Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anulare cod de TVA si restituire avans. Cum emitem factura de stornare avans?

27-Apr-2016
4656

In randurile de mai jos, discutam despre o societate comerciala platitoare de TVA care a incasat un avans de la un alt platitor de TVA pentru care a emis factura de avans in taxare inversa, deoarece avansul era pentru bunuri supuse masurilor de simplificare.

Intre timp, platitorului avansului i s-a anulat codul de TVA, iar livrarea nu va mai avea loc, fiind restituit avansul platit. Stabilim cum se va emite factura de stornare a avansului avand in vedere ca platitorul avansului nu mai are cod de TVA pentru a se emite stornare in taxare inversa.

In situatia prezentata are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA in conformitate cu prevederile art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. a) "Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

a) in cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans; "

In cazul ajustarii bazei de impozitare a TVA, se aplica aceiasi cota de TVA si acelasi regim de taxare aplicat operatiunii initiale, aspect reglementat in mod expres prin art. 282 “ Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii " alin. (9) “In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente."

Astfel, la stornarea facturii de avans care se restituie cumparatorului, furnizorul trebuie sa aplice acelasi regim de taxare inversa utilizat initial, la facturarea avansului incasat, fara a tine cont de faptul ca, intre timp, codul de TVA al cumparatorului a fost anulat, din oficiu, de catre organul fiscal competent. Valoarea facturii emise se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care are loc stornarea si se raporteaza, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 13 "Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse masurilor de simplificare (taxare inversa)", cat si prin declaratia informativa cod 394.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016