Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Regimul fiscal al cheltuielilor de protocol in 2017

07-Apr-2017
4428

Expertul contabil Irina Dumitrescu a intocmit o noua analiza, de data aceasta privind regimul fiscal aplicat cheltuielilor de protocol in 2017. Astfel, intrucat se apropie Sarbatorile Pascale, precizeaza econ. Irina Dumitrescu, vom vedea in continuare care este regimul fiscal al cheltuielilor efectuate cu diverse cadouri si tratatii acordate partenerilor de afaceri.

Pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe profit cheltuielile de protocol sunt deductibile si in 2017 in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol deductibile limitat se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII din Codul fiscal, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.

Pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% din baza de calcul care se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol.

Cu privire la TVA, in ceea ce proveste cadourile acordate partenerilor de afaceri, nu constituie livrare de bunuri iar persoanele impozabile nu are obligatia de a colecta TVA pentru bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.


Continuarea aici.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016