Analiza Frames: Bugetul de stat va pierde aproximativ 6 miliarde de lei daca Guvernul elimina tichetele de masa
Guvernul intentioneaza sa elimine acordarea tichetelor de masa exclusiv sub forma cardurilor digitalizate si sa le taxeze cu 10%. In urma analizelor Frames, daca se va lua aceasta decizie, bugetul de stat ar putea suferi pierderi financiare in valoare de aproximativ 6 miliarde de lei.
Astfel, conform calculelor Frames, firmele care ofera servicii de servire a mesei ar putea raporta o scadere a cifrei de afaceri de pana la 30%, in timp ce la nivelul intregii economii efectele financiare negative sunt de o amploare si mai mare, avand in vedere ca multi romani folosesc tichetele de masa in magazinele alimentare, mentioneaza
Agerpres.
"Dincolo de suprataxarea microintreprinderilor, de cresterea taxelor in sectorul imobiliar si majorarea TVA la o serie intreaga de servicii, peste 3 milioane de romani s-ar putea trezi, peste noapte, fara o sursa financiara importanta - tichetele de masa. Decizia Guvernului de a taxa cu 10% aceste tichete ar putea determina multe firme sa renunte la ele, in conditiile in care nu au buget prevazut pentru a sustine taxele catre stat. O alta masura controversata vizeaza includerea posibilitatii de a livra sumele asociate tichetelor de masa si sub forma de bani cash", este explicat in analiza.
Consultantii Frames sunt de parere ca posibilitatea ca tichetele de masa sa fie oferite in bani cash "spulbera", practic, scopul pentru care au fost create - acela de a asigura plata pentru servicii de masa, pentru achizitia de alimente, mentioneaza Agerpres.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
"Ultimul draft al ordonantei permite, practic, ca banii cash sa poata fi cheltuiti pentru tigari, pentru alcool, pentru pacanele si pentru orice altceva. In plus, daca tichetele de masa pot fi folosite exclusiv pe teritoriul Romaniei, adica in economia romaneasca, sumele in bani vor putea fi folosite oriunde, fara niciun fel de trasabilitate", noteaza cei de la Frames.
Datele centralizate de compania de consultanta evidentiaza faptul ca, la ora actuala, in Romania, sunt peste 15.000 de firme cu mai mult de 95.000 de angajati care si-au concentrat mare parte din afacere in jurul acestei facilitati - tichetele de masa.
"Daca firmele vor renunta la ele, pe fondul taxarii, sau beneficiarii vor putea sa foloseasca banii in alte scopuri, multe dintre aceste afaceri ar putea intra in faliment. Pentru multe retele de magazine alimentare, achizitiile pe tichete de masa reprezinta intre 5 si 10% din cifra de afaceri. Daca banii nu vor mai fi alocati produselor alimentare, pierderile vor fi unele semnificative, pe intreg lantul, de la producator la retailer", sustin cei de la Frames.
Conform cercetarii, in Cehia s-a adoptat o masura similara in urma cu doi ani, iar impactul masurii a fost unul negativ: suma forfetara acordata in locul tichetului de masa a costat bugetul public intre 146 milioane de euro si 215 milioane de euro, in 2022.
De asemenea, in Belgia, atunci cand s-a adus in discutie o astfel de masura, Consiliul Constitutional a reactionat cu fermitate si a atras atentia asupra unei eventuale discriminari: "sumele acordate in bani sunt de fapt salariu, prin urmare fie primesc toti angajatii din tara facilitati fiscale identice pentru o parte a salariului, fie nu se implementeaza o astfel de masura'', se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului de 35 de organizatii care acopera tot spectrul de business, de la patronate, sindicate, IMM-uri pana la industria ospitalitatii.
In Romania, aproape trei milioane de angajati beneficiaza, in prezent, de tichetele de masa electronice, introduse inca din anul 1998. Un calcul estimativ arata ca, daca toate companiile ar acorda valoarea maxima, valoarea acestui program ar depasi, per ansamblu, 25 de miliarde de lei, anual, luand in calcul o medie de 35 de lei/tichet/20 de zile pe luna.
Sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asigurare medicala si pensie facultativa
Intrebare: Pentru firma C. A. SRL, cu un singur angajat, care este si administrator al firmei, conform Legii nr. 204/2006 (Legea pensiilor facultative), poate avea administratorul (Georgiana Mihailovici) pensie facultativa, asigurare medicala privata si abonament MedLife? Care sunt sumele deductibile anual pentru fiecare dintre acestea?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajutoare acordate de sindicat
Intrebare: Un sindicat fara salariati acorda membrilor ajutor de deces si tichete sociale pentru sarbatori, in valoare de 300 lei. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al beneficiarului (membrilor sindicatului) pentru ajutorul de inmormantare si care este tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pentru sindicat? Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al beneficiarului (membrilor sindicatului) pentru tichetele sociale si care este tratamentul fiscal din punct de vedere al...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit special pentru autoturisme. Incidenta TVA
Intrebare: O societate comerciala are in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism cu valoare mai mare de pragul de 375.000 lei. Conform art. 500 din Codul fiscal, pentru suma ce depaseste pragul de 375.000 lei se datoreaza un impozit de 0,3%. Societatea noastra, platitoare de TVA, este utilizator in acest contract, prin urmare firma de leasing este obligata sa declare si sa plateasca acest impozit. Firma de leasing, la randul ei, ne refactureaza costul impozitului in vederea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<