
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscale, raportul "Decalajul Fiscal la TVA” releva faptul ca Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal la TVA.
“In cazul Romaniei, rezultatele indica mentinerea aceluiasi decalaj fiscal, de la 35,8% in anul 2016 la 35,5% in anul 2017 (raportul rotunjeste cifra in ambii ani la 36%). De altfel, comparativ cu anul 2016, exista State Membre care inregistreaza cresteri: Grecia - 2,6 puncte procentuale, Letonia -1,9% si Germania — 0,2%. Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal”, transmite ANAF, intr-un comunicat remis presei.
Sursa citata subliniaza faptul ca pentru prima oara in 5 ani de analiza, Romania nu se mai numara printre statele cu cea mai mare crestere de decalaj fiscal dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Raportul indica faptul ca modificarile legislatiei fiscale adoptate in 2017 au influentat structura ratelor de TVA. Reducerea cotei medii de impozitare a fost semnficiativa pentru Romania, de la 17,2 in anul 2015 la 12,7 in anul 2017.
ANAF arata ca rata de TVA ce ar trebui colectata (VTTL) a crescut cu 7%, in timp ce veniturile colectate efectiv din TVA au crescut cu 8%.
“Cifra privind decalajul fiscal la TVA aferent anului 2017 a fost revizuita de la 38,7% cat a fost comunicat in primavara acestui an, la 35,5% in raportul final”, subliniaza sursa citata.
ANAF anunta ca reducerea decalajului fiscal la TVA este una dintre prioritatile institutiei. Masurile dispuse in vederea realizarii acestui obiectiv sunt cuprinse in "Planul de Masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat”.
Citeste si:
Tratament fiscal diferentiat, in functie de comportamentul fiscal al contribuabilului
Prevenire si combatere a evaziunii fiscale
“Mentionam ca, in primele opt luni ale anului 2019, veniturile incasate din TVA sunt cu 11,6% mai mari fata de realizarile anului 2018, iar taxa pe valoarea adaugata rambursata contribuabililor a crescut cu 8,7%”, mai noteaza sursa citata.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<