Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Deduceri fiscale aplicabile donatiilor pentru Cumintenia Pamantului

17-Oct-2016
2138

Prin Ordonanta de urgenta nr. 10/2016 au fost stabilite masurile necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil.

Prin aceasta ordonanta s-a instituit posibilitatea ca persoanele juridice, persoanele fizice, cu exceptia institutiilor si autoritatilor publice, indiferent de forma de finantare si de subordonare a acestora, sa doneze sume in vederea achizitionarii de catre stat, prin Ministerul Culturii, a operei de arta "Cumintenia Pamantului", realizata de sculptorul Constantin Brancusi, bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil.

Pentru sumele reprezentand donatii acordate in vederea achizitionarii de catre stat, prin Ministerul Culturii, a operei de arta "Cumintenia Pamantului" persoanele fizice si juridice beneficiaza de deducere la calculul impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitului pe veniturile din activitati independente, dupa caz.

Astfel, in ceea ce priveste impozitul pe profit, Codul fiscal nu include sumele reprezentand donatii printre cheltuielile deductibile la determinarea rezultatului fiscal insa, prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, OUG 10/2016 stabileste ca, persoanele juridice -, contribuabili potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelasi act normativ deduc la calculul rezultatului fiscal sumele reprezentand donatii in bani acordate potrivit prevederilor acestei ordonante de urgenta.

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, singura deducere prevazuta de Codul fiscal este cea pentru achizitia caselor de marcat. Prin derogare de la prevederile art. 53 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice - contribuabili potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor" din acelasi act normativ scad din baza impozabila sumele reprezentand donatiile in bani acordate potrivit prevederilor OUG 10/2016.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real nu au drept de deducere a sumelor reprezentand donatii de orice fel in baza prevederilor art. 68 alin. (7) lit. e) din Codul fiscal. Prin derogare de la prevederile acestui articol, conform OUG 10/2016 persoanele fizice, contribuabili potrivit titlului IV "Impozitul pe venit" din Codul fiscal, pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, in baza datelor din contabilitate, au dreptul la deducerea cheltuielilor reprezentand sume platite in vederea achizitionarii operei de arta "Cumintenia Pamantului" de catre Ministerul Culturii, pe baza documentelor care atesta depunerea sumelor in conturile prevazute cu aceasta destinatie. Deducerea se aplica pentru sumele platite in anul 2016, indiferent daca activitatea se realizeaza in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016