Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analistii financiari ne avertizeaza! Cum ne afecteaza pe termen lung reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

13-Nov-2017
2316

Organizatia analistilor financiari CFA Romania ne avertizeaza in ceea ce priveste consecintele deciziei pe care a luat-o Guvernul Romaniei legata de reducerea contributiei obligatorii la fondurile de pensii administrate privat Pilon II. Aceasta reactie a specialistilor vine dupa sedinta de miercuri, 8 noiembrie 2017, in urma careia Guvernul a aprobat dimininuarea contributiei de la 5,1%, cat este in prezent, la 3,75% incepand cu anul 2018, se arata intr-un comunicat transmis luni de CFA.

Aceasta decizie a Guvernului Romaniei afecteaza viitori pensionari, care sunt expusi din ce in ce mai mult la vointa politica privind modul de calcul si valoarea punctului de pensie in viitor si au un cuvant din ce in ce mai mic de spus in ceea ce priveste bunastarea lor pe termen lung, un fenomen ingrijorator, conform site-ului hotnews.ro.


"Romania s-a angajat, prin Programul de Convergenta pentru perioada 2015 - 2018 trimis Comisiei Europene de Ministerul Finantelor Publice, sa asigure o contributie de minim 6% din venitul brut al salariatilor catre fondurile de pensii private, tocmai pentru a asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii care in prezent se confrunta cu un deficit urias. Pensiile actuale sunt platite in proportie de doua treimi din contributiile actualilor salariati, iar o treime din imprumuturi guvernamentale. De aceea vor exista presiuni din ce in ce mai mari pe bugetul asigurarilor sociale de stat, iar pensia privata va fi o sursa vitala pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari", conform informatiilor care apar in comunicatul CFA Romania.

Potrivit analistilor financiari, viitorii pensionari din Romania nu vor avea de pierdut doar din sumele care nu vor fi virate in conturile lor, in jur de 300 milioane euro (calculat la valoarea contributiilor din 2016), ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie. Contrar celor vehiculate in spatiul public, pensia publica nu ofera un randament celor care vireaza contributiile obligatorii, intrucat aceste contributii nu sunt investite in conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor curente, se arata in aceeasi sursa.

Trebuie mentionat faptul ca, de la lansare si pana in prezent, adica perioada 2008 -2017, pilonul II de pensii a inregistrat rezultate foarte bune. Randamentul mediu anualizat fiind de aproximativ 10%, printre cele mai mari din regiune.

Cititi si: PFA-urile au fost pacalite! OUG 79/2017 NU mai include scutirea de CAS si CASS pentru cei care au si venituri din salarii, cum era prevazut in proiect



Multe dintre statele membre ale Uniunii Europene au sisteme solide de pensii private, contrivutiile fiind de cel putin 5% din salarii, ceea ce ar trebui sa devina o sursa de inspiratie si pentru tara noastra. Daca se vor mentine conditiile din prezent, ce nu anunta deloc o buna viziune pe termen indelungat, intreaga populatie va fi expusa la riscul scaderii semnificative a veniturilor dupa pensionare. Acest lucru va afecta si starea de sanatate pe termen lung a populatiei, intrucat o mare parte din veniturile din pensii sunt alocate pentru cheltuieli medicale, conform hotnews.ro.

De asemenea, analistii financiari au adaugat ca activele fondurilor de pensii Pilon II sunt aproape 90% investite in Romania, in titluri de stat si piata de capital, deci, fondurile private sunt un major investitor strategic, cel mai mare de pe piata de capital.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016