Analiza Frames: Bugetul de stat va pierde aproximativ 6 miliarde de lei daca Guvernul elimina tichetele de masa
Guvernul intentioneaza sa elimine acordarea tichetelor de masa exclusiv sub forma cardurilor digitalizate si sa le taxeze cu 10%. In urma analizelor Frames, daca se va lua aceasta decizie, bugetul de stat ar putea suferi pierderi financiare in valoare de aproximativ 6 miliarde de lei.
Astfel, conform calculelor Frames, firmele care ofera servicii de servire a mesei ar putea raporta o scadere a cifrei de afaceri de pana la 30%, in timp ce la nivelul intregii economii efectele financiare negative sunt de o amploare si mai mare, avand in vedere ca multi romani folosesc tichetele de masa in magazinele alimentare, mentioneaza
Agerpres.
"Dincolo de suprataxarea microintreprinderilor, de cresterea taxelor in sectorul imobiliar si majorarea TVA la o serie intreaga de servicii, peste 3 milioane de romani s-ar putea trezi, peste noapte, fara o sursa financiara importanta - tichetele de masa. Decizia Guvernului de a taxa cu 10% aceste tichete ar putea determina multe firme sa renunte la ele, in conditiile in care nu au buget prevazut pentru a sustine taxele catre stat. O alta masura controversata vizeaza includerea posibilitatii de a livra sumele asociate tichetelor de masa si sub forma de bani cash", este explicat in analiza.
Consultantii Frames sunt de parere ca posibilitatea ca tichetele de masa sa fie oferite in bani cash "spulbera", practic, scopul pentru care au fost create - acela de a asigura plata pentru servicii de masa, pentru achizitia de alimente, mentioneaza Agerpres.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
"Ultimul draft al ordonantei permite, practic, ca banii cash sa poata fi cheltuiti pentru tigari, pentru alcool, pentru pacanele si pentru orice altceva. In plus, daca tichetele de masa pot fi folosite exclusiv pe teritoriul Romaniei, adica in economia romaneasca, sumele in bani vor putea fi folosite oriunde, fara niciun fel de trasabilitate", noteaza cei de la Frames.
Datele centralizate de compania de consultanta evidentiaza faptul ca, la ora actuala, in Romania, sunt peste 15.000 de firme cu mai mult de 95.000 de angajati care si-au concentrat mare parte din afacere in jurul acestei facilitati - tichetele de masa.
"Daca firmele vor renunta la ele, pe fondul taxarii, sau beneficiarii vor putea sa foloseasca banii in alte scopuri, multe dintre aceste afaceri ar putea intra in faliment. Pentru multe retele de magazine alimentare, achizitiile pe tichete de masa reprezinta intre 5 si 10% din cifra de afaceri. Daca banii nu vor mai fi alocati produselor alimentare, pierderile vor fi unele semnificative, pe intreg lantul, de la producator la retailer", sustin cei de la Frames.
Conform cercetarii, in Cehia s-a adoptat o masura similara in urma cu doi ani, iar impactul masurii a fost unul negativ: suma forfetara acordata in locul tichetului de masa a costat bugetul public intre 146 milioane de euro si 215 milioane de euro, in 2022.
De asemenea, in Belgia, atunci cand s-a adus in discutie o astfel de masura, Consiliul Constitutional a reactionat cu fermitate si a atras atentia asupra unei eventuale discriminari: "sumele acordate in bani sunt de fapt salariu, prin urmare fie primesc toti angajatii din tara facilitati fiscale identice pentru o parte a salariului, fie nu se implementeaza o astfel de masura'', se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului de 35 de organizatii care acopera tot spectrul de business, de la patronate, sindicate, IMM-uri pana la industria ospitalitatii.
In Romania, aproape trei milioane de angajati beneficiaza, in prezent, de tichetele de masa electronice, introduse inca din anul 1998. Un calcul estimativ arata ca, daca toate companiile ar acorda valoarea maxima, valoarea acestui program ar depasi, per ansamblu, 25 de miliarde de lei, anual, luand in calcul o medie de 35 de lei/tichet/20 de zile pe luna.
Sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total factura 14.999,99 lei. Intentionez sa solicit rambursarea TVA achitata in Olanda, in valoare de 2.603 euro, prin declaratia 318. Din informatiile mele, achizitia nu se declara in D390, dar nu stiu pe ce rand se declara achizitia in decontul de TVA si daca trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti, sector 2. Organizatia nu este inregistrata la Registrul Comertului. Problema este ca nu pot transmite SAF-T, deoarece nu recunoaste acest CIF. Factura emisa pentru acest CIF se incarca in SPV, in declaratia 394 apare clientul, dar la CIF nu se inregistreaza nimic, desi se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Formalitati necesare pentru inceperea desfasurarii activitatii economice
Intrebare: Dorim sa deschidem o firma conform Legii 31/1990. Dorim sa fie SRL, platitoare de impozit pe profit si platitoare de TVA. In afara de deschiderea firmei la Registrul Comertului, care sunt formele legale (ce declaratii se depun, cand primim certificatul de platitor de TVA) prin care, incepand cu data deschiderii, acest SRL sa fie platitor de TVA si platitor de impozit pe profit? De asemenea, am vrea sa putem emite facturi si bonuri fiscale din a doua zi de functionare a firmei. Acest lucru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA pentru achizitie si vanzare autoturism la export
Intrebare: O societate A, platitoare de TVA, achizitioneaza in 2024 un autoturism de la o societate platitoare de TVA din Romania. In mai 2025 a decis sa il vanda catre o societate B din Republica Moldova, societate afiliata a societatii A. Masina a fost achizitionata cu TVA, iar societatea A a facut factura de vanzare catre societatea B (client persoana juridica din afara UE) fara TVA, la un pret superior valorii fara TVA ramase neamortizate a autoturismului. Avand in vedere ca cele doua societati sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Exigibilitatea TVA la facturare avans incasat si servicii prestate
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu urmatoarea intrebare, pentru o SRL care in anul 2024 era neplatitoare de TVA si a facturat avansuri pentru prestari servicii de dirigentie santier. La acea vreme, firma era neplatitoare de TVA. Incepand cu anul 2025, a devenit platitoare de TVA si acum s-au finalizat serviciile si trebuie sa stornam avansurile initiale si sa facturam prestarea de serviciu finala. Acum, cand emitem factura fiscala, avansurile se vor storna cu TVA 0%, iar prestatia finala, in intregime,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<