Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF adapteaza formularul 201 si formularul 205

03-Nov-2017
2083

Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune, prin prezentul proiect de ordin, modificarea si completarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, dupa cum urmeaza:

- modificarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", prin includerea rubricilor necesare declararii veniturilor din strainatate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, distinct, pe cele 2 perioade de realizare a venitului (perioada 01-31 ianuarie 2017, respectiv 1 februarie-31 decembrie 2017);

- includerea veniturilor din pensii si din activitati realizate intr-o asociere fara personalitate juridica constituita intre o persoana juridica, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, si o persoana fizica sau orice alta entitate - asociere fara personalitate juridica, in categoria veniturilor care se declara prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", de catre platitorii de venit cu regim de retinere la sursa a impozitului;

- aprobarea modelului notificarilor utilizate in domeniul impozitului pe venit, in scopul instiintarii contribuabililor privind nerespectarea regimului de depunere a declaratiilor fiscale.

Potrivit modificarii si completarii Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal s-a realizat adaptarea corespunzatoare a procedurilor de administrare a impozitului pe venit, atat in ceea ce priveste modelul si continutul unor formulare, cat si a instructiunilor de completare a acestora.

Modificarile legislative au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:

- modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din pensii;

Potrivit Legii nr.2/2017, incepand cu 1 februarie 2017, persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, fiind eliminata, totodata, obligatia platitorilor de venituri din pensii de a completa si depune la organul fiscal competent formularul 112.

Potrivit art.132 alin.(2) din Codul fiscal, pentru aceasta categorie de venituri, platitorii au obligatia declararii impozitului retinut la sursa, pentru fiecare beneficiar de venit, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit".

- reglementarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati realizate intr-o asociere fara personalitate juridica constituita intre o persoana juridica, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, si o persoana fizica sau orice alta entitate - asociere fara personalitate juridica.

Astfel, impozitul datorat de beneficiarul de venit (persoana fizica) se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit (persoana juridica), impozitul fiind final.

- modificarea modului de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, precum si a impozitului pe venit datorat, incepand cu 1 februarie 2017.

Totodata, in procesul de gestiune a declaratiilor fiscale, organul fiscal desfasoara operatiuni de notificare a contribuabililor privind neindeplinirea unor obligatii de declarare sau corectia datelor declarate.

Procesul de notificare este tratat, pe de o parte din punct de vedere al necesitatii de informare a contribuabilului, dar si ca o faza premergatoare declansarii unor proceduri specifice de administrare, ca de exemplu declansarea procedurii de impunere din oficiu. 

in vederea aprobarii unor modele standardizate de notificari, au fost inventariate cazurile posibile de notificare in procesul de gestiune a declaratiilor fiscale si au fost, astfel, elaborate 5 modele pentru impozitul pe venit.

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016