Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF anunta ca de la jumatatea lunii martie 2022 incep controale masive in toate domeniile de activitate

14-Mar-2022
14983
ANAF anunta ca de la jumatatea lunii martie 2022 incep controale masive in toate domeniile de activitate

De la jumatatea lunii martie 2022 vor incepe controale masive ale fiscului la persoanele fizice, in toate domeniile de activitate, asa cum a anuntat recent presedintele ANAF, Mirela Calugareanu! Sunt vizate si persoanele care obtin venituri suplimentare din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arenda, etc.

Controale ANAF 2022

De curand presedintele ANAF, Mirela Calugareanu, a anuntat ca va lucra impreuna cu Inspectia Muncii pentru a intreprinde controale care vizeaza munca subdeclarata. Planul comun de actiuni va deveni operational din a doua parte a lunii martie 2022.

”In PNRR ne-am propus sa operationalizam pana la finalul lunii martie un plan comun de actiuni impreuna cu Ministerul Muncii, mai precis Inspectia Muncii, un plan comun de actiuni care vizeaza prevenirea muncii subdeclarate. Este o tinta in PNRR, in baza protocolului pe care noi deja il aveam incheiat cu Inspectia Muncii deja avem intr-o faza avansata avizarea si semnarea acestui plan comun de actiuni, care va deveni operational in partea a doua a lunii martie, deci contribuabilii trebuie sa se astepte la verificari tematice din aceasta perspectiva, la care vom colabora cu colegii nostri de la Inspectia Muncii. Nu vizam un domeniu de activitate anume, ci vizam toate domeniile de activitate in conditiile in care constatam ca la contribuabil exista un risc fiscal ridicat de conformare”, a declarat Mirela Calugareanu in cadrul Conferintei Anuale de Taxe a PwC Romania. 

Controale ANAF persoane fizice

Controalele ANAF la persoanele fizice vor fi desfasurate incepand cu luna martie 2022 si vizeaza si veniturile suplimentare. 

Noi va prezentam in detaliu obligatiile pe care le aveti fata de ANAF pentru fiecare dintre aceste venituri: cum trebuie ele declarate, cum se calculeaza impozitul si contributiile datorate, ce riscuri fiscale apar, cum se sanctioneaza neregulile.

Gasiti toate aceste informatii in ghidul nostru de ultima ora Taxarea veniturilor persoanelor fizice care va arata exact ce aveti de facut in cazul in care beneficiati de venituri din: 

1. Chirii, 2. Arenda, 3. Drepturi de autor, 4. Investitii financiare (bursa), 5. Criptomonede, 6. Salarii/Pensii din strainatate, 7. Sponsorizari, 8. Vanzari de bunuri din patrimoniul personal, 9. Premii, 10. Dobanzi, 11. Tranzactii cu valuta, 12. Activitatea de agent de asigurari, 13. Meditatii etc.

Ghidul Taxarea veniturilor persoanelor fizice este extrem de util si pentru firme, deoarece arata cum trebuie tratate din punct de vedere contabil aceste venituri, eliminandu-se riscul ca ele sa fie incadrate gresit. Este prezentat tratamentul corect al tranzactiilor cu persoane fizice, ce sume se retin la sursa, ce declaratii se intocmesc si in ce termen.

Inspectie fiscala persoane fizice 

Ce riscati daca nu declarati Fiscului aceste venituri?

In cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscala.

Insa amenda nu e singura potentiala problema: mai intervin si dobanzile si penalitatile pentru declararea cu intarziere a unui venit, precum si – foarte grav! – reincadrarea de catre Fisc a activitatii desfasurate pe ani de zile, ceea ce atrage taxarea retroactiva suplimentara cu impozit, CAS, CASS, TVA.

Veti gasi in ghidul Taxarea veniturilor persoanelor fizice pe care vi-l punem la dispozitie un suport solid si foarte util cu privire la incadrarea corecta a veniturilor realizate, evitand astfel consecinte extrem de neplacute.

Verificare persoane fizice anaf

ANAF va intensifica verificarile in toate domeniile de activitate, iar in cazul in care obtii venituri suplimentare trebuie sa stii ca:

Chirii

Conform art. 83 din Codul Fiscal veniturile din chirii sunt acele venituri provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, cum ar fi case, apartamente, terenuri, dar si echipamente, autoturisme si altele.

Persoanele fizice care obtin astfel de venituri se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate (CASS), daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil) depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara: 2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei.

Impozitul se stabileste prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%, urmand ca la diferenta de 60% sa se aplice procentul de impozit de 10%.

Drepturi de proprietate intelectuala

Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Acesta se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut minus o cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.

Sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza si venituri din drepturi de autor:
- persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
- persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
Detalii complete in ghid.

Meditatii

ANAF poate oricand sa verifice situatia fiscala a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este si cazul cadrelor didactice. Orice venit care ar fi trebuit declarat si pentru care se datora impozit, CAS, CASS va fi repus ca datorie curenta si calculate dobanzi si penalitati.

Codul de procedura fiscala stabileste ca organul fiscal are dreptul de a controla daca o persoana are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale.

Se verifica prin comparatie, veniturile declarate de contribuabil si situatia fiscala personala a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu este identificata (pentru acestea, cel verificat va fi pus sa aduca documente justificative), vor fi impozitate cu 10%, dar in mod complementar, se vor stabili si penalizarile.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016