
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"si 120 "Decont privind accizele"- publicat in data de 09.07.2020.
Conform Referatului de aprobare, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3386/2016, cu modificarile si completarile ulterioare au fost aprobate modelul si continutul formularului utilizat pentru declararea anuala a impozitului pe profit, respectiv formularul 101 “Declaratie privind impozitul pe profit”.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza acordarea unei bonificatii pentru plata la termen a impozitului pe profit, datorat pentru trimestrele I-III ale anului 2020. Potrivit art.1 alin.(6) din ordonanta mentionata, bonificatia calculata se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit.
Se impune modificarea formularului 101 “Declaratie privind impozitul pe profit” si a instructiunilor de completare a acestuia, prin introducerea unui rand pentru evidentierea bonificatiei aplicate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, declarata trimestrial prin formularul 100, la rd.1.2. “Bonificatie”.
Pentru a vedea modelul formularului 101, click AICI<<
Extras din Proiectul de Ordin:
O R D I N nr...
pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele"
Agenda Fiscala a Contabilului 2023
Cartea neagra a controlului fiscal
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
avand in vedere prevederile referitoare la obligatiile declarative prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice, comunicat prin adresa nr…………din……………,
in temeiul prevederilor art.101 si art.342 alin.(1) si alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art.5 alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin
ART.I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.950 din 25 noiembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Anexa nr.1, formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", se modifica si se inlocuieste cu formularul prevazut in anexa, care face parte integranta din prezentul ordin.
2. Anexa nr.3 "Instructiuni de completare a formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
a) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", instructiunile de la randul 48 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Randul 48 - se inscriu, pentru anul de raportare, dupa caz, sumele reprezentand impozit pe profit sau plati anticipate in contul impozitului pe profit, declarate trimestrial prin formularul 100, la rd.1 “Suma datorata”.
In cazul persoanelor juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, cu care este incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii, respectiv rezidente intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, care opteaza pentru regularizarea impozitului platit in Romania, potrivit art.225 sau 227, dupa caz, din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se inscrie impozitul retinut la sursa de catre platitorul de venit, care constituie plata anticipata in contul impozitului pe profit.”;
b) La capitolul II "Completarea declaratiei", la punctul 3 "Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»", dupa instructiunile de completare a randului 48 se introduce un nou text, cu urmatorul cuprins:
"Randul 48.1 - se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata conform Ordonan?ei de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, declarata trimestrial prin formularul 100, la rd.1.2. “Bonificatie”.”
ART. II - Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2020.
ART. III - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. IV - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Modificari din ianuarie privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor in 2017Reminder! 25 martie, termen limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscaleDeclararea anuala a impozitului pe profit. Cum procedam?Credit in valuta la o firma cu activitatea suspendataStudiu de caz: Care este tratamentul fiscal al ...Ultimele articole
Lista taxe si impozite Romania: termene de plata, declaratii si categorii de contribuabiliPana pe 25 decembrie 2022 platitorii de impozit pe profit si pe veniturile micro pot depune la ANAF formularul 177Redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile micro in 2022. Prin Ordinul 1679/2022 a fost aprobata noua proceduraCALENDAR ANAF IUNIE 2022. Obligatiile fiscale pe care le au contribuabilii in aceasta lunaIn urma unui control, unei societati i se calculeaza impozit suplimentar. Cum se inregistreaza rezultatul in contabilitate?Articole similare
ANAF modifica procedura privind recalcularea din oficiu a CASS. Cum arata noul formularIn atentia operatorilor economici!Termene limita pentru conectarea caselor de marcat la ANAF (Proiect de Ordin)Noua procedura de inregistrare a contractelor de fiducie. ANAF a modificat si formularele necesare contribuabililorCertificatul de atestare fiscala in 2020: Procedura de eliberare a certificatului, MODIFICATAA fost aprobata procedura de inregistrare a contractelor de fiducie (Proiect de Ordin)Ultimele articole
ANAF va publica lista persoanelor fizice cu averi mari. Cine se incadreaza in aceasta categorie?ANAF modifica continutul Cererii de acordare a esalonarii la plata, documentele justificative si procedura aferenta (Proiect de Ordin)Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic a fost completat cu 3 noi contributii (Ordinul 1985/2022)ANAF a publicat Procedura de restituire a impozitului pe dividende. Cum arata noul formular 110Noua procedura de rambursare a TVA pentru deconturile cu sume negative depuse incepand cu data de 1 februarie 2022Sfaturi de la experti
Refacturare taxa de membru avocat
Intrebare: Un avocat colaborator platitor de tva isi plateste o taxa de membru catre o institutie internationala (ECBA). Ulterior, refactureaza aceasta taxa catre firma de avocatura (SPARL), cu care are contract de colaborare pentru servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatia de inregistrare in scopuri de tva pentru depasirea de plafon
Intrebare: Societate comerciala cu codul CAEN activitate de ingrijire medicala depaseste cifra de afaceri de 85.000 de euro. Are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA in conditiile in care desfasoare majoritar activitati de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<