Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Taxa de mediu pentru uleiurile pe baza minerala, semisintetice

13-Sep-2016
14204

Operatorii economici care introduc pe piata nationala uleiuri pe baza minerala, semisintetice, sintetice au obligatia de a plati la Fondul pentru mediu o taxa de 0,30 lei/kg.



Uleiurile sunt toate uleiurile industriale si lubrifiantii solizi sau lichizi, pe baza minerala, semisintetice, sintetice sau biogene. Uleiuri de baza sunt uleiurile minerale rafinate in care se introduc diferite adaosuri, cum ar fi aditivi sau alte substante organice ori anorganice, pentru obtinerea unor proprietati speciale.

Taxa de 0,3 lei/kg se aplica o singura data cantitatilor de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri. In cazul in care unitatea de masura a uleiurilor din documentele de provenienta este exprimata in litri, volumul acestora se converteste in masa in functie de densitatea specificata in fisa tehnica primita de la producator. In lipsa acestei informatii, se va utiliza o densitate medie de 900 kg/mc (0,9 kg/l).

Pentru operatorii economici care importa sau achizitioneaza intraunional uleiuri, contributia se datoreaza la momentul introducerii pe piata.

Pentru operatorii economici care produc uleiuri, contributia se datoreaza la momentul primei distribuirii pe piata nationala.

In cazul producatorilor care importa/achizitioneaza intraunional uleiuri de baza in vederea introducerii diferitelor adaosuri in cadrul procesului de fabricatie, cum ar fi aditivi sau alte substante organice ori anorganice, pentru obtinerea unor proprietati speciale, taxa se datoreaza pentru produsul obtinut la momentul primei distribuiri pe piata nationala.

In cazul producatorilor care achizitioneaza de pe piata nationala uleiuri de baza in vederea introducerii diferitelor adaosuri in cadrul procesului de fabricatie, cum ar fi aditivi sau alte substante organice ori anorganice, pentru obtinerea unor proprietati speciale, taxa se datoreaza pentru diferenta dintre cantitatea de ulei aditivat distribuita pe piata si cantitatea de ulei de baza achizitionata, la momentul primei distribuiri pe piata nationala.


Contributia se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

Operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de produse trebuie sa intocmeasca lunar situatii in baza documentelor financiar-contabile si a documentelor justificative, din care sa rezulte:
a) cantitatile de uleiuri introduse pe piata nationala;
b) cantitatile de uleiuri distribuite pentru prima data pe piata nationala.

Taxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, pe tot lantul pana la consumatorul final.

Inregistrari contabile

Inregistrarea taxei la momentul introducerii pe piata nationala (prima distribuire pe piata nationala, import, achizitie intracomunitara):
471 = 446
"Cheltuieli inregistrate „Alte impozite, taxe
in avans"/analitic distinct si varsaminte asimilate”
Rulajul creditor al contului 446 se preia in declaratia pentru luna respectiva si se achita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

Pe masura vanzarii/consumului uleiului taxa se inregistreaza in contul 635 – "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate":
635 = 471
"Cheltuieli cu alte impozite, Cheltuieli inregistrate
taxe si varsaminte asimilate" in avans"/analitic distinct

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016