Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica formularele de inregistrare fiscala a contribuabililor (015, 030, 700) si tipurile de obligatii care formeaza vectorul fiscal

14-Oct-2022
2918
ANAF modifica formularele de inregistrare fiscala a contribuabililor (015, 030, 700) si tipurile de obligatii care formeaza vectorul fiscal

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus recent, in dezbatere publica, Proiectul de ordin pentru modificarea Ordinului nr.1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Conform Referatului de Aprobare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.119/01.09.2022 au fost aduse modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Astfel, potrivit art.15 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.27/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozitiilor ordonantei de urgenta, producatorii de energie electrica, entitatile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfasoara activitatea de trading si agregatorii care tranzactioneaza cantitati de energie electrica si/sau gaze naturale pe piata angro platesc o contributie la Fondul de Tranzitie Energetica.

De asemenea, potrivit art.IV alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.119/01.09.2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.27/2022, persoanele nerezidente care desfasoara tranzactii pe piata de energie din Romania sunt obligate sa calculeze, sa declare si sa plateasca contributia de solidaritate direct sau sa desemneze un reprezentant pentru indeplinirea obligatiilor ce le revin potrivit acestui act normativ.

Avand in vedere cele de mai sus, prin prezentul proiect de ordin se propune modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, astfel:

- completarea formularului 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", la capitolul ”VI. Alte date despre contribuabil”, prin introducerea rubricii ”contributia la Fondul de Tranzitie Energetica”, care se bifeaza de catre contribuabilii care au obligatia de a plati aceasta contributie potrivit art.15 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.27/2022, cu modificarile si completarile ulterioare;

- completarea formularului 030 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal”, la capitolul ”IV. Date privind activitatea desfasurata”, prin introducerea rubricii ”contributia la Fondul de Tranzitie Energetica”, care se bifeaza de catre contribuabilii care au obligatia de a plati aceasta contributie potrivit art.15 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.27/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, in formularul 030 a fost introdusa o noua sectiune “Date privind adresa din Romania unde pot fi examinate evidentele si documentele”.

Introducerea acestei sectiuni se justifica prin faptul ca exista situatii in care persoanele fizice nerezidente pot avea calitatea de persoana impozabila intrucat desfasoara, de o maniera independenta, activitati economice cu caracter impozabil.

In aceste situatii, persoanele fizice impozabile, nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana au dreptul de a se inregistra direct in scopuri de TVA in Romania, in conditiile stabilite de Codul fiscal si potrivit pct.88 alin.(7) lit.a) din Normele metodologice de aplicare a acestuia trebuie sa declare adresa din Romania la care pot fi examinate toate evidentele si documentele privind operatiunile taxabile.

In aceste conditii, este necesara completarea modelului, continutului si a instructiunilor de completare a formularului prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA de catre aceasta categorie de persoane, respectiv a formularului (030) “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal”, cu rubrici in care sa se furnizeze informatii privind adresa din Romania la care pot fi examinate toate evidentele si documentele ce trebuie pastrate, potrivit legii.

- completarea formularului 700 ”Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale”, la capitolul ”IV. Alte date privind contribuabilul”, prin introducerea rubricii ”contributia la Fondul de Tranzitie Energetica” care se bifeaza de catre contribuabilii care au obligatia de a plati aceasta contributie potrivit art.15 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.27/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

- modificarea instructiunilor de completare ale formularelor 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", 030 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal” si 700 ”Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale” conform modificarilor legislative introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.119/01.09.2022.

Pentru a vedea formularul 015, click AICI»

Pentru a vedea formularul 030, click AICI»

Pentru a vedea formularul 700, click AICI»

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

  • Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILE

    • Declaratia privind beneficiarul real NU va mai fi depusa ANUAL de catre firme, asa cum a fost stabilit prin Legea 315/2021, inca de la 1 ianuarie 2022. Insa obligatia de a depune formularul ramane in continuare in vigoare pentru anumite persoane, existand si cateva exceptii. Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe propria raspundere pe care o da reprezentantul unei firme sau societati. Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt...» citeste mai departe aici

  • Casare mijloace fixe. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Mijloacele fixe sunt bunuri supuse deprecierii, cu durata de viata mai mare de un an insa, pe care le folosesc firmele in diverse operatiuni si aduc numeroase beneficii. Iar cand acestea nu mai sunt utile sau functionale, societatile pot alege sa le caseze. In articolul care urmeaza vom vedea care este definitia exacta a casarii unor mijloace fixe, dar si cateva reglementari cheie in cadrul acestor operatiuni. In plus, prezentam cateva studii de caz utile explicate de specialistii nostri. Ce...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016