Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii care califica someri pot primi de la stat 250 de euro/lunar pentru fiecare persoana angajata

08-Sep-2017
2037

Conform unor declaratii facute recent de ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, angajatorii din orice domeniu de activitate, care angajeaza si califica someri la locul de munca, pot primi din partea statului 250 de euro lunar pentru fiecare persoana angajata, banii provenind din fonduri europene.

"La ora actuala exista o criza foarte mare de forta de munca in piata si noi am pregatit un proiect de lege, inclusiv cu normele de aplicare in acest sens. De maine daca vreti, orice angajator poate sa mearga la AJOFM, la oficiile pentru plasarea fortei de munca din judete, si sa ceara de acolo someri pe care sa-i angajeze, chiar necalificati fiind, si primeste pentru ei salariul minim pe economie din partea statului, cu finantare europeana. Avem aproape jumatate de miliard din fonduri europene pentru a plati aceste salarii, pentru a forma forta de munca, pentru ca noi avem o problema in Romania, din acest punct de vedere", a spus Olguta Vasilescu, citata de Agerpres.

 


Aceasta a dat ca exemplu o fabrica de automobile: 

 

"Avem cazul unei fabrici de automobile, care are nevoie de strungari, iar in piata nu mai sunt strungari la ora actuala si atunci merge la AJOFM, cere un somer sau mai multi, poate sa ceara cati angajati are nevoie, sa zicem 10 persoane necalificate, pentru a le angaja si a le forma la locul de munca. Statul automat ii plateste 250 de euro lunar pentru fiecare dintre aceste persoane angajate. Singura obligatie a angajatorului este ca peste un an, doi sau trei, depinde cat dureaza perioada de formare, sa-i elibereze un certificat de ucenicie, ca este specializat in strungarie, ca este deja strungar. in acest moment castiga angajatul, pentru ca el este somer si se angajeaza. Mai mult decat atat, se califica la locul de munca intr-o meserie. Chiar daca ulterior vrea sa plece, el are o calificare. Castiga si angajatorul - pentru ca statul, practic, ii subventioneaza plata acestui angajat - si, de asemenea, castiga statul roman, pentru ca fara sa faca niciun efort financiar, avand in vedere ca banii provin din fonduri europene, nu mai plateste indemnizatia de somaj pentru persoana respectiva si califica in mod gratuit aceea persoana. Mai mult, ii retine si partea de contributie din salariu. Deci, toata lumea castiga".

De asemenea, aceasta a precizat ca mediul privat nu doreste sa acceseze aceste fonduri:

"De fiecare data le-am spus acelasi lucru: "Luati-ne banii! Nu intelegem de ce nu vreti sa accesati aceste fonduri europene". Aceasta masura este valabila pentru orice fel de activitate, cu conditia sa aiba un furnizor de formare profesionala, sa fie cineva care sa faca si partea teoretica, insa nici asa nu avem o problema, pentru ca fie se acrediteaza la Ministerul Muncii, fie gaseste un ONG de pe piata care poate face acest lucru".

De asemenea, Lia Olguta Vasilescu a adaugat ca masura este valabila si pentru tinerii care au facultate, pentru stagiari, pentru acestia statul oferind 300 de euro lunar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016