Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF nu iarta nimic! Iata ce obligatii fiscale aveti pentru veniturile din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arenda

11-Mar-2022
4632
ANAF nu iarta nimic! Iata ce obligatii fiscale aveti pentru veniturile din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arenda

Am identificat 20 de situatii in care dvs., ca persoana fizica, puteti obtine venituri, altele decat cele din salariu, si va prezentam in detaliu obligatiile pe care le aveti fata de ANAF pentru fiecare dintre aceste venituri: cum trebuie ele declarate, cum se calculeaza impozitul si contributiile datorate, ce riscuri fiscale apar, cum se sanctioneaza neregulile.

Gasiti toate aceste informatii in ghidul nostru de ultima ora Taxarea veniturilor persoanelor fizice care va arata exact ce aveti de facut in cazul in care beneficiati de venituri din: 

1.Chirii
2. Arenda
3. Drepturi de autor
4. Investitii financiare (bursa)
5. Criptomonede
6. Salarii/Pensii din strainatate


7. Sponsorizari
8. Vanzari de bunuri din patrimoniul personal
9. Premii
10. Dobanzi
11. Tranzactii cu valuta
12. Activitatea de agent de asigurari
13. Meditatii
etc.

Ghidul Taxarea veniturilor persoanelor fizice este extrem de util si pentru firme, deoarece arata cum trebuie tratate din punct de vedere contabil aceste venituri, eliminandu-se riscul ca ele sa fie incadrate gresit. Este prezentat tratamentul corect al tranzactiilor cu persoane fizice, ce sume se retin la sursa, ce declaratii se intocmesc si in ce termen.

Asadar, aflati cum sa evitati necazurile cu ANAF privind veniturile pe care le obtineti din inchirierea unui apartament, darea unui teren in arenda, investitiile in actiuni la bursa sau in criptomonede etc. Parcurgeti ghidul nostru Taxarea veniturilor persoanelor fizice chiar acum!

Ce riscati daca nu declarati Fiscului aceste venituri?

In cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscala.

Insa amenda nu e singura potentiala problema: mai intervin si dobanzile si penalitatile pentru declararea cu intarziere a unui venit, precum si – foarte grav! – reincadrarea de catre Fisc a activitatii desfasurate pe ani de zile, ceea ce atrage taxarea retroactiva suplimentara cu impozit, CAS, CASS, TVA.

Veti gasi in ghidul Taxarea veniturilor persoanelor fizice pe care vi-l punem la dispozitie un suport solid si foarte util cu privire la incadrarea corecta a veniturilor realizate, evitand astfel consecinte extrem de neplacute.

Ce trebuie sa stiti daca obtineti venituri din…

Chirii
Conform art. 83 din Codul Fiscal veniturile din chirii sunt acele venituri provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, cum ar fi case, apartamente, terenuri, dar si echipamente, autoturisme si altele.

Persoanele fizice care obtin astfel de venituri se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate (CASS), daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil) depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara: 2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei.

Impozitul se stabileste prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%, urmand ca la diferenta de 60% sa se aplice procentul de impozit de 10%.

 

Arenda
Venitul net din arenda se stabileste de catre arendas, de fiecare data cand are loc o plata. Acesta deduce din contravaloarea arendei (care reprezinta venitul brut) o cheltuiala forfetara de 40% care se aplica asupra venitului brut (art. 84 alin. (7) din Codul fiscal).

Impozitul pe veniturile din arenda, in cota de 10%, se determina de catre arendas si se retine la sursa la momentul platii venitului, nu la data inchierii contractului. Cota de impunere de 10% se aplica asupra venitului net (venit brut minus cota forfetara de 40%).

Persoanele fizice care realizeaza veniturile din arenda NU au obligatia declararii impozitului pe venit in Declaratia unica. Ele datoreaza insa contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca valoare cumulata a acestor venituri este egala sau mai mare cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.

 

Drepturi de proprietate intelectuala
Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Acesta se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut minus o cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.

Sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza si venituri din drepturi de autor:
- persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
- persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
Detalii complete in ghidul Taxarea veniturilor persoanelor fizice.

 

Meditatii
ANAF poate oricand sa verifice situatia fiscala a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este si cazul cadrelor didactice. Orice venit care ar fi trebuit declarat si pentru care se datora impozit, CAS, CASS va fi repus ca datorie curenta si calculate dobanzi si penalitati.

Codul de procedura fiscala stabileste ca organul fiscal are dreptul de a controla daca o persoana are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale.

Se verifica prin comparatie, veniturile declarate de contribuabil si situatia fiscala personala a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu este identificata (pentru acestea, cel verificat va fi pus sa aduca documente justificative), vor fi impozitate cu 10%, dar in mod complementar, se vor stabili si penalizarile.Venituri din asociere cu o persoana juridica
Asocierea in participatiune dintre o companie si o persoana fizica este o solutie des intalnita, in constructii in special. Fiecare vine cu propria contributie, iar rezultatul este unul de succes, fara a bloca resurse financiare pentru achizitii, totul este prevazut in contractul de asociere. Persoana fizica aduce propria contributie, terenul, iar compania aduce ca aport forma de munca si materialele de constructii.

Toate bune pana aici… dar ce are de facut persoana fizica si ce declara contabilul companiei de constructii?

Din punct de vedere al CASS in cazul persoanei fizice, potrivit prevederilor art. 155 lit. d) din Codul fiscal, fac parte din categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125.

Ce conditii sunt de respectat, pentru a nu fi reincadrate veniturile persoanei fizice din cadrul asocierii?

Retineti, lucrarea Taxarea veniturilor persoanelor fizice este foarte utila si firmelor!

Companiile care colaboreaza ocazional sau nu cu persoane fizice vor gasi in acest ghid o sursa solida de informare, astfel incat:

a) sa isi fixeze reperele colaborarii pe aceasta zona;
b) sa justifice cu documente legale achizitiile de bunuri si servicii de la persoane fizice (neautorizate);
c) sa evite reincadrarea tranzactiilor cu persoane fizice, anularea unor deduceri sau desfiintarea unor contracte pe considerentul ca partenerul de afaceri este o persoana fizica.

Comandati chiar acum lucrarea pe stick Taxarea veniturilor persoanelor fizice<<<

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "ANAF nu iarta nimic! Iata ce obligatii fiscale aveti pentru veniturile din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arenda":
Rating:

Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016