
Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat ieri, 31 ianuarie, o sesiune de asistenta online cu privire la depunerea formularului 220 pe pagina oficiala de facebook ANAF.
Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri referitoare la depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, formularul 220.
Ce presupune formularul 220
Formularul 220 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, provenind din:
a) activitati independente;
b) cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
c) activitati agricole impuse in sistem real;
d) silvicultura si piscicultura.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Puteti consulta aici declaratia 220!
Sesiune de asistenta online
Pentru a clarifica anumite aspecte referitoare la declaratia 220, ANAF a organizat o sesiune de asistenta online.
Fiscalitatea.ro a realizat o lista cu cele mai interesante intrebari discutate in timpul sesiunii online.
1.
Intrebare Contribuabil:
"Un PFA la norma de venit in 2017 are obligatia de a depune declaratia 220, avand in vedere ca, in 2017, nu a depasit 100.000 de euro ca venit real?"
Raspuns ANAF:
"Persoanele fizice autorizate care in anul 2017 au determinat venitul net pe baza normei de venit si care, in anul fiscal anterior, nu au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, nu au obligatia completarii si depunerii Formularului 220, declaratie privind venitul estimat."
2.
Intrebare Contribuabil:
"Pentru veniturile in scop turistic, sistem real, declaratia 220 se depune pana la 31.01.2018 sau odata cu anuala 25.05.2018?"
Raspuns ANAF:
"Avand in vedere ca aveti obligatia determinarii venitului net in sistem real, se respecta regulile de impunere pentru veniturile din activitati independente si declaratia 220, daca este cazul, se depune odata cu declaratia 200".
3.
Intrebare Contribuabil:
"Un PFA a avut in anul 2016 un venit net de 10.000 lei, iar in 2017 un venit net dublu de 20.000 lei. Trebuie sa depuna declaratia 220 in 2018 pana pe 31.01.2018 sau impreuna cu declaratia 200 pana la 25.05.2018?"
Raspuns ANAF:
"In cazul in care estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, pana la data de 25 mai, declaratia 220 odata cu declaratia 200."
4.
Intrebare Contribuabil:
"In cazul unui PFA in sistem real, daca anul trecut a estimat suma de 4.000 lei, insa a obtinut 3.700 lei brut, iar anul acesta s-ar putea sa nu depaseasca 500 lei, trebuie sa depuna declaratia azi sau in acelasi timp cu formularul 200".
Raspuns ANAF:
"Daca estimati ca veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, odata cu declaratia privind venitul realizat - declaratia 200, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit - declaratia 220."
5.
Intrebare Contribuabil:
"Daca am inchis PFA-ul anul acesta (azi am ridicat certificatul de radiere) mai trebuie sa depun declaratia 220? Nu am avut activitate in 2018."
Raspuns ANAF:
"Va trebui sa depuneti declaratia 220, in care veti bifa casuta, Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat. Va rugam sa aveti in vedere ca va trebui sa depuneti pentru anul 2017 declaratia 200 pana la data de 25.05, iar, pentru acest an, va trebui de depuneti in anul 2019 - declaratia 200."
6.
Intrebare Contribuabil:
"Daca contractele de inchiriere pe perioada nedeterminata inregistrate la ANAF nu au suferit modificari, mai trebuie depusa declaratia 220 pentru fiecare an calendaristic sau se calculeaza automat pana la inregistrarea unei modificari".
Raspuns ANAF:
"Nu trebuie sa depuneti declaratia 220."
7.
Intrebare Contribuabil:
"Va rog sa imi spuneti daca astazi, 31 ianuarie, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei 220, in conditiile in care si, in anul 2017, am declarat veniturile in sistem real si ramane asa si in 2018? Adica nu se modifica nimic."
Raspuns ANAF:
"Din cele spuse nu reiese daca aveti venituri din activitati independente, dar daca veniturile realizate fac parte din aceasta categorie atunci, in cazul prezentat, nu trebuie sa depuneti declaratia 220 pana la 31 ianuarie 2018.
Declaratia 220 se depune in acest an, daca estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior, in acest caz termenul de depunere a declaratiei 220 este pana la data de 25 mai, odata cu declaratia 200. Noi am presupus ca ati desfasurat activitatea pe intregul an 2017 si ca nu ati inregistrat pierderi. Mentionam insa, ca in cazul in care, in anul anterior, ati realizat pierderi sau ati realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal aveti obligatia depunerii declaratiei 220."
8.
Intrebare Contribuabil:
"Va rog sa imi spuneti daca trimiterea Declaratiei 220 prin Posta Romana pe data de 31 ianuarie se considera depunere la termen?"
Raspuns ANAF:
"Potrivit punctului 9.4 din Instructiunile de completare a declaratiei 220, data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz".
9.
Intrebare Contribuabil:
"Detin un PFA cu norma de venit. In baza acelui PFA am un contract cu o organizatie de stat, pe care o facturez lunar. Am trimis catre ei un act aditional de modificare a tarifului si inca nu am primit raspuns. Daca depun Declaratia 220 astazi, iar ulterior primesc instiintare ca se respinge cererea mea de modificare a tarifului care va avea drept urmare rezilierea cu acea firma. Mai pot anula sau renunta la declaratia 220 si totodata suspendarea activitatii PFA-ului?"
