu ati optat pentru stabilirea impozitului in sistem real, nu are influenta asupra venitului modificarea tarifelor. In cazul in care suspendati activitatea trebuie sa depuneti 220 pentru corectia normei de venit si sa bifati casuta "Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat". In vederea recalcularii platilor anticipate cu titlu de impozit, veti depune declaratia, insotita de documente justificative, in termen de 5 zile de la data suspendarii activitatii."

10.

Intrebare Contribuabil:

"Pentru veniturile obtinute de un PFA, din subinchiriere de apartamente in scop turistic, sistem real, declaratia 220 trebuie depusa pana la 31 ianuarie sau o depunem odata cu declaratia 200?"

Raspuns ANAF:

"In categoria veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor, in intelesul art. 83 din Codul fiscal, se cuprind veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile. Veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, sunt calificate ca venituri din activitati independente si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente."

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016