Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 si 207

11-Ian-2019
4953

Agenta Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe site un proiect de ordin al OPANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".

Extras din Ordin

Art.1 - Se aproba modelul, continutul si instructiunile de completare ale urmatoarelor formulare: 
a) 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/l, prevazut in anexa nr.1; 
b) 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", cod 14.13.01.13/v.n., prevazut in anexa nr.2; 

Art.2 - Formularele prevazute la art.1 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2018. 

Art.3 - Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularelor de la art.1 sunt prevazute in anexa nr.3. 

Art.4 - Anexele nr.1-3 fac parte integranta din prezentul ordin. 

Art.5 - Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Art.6 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

In referatul de aprobare se arata:

Ca urmare a modificarii si completarii dispozitiilor titlurilor IV si VI din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal se impune adaptarea corespunzatoare a modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti". 

Modificarile legislative au vizat, in principal, urmatoarele aspecte: 
- modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din jocuri de noroc la distanta si din festivaluri de poker; 
- impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti din jocuri de noroc potrivit titlului IV din Codul fiscal; 
- modificarea termenului de depunere a declaratiilor informative privind veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului. 

Declaratiile informative se depun pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti". 

Prin prezentul proiect de act normativ sunt propuse o serie de modificari ale formularelor, dupa cum urmeaza: In cazul formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, se propun urmatoarele: 
- eliminarea indicatorului ”venit brut”, avand in vedere ca, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018, pentru veniturile din jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, incepand cu data de 23 martie 2018, obligatia privind calculul, retinerea si declararea impozitului, pe fiecare beneficiar de venit, revine organizatorului sau platitorului de venituri; 
- introducerea veniturilor obtinute de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania; - includerea unei sectiuni referitoare la veniturile din dividende, in care sunt evidentiate atat veniturile distribuite, cat si veniturile platite. 

In cazul formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" se propune eliminarea informatiilor referitoare la categoria venituri din jocuri de noroc pentru care, incepand cu data de 23 martie 2018, veniturile obtinute de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania se impoziteaza potrivit Titlului IV ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile de stabilire si declarare prevazute la acest titlu. 

Astfel, prin abrogarea dispozitiei prevazute la art.223 alin.(1) lit.n) din Codul fiscal, impozitul pe veniturile obtinute din jocurile de noroc practicate in Romania de persoane nerezidente se declara in formularul 205. Formularele 205 si 207 se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a veniturilor cu regim de retinere la sursa a impozitului, realizate incepand cu 1 ianuarie 2018.

Consulta AICI INSTRUCTIUNILE privind completarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I

Consulta AICI INSTRUCTIUNILE privind completarea formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", cod 14.13.01.13/v.n.

Vezi aici MODELUL pentru DECLARATIA INFORMATIVA privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit Anexa nr.1 205

Vezi aici MODELUL pentru DECLARATIE INFORMATIVA privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti Anexa nr.2 207

Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularelor 

a) Denumire: "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" (formularul 205)" 
1. Cod: 14.13.01.13/l 
2. Format: declaratia se depune in format electronic. 
3. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul programului de asistenta. 
4. Se utilizeaza la declararea impozitului retinut la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, pe beneficiari de venit. 
5. Se intocmeste in doua exemplare; 
6. Circula: in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta; 
7. Se arhiveaza la dosarul fiscal al platitorului de venit/intermediarului. 

b) Denumire: "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" (formularul 207) 
1. Cod: 14.13.01.13/v.n. 
2. Format: declaratia se depune in format electronic; 
3. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul programului de asistenta. 
4. Se utilizeaza la declararea impozitului retinut la sursa pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, pe beneficiari de venit. 
5. Se intocmeste in doua exemplare; 
6. Circula: in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta; 
7. Se arhiveaza la dosarul fiscal al platitorului de venit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016