Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF anunta: cine nu depune Declaratia 112 va fi amendat si declarat inactiv

22-Feb-2011
8972
 
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) informeaza ca pana la data de 22 februarie inclusiv, cu trei zile inainte de termenul limita, au fost depuse aproape 182.000 de declaratii unice (D112), respectiv 39% din totalul declaratiilor ce trebuie depuse pana la 25 februarie. Ponderea contribuabililor care au preferat depunerea prin internet este de circa 16%.
 
"Nu putem face o derogare de la termenul de 25 februarie, dar va asigur ca nu va ramane contribuabil care sa nu isi depuna din cauza programului nostru declaratia 112", a declarat vicepresedintele ANAF responsabil cu Departamentul de Control Financiar-Fiscal, Mihai Gogancea- Vatasoiu.
 
Cei care depun declaratia la ghiseu pot verifica validitatea depunerii in baza numarului de inregistrare primit, direct pe site-ul ANAF. Cei care nu depun declaratia in prima luna vor primi o amenda, urmand ca daca situatia se repeta vreme de mai multe luni, sa fie declarati inactivi, a mai precizat Gogancea.
 
Din totalul declaratiilor depuse, rata de eroare (declaratii invalide) a fost de 5% in cazul depunerilor la ghiseu si de 15% in cazul depunerilor online. Declaratiile depuse si validate acopera 1,5 milioane de salariati, fiind consemnata o medie de 9 salariati pe declaratie.
 
Conform evidentelor fiscale, numarul total de contribuabili ce au obligatia depunerii D112 (angajatori si asimilati acestora) este de aproape 470.000. Dat fiind numarul mare de contribuabili cu obligatii declarative ce nu au efectuat inca operatiunile de depunere, conducerea A.N.A.F. a decis suplimentarea numarului de ghisee pana la 1.717 de unitati, la care se adauga 46 de ghisee puse la dispozitie de catre Casele de asigurari sociale in judetele Brasov, Constanta, Cluj si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti.
 
De asemenea, Agentia Fiscala va afisa pe pagina proprie de internet, www.anaf.mfinante.ro, adresele ghiseelor disponibile. In plus, s-a decis ca in zilele de 24 si 25 februarie a.c. la toate unitatile A.N.A.F. de primire a declaratiilor sa se lucreze in doua schimburi, in intervalul orar 08.00-20.00, urmand ca, daca situatia o cere, programul sa fie prelungit si dupa orele 20.00, astfel incat sa fie inregistrate declaratiile de la toate persoanele aflate fizic la ghisee. Totodata, in perioada de depunere ce s-a scurs incepand cu 7 februarie a.c., functionarii din unitatile fiscale au lucrat si in weekend-uri pentru a procesa si transmite declaratiile depuse online in sistemul central.
 
A.N.A.F. a transmis deja catre Casele de asigurari sociale peste 100.000 de declaratii, fapt care probeaza avantajul covarsitor al noului sistem.
 
?Beneficiul major al declaratiei unice este un singur formular in loc de cinci si un singur ghiseu in loc de patru. La acest moment al mandatului meu, implementarea declaratiei unice este cea mai mare provocare?, a declarat Sorin Blejnar, presedintele A.N.A.F.
 
Cea mai mare parte din declaratiile primite (circa 80% din total) reprezinta documentele depuse de firme cu pana la 10 angajati. Statisticile proprii indica faptul ca depunerea prin internet este preferata de firmele cu peste 1.000 de angajati, in timp ce societatile comerciale cu mai putin de 10 angajati prefera depunerea in forma fizica, la ghiseu. Numarul societatilor cu peste 1.000 de salariati este de 331, iar 46.778 de firme au intre 11 si 1.000 de salariati.
 
Avand in vedere ca depunerea prin internet a declaratiei unice devine obligatorie, conducerea A.N.A.F. a decis stabilirea unei perioade de tranzitie de 6 luni in care administratia fiscala sa preia declaratiile si in forma fizica. Astfel, pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu, in ultima situatie prezentand Anexa 1 semnata si stampilata, celelalte informatii urmand sa fie livrate pe suport electronic (CD).
 
Declaratia unica cuprinde obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, informatii care erau furnizate pana la implementarea acestui sistem catre patru institutii (A.N.A.F., C.N.P.A.S., A.N.O.F.M., C.N.A.S.S.). D112, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.1397/2010 se depune lunar, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2011, cu termen legal de depunere 25 februarie, inclusiv.
 
Contribuabilii care au calitatea de angajator sau entitate asimilata acestuia au inceput sa depuna declaratia din data de 7 februarie a.c., atat prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, cat si in format hartie, semnat si stampilat, potrivit legii, insotit de formatul electronic, la organul fiscal competent.
 
A.N.A.F. a pus la dispozitia contribuabililor un ghid de completare a declaratiei D112 ce poate fi gasit pe site-ul institutiei, www.anaf.mfinante.ro. De asemenea, A.N.A.F. dispune de un call-center destinat acordarii indrumarii si asistentei putand fi obtinute informatii suplimentare la nr. 031-40.39.160.
 
Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale. Dupa data de 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016