Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza: Conditii de scutire impozit pe veniturile nerezidentilor din dobanzi la intreprinderi asociate

19-Iul-2016
5332

O analiza rezolvata de juristul si expertul in proceduri fiscale, Justinian Cucu, are ca subiect o firma de serviciu de transport international care plateste dobanzi catre grup persoana juridica rezidenta in Austria. Firma de transport detine certificat de rezidenta fiscala prezentat de grup.

Vom vedea astfel cum trebuie tratate din punct de vedere fiscal aceste venituri:

a) Venitul este scutit de plata impozitului pentru venituri din dobanzi ca urmare a protocolului incheiat si anexa la Conventia pentru evitarea dublei impunei incheiata intre Austria si Romania?

b) Se impoziteaza cu procentul de 3% in baza Certificatului de rezidenta fiscala (daca nu se tine cont de protocol)?

Veniturile din dobanzi realizate de societatea nerezidenta care acorda imprumutul vor face obiectul analizei mai intai din perspectiva prevederilor legislatei interne pentru a se determina daca acestea sunt sau nu impozabile in Romania. Veniturilor din dobanzi fac obiectul impunerii in Romania fiind aplicabile prevederile art. 223 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Veniturile brute vor fi supuse impozitului in cota de 16% potrivit art. 224 alin. (4) lit. d).

Cu toate acestea, avand in vedere raporturile de afiliere dintre societatile din cadrul grupului urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile art. 255 si urmatoarele din Codul fiscal care reglementeaza conditiile ce trebuie indeplinite pentru scutirea de impozit in ceea ce priveste dobanzile platite catre intreprinderile asociate.

Conditiile pentru intreprinderile asociate privesc rezidenta in Uniunea Europeana (indeplinita), conditii referitoare la forma de organizare conform listei cuprinse la art. 263 din Codul fiscal (conform lit. k) societati cunoscute in legislatia austriaca ca - "Aktiengesellschaft" si "Gesellschaft mit beschrankter Haftung") calitatea de platitor de impozite enumerate la 258 (Korperschaftsteuer, in Austria), detinerea participatiei directe sau indirecte de minimum 25% si durata acesteia pe o perioada neintrerupta de minimum 2 ani conform art. 255 alin. (10) din Codul fiscal.

In succesiune, in cazul in care veniturile vor fi impozabile in Romania datorita neindeplinirii conditiilor de scutire analizate mai sus, se pune problema prezentarii certificatelor de rezidenta fiscala ale beneficiarului de venit care vor determina aplicarea pevederilor Conventiei pentru evitarea dublei impuneri in ceea ce priveste cota si mecanismul concret de aplicare in situatia veniturilor din dobanzi.

Prin prezentarea de catre persoana juridica a certificatului de rezidenta fiscala in Austria vor fi aplicabile prevederile Conventiei ratificate prin Legea nr. 333/2005 care stabilesc la art. 11 alin. (2) ca impozitul nu poate depasi 3% din venitul de natura dobanzii platit dar, conform alin. (3) lit. d) dobanzile platite pentru un imprumut facut pentru o perioada mai mare de 2 ani nu vor fi impozabile in Romania ci doar in Austria.

Asadar, avand in vedere aplicabilitea prevederilor Conventiei dintre Romania si Austria determinata de prezentarea certificatului de rezidenta fiscala este necesara analizarea prevederilor contractului din aceasta perspectiva pentru a identifica eventuala exceptarea de la impunere determinata de indeplinirea conditiilor prevazute la art. 11 alin. (3) din Conventie. Printre acestea se situeaza conditia de la lit. d) si e) si anume ca dobanzile sa fie platite pentru un imprumut facut pentru o perioada mai mare de 2 ani, respectiv dobanzile sa fie platite in legatura cu vanzarea pe credit a oricaror echipamente industriale, comerciale sau stiintifice.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016