Raspuns ANAF:
"Daca activitatea desfasurata se impune pe baza normelor de venit si nu ati optat pentru stabilirea impozitului in sistem real, nu are influenta asupra venitului modificarea tarifelor. In cazul in care suspendati activitatea trebuie sa depuneti 220 pentru corectia normei de venit si sa bifati casuta "Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat". In vederea recalcularii platilor anticipate cu titlu de impozit, veti depune declaratia, insotita de documente justificative, in termen de 5 zile de la data suspendarii activitatii."
10.
Intrebare Contribuabil:
"Pentru veniturile obtinute de un PFA, din subinchiriere de apartamente in scop turistic, sistem real, declaratia 220 trebuie depusa pana la 31 ianuarie sau o depunem odata cu declaratia 200?"
Raspuns ANAF:
"In categoria veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor, in intelesul art. 83 din Codul fiscal, se cuprind veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile. Veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, sunt calificate ca venituri din activitati independente si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente."
Sursa: ANAF
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Raportul juridic fiscal. Platitorul de impozitSpeta ANAF: Cheltuieli cu achizitia titlurilor de participareDescarcati ultima versiune pentru Declaratia 100. Cea mai noua actualizareAnunt ANAF pentru practicienii in insolventaAchizitie servicii. Cum procedam in ce priveste impozitul pe nerezidenti?Ultimele articole
Contract inchiriere apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesareDeclaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheieArticole similare
SESIUNE ANAF: Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabiliSesiune consultanta ANAF: Stingerea creantelor fiscale prin plata, compensare si restituireSesiune online ANAF: Depunerea declaratiilor 392A si 392B in anul 2016Sesiune online ANAF: Declararea si impozitarea veniturilor din chiriiSESIUNE ANAF: Contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din salarii de la 1 ianuarie 2018. Tichetele intra in venitul brut salarialUltimele articole
Sesiune online ANAF: Procedura privind restituirea sumelor reprezentand anumite taxeSesiune online ANAF: Inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700Sesiune online ANAF: Raspunsuri privind inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Raspunsuri cu privire la formularul 207Articole similare
Impozitul pe venit pe scurt in 2014. Partea a II-aLa 25 iulie e termenul de plata pentru veniturile din inchirierea de camere in scop turisticObligatii fiscale persoane care desfasoara activitati independente in anul 2016. PFA: plata CAS si CASS 2016Recalcularea platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale 2017OG 44 din 2008 stabileste impunerea la norma de venitUltimele articole
Venituri din activitati independente. Contributia de asigurari sociale de sanatateSesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212Calendarul obligatiilor fiscale ANAF. Termen depunere declaratii fiscale in ianuarie 2018Formulare pentru impozitul pe venit, in 2019Anunt ANAF privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobileArticole similare
PFA. Cum procedam in ce priveste cumulul cu venituri din salarii?Analiza modificarilor aduse de OUG nr. 125 privind venitul net determinat pe baza de norme de venitAtentie: au ramas 2 zile pana la termenul final pentru Formularul 220Firmele NU vor trece la sistemul real din 2023 chiar daca va fi depasit plafonul de 25.000 euro in acest anInregistrare in scopuri TVA a unei intreprideri individualeUltimele articole
Impozitul pe venit si CASS pentru PFA-uri in 2025. Noutati importante privind D. UnicaDepunere Declaratie Unica. Poti fi rectificate CAS si CASS calculate eronat in 2024 de PFA-uri?PFA la NORMA DE VENIT. 3 cazuri in care NU mai trebuie sa depuna Declaratia Unica in 2025Baza de calcul CASS PFA. Model de calcul pentru PFA la NORMA DE VENIT si reglementari cheieD212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Articole similare
ANAF - Agenda obligatiilor fiscale in luna iulie 2019Norma de venit PFA. Depasire plafon. Cum se calculeaza limita?Declaratia Unica: Declararea vanzarilor de actiuniTermenul limita pentru depunerea Declaratiei unice si a Formularului 230 a fost prelungit (Reminder ANAF)Rectificarea Declaratiei Unice in 2021. Au contribuabilii aceasta posibilitate? Care este termenul limita pentru modificare?Ultimele articole
Depunere Declaratie Unica. Poti fi rectificate CAS si CASS calculate eronat in 2024 de PFA-uri?Declaratie Unica. Mai depun PFA-urile in 2025 declaratia pentru estimarea veniturilor?Cum a fost modificat impozitul pe venit prin OUG 128/2024. Prevederile, in vigoare din 1 ianuarie 2025Declaratia Unica in 2024. Se mai poate corecta declaratia?Declaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililorSfaturi de la experti
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Masuri fiscale 2025. Schimbari pentru dividende, impozit pe profit, CASS si proprietati
D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari
Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei
CASS pentru PFA in 2025. 2 solutii de luat in calcul dupa eliminarea D. Unice estimative
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA