Raportul Special
realizat de specialisti
Agenta Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe site un proiect de ordin al OPANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
Art.1 - Se aproba modelul, continutul si instructiunile de completare ale urmatoarelor formulare:
a) 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/l, prevazut in anexa nr.1;
b) 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", cod 14.13.01.13/v.n., prevazut in anexa nr.2;
Art.2 - Formularele prevazute la art.1 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2018.
Art.3 - Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularelor de la art.1 sunt prevazute in anexa nr.3.
Art.4 - Anexele nr.1-3 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art.5 - Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Art.6 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Ca urmare a modificarii si completarii dispozitiilor titlurilor IV si VI din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal se impune adaptarea corespunzatoare a modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
Modificarile legislative au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:
- modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din jocuri de noroc la distanta si din festivaluri de poker;
- impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti din jocuri de noroc potrivit titlului IV din Codul fiscal;
- modificarea termenului de depunere a declaratiilor informative privind veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului.
Declaratiile informative se depun pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
Prin prezentul proiect de act normativ sunt propuse o serie de modificari ale formularelor, dupa cum urmeaza: In cazul formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, se propun urmatoarele:
- eliminarea indicatorului ”venit brut”, avand in vedere ca, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018, pentru veniturile din jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, incepand cu data de 23 martie 2018, obligatia privind calculul, retinerea si declararea impozitului, pe fiecare beneficiar de venit, revine organizatorului sau platitorului de venituri;
- introducerea veniturilor obtinute de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania; - includerea unei sectiuni referitoare la veniturile din dividende, in care sunt evidentiate atat veniturile distribuite, cat si veniturile platite.
In cazul formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" se propune eliminarea informatiilor referitoare la categoria venituri din jocuri de noroc pentru care, incepand cu data de 23 martie 2018, veniturile obtinute de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania se impoziteaza potrivit Titlului IV ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile de stabilire si declarare prevazute la acest titlu.
Astfel, prin abrogarea dispozitiei prevazute la art.223 alin.(1) lit.n) din Codul fiscal, impozitul pe veniturile obtinute din jocurile de noroc practicate in Romania de persoane nerezidente se declara in formularul 205. Formularele 205 si 207 se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a veniturilor cu regim de retinere la sursa a impozitului, realizate incepand cu 1 ianuarie 2018.
Consulta AICI INSTRUCTIUNILE privind completarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I
Consulta AICI INSTRUCTIUNILE privind completarea formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", cod 14.13.01.13/v.n.
a) Denumire: "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" (formularul 205)"
1. Cod: 14.13.01.13/l
2. Format: declaratia se depune in format electronic.
3. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul programului de asistenta.
4. Se utilizeaza la declararea impozitului retinut la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, pe beneficiari de venit.
5. Se intocmeste in doua exemplare;
6. Circula: in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
7. Se arhiveaza la dosarul fiscal al platitorului de venit/intermediarului.
b) Denumire: "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" (formularul 207)
1. Cod: 14.13.01.13/v.n.
2. Format: declaratia se depune in format electronic;
3. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul programului de asistenta.
4. Se utilizeaza la declararea impozitului retinut la sursa pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, pe beneficiari de venit.
5. Se intocmeste in doua exemplare;
6. Circula: in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
7. Se arhiveaza la dosarul fiscal al platitorului de venit.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Declaratia 205 (pentru venituri 2011) - versiune 106 actualizataTichete cadou acordate de colaboratori. Declaratia Unica administrator SRLDeclaratia 205. Descarcati PDF inteligent pentru 2016 si raportare venituri 2015Repartizare dividende. 3 studii de caz detaliateDeclaratiile D205 si D207 in 2022. Au fost publicate noile modele de formulare, iar ANAF a actualizat PDF-ul inteligentUltimele articole
Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205Contractul de inchiriere: conditii, obligatii si modelD205 si D207 in 2024. ANAF schimba, din nou, modelul si continutul formularelorErori impozit pe dividende. Cand se poate efectua corectarea lor?Dividende repartizate si declarate prin D205. Mai este obligatorie completarea Declaratiei Unice?Articole similare
Declaratia 207 pentru anul 2016 si PDF inteligent publicat de ANAF la 1 februrarie 2017Se poate completa si valida Declaratia 207 fara completarea NIF pentru nerezidenti?D205 si D207 in 2024. ANAF schimba, din nou, modelul si continutul formularelorVenituri nerezidenti - Ce trebuie sa stii despre completarea Declaratiei 207 ?In atentia contribuabililor! Care este termenul limita de depunere pentru Declaratiile 205 si 207 in 2021?Ultimele articole
Reminder ANAF! Pana pe 28 februarie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna doua declaratii importanteDeclaratia 207 in 2022. Pana cand trebuie depusa si cine are obligatia completarii formularuluiImpozit pe dividende instituit prin control fiscal. In acest caz trebuie depusa Declaratia 205?Declaratiile D205 si D207 in 2022. Au fost publicate noile modele de formulare, iar ANAF a actualizat PDF-ul inteligentDeclaratiile 205 si 207 vor fi modificate in 2022 de ANAF. Instructiuni de completareArticole similare
Studiu de caz: Termenul si modalitatea de depunere a declaratiei 100OANAF 2203/2015 privind aprobarea Procedurii privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitaDeclaratia 200 aferenta anului 2012. In atentia celor care obtin venituri din activitati independente!Anumite categorii de contribuabili au obligatia de a depune situatiile financiare pe anul 2020 pana pe data de 30 aprilie 2021ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 19-25 martie 2016Ultimele articole
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabiliiDoua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalReminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importanteMicrointreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriSfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA