
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Incepand de vineri, 1 martie 2019, fermierii pot depune Cererile Unice de Plata in cadrul Campaniei 2019, anunta Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Asadar, incepand de astazi - 1 martie, in conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, APIA demareaza Campania de primire a Cererilor Unice de Plata pentru anul 2019, termenul limita fiind 15 mai 2019.
Cererile pot fi depuse la centrele judetene/locale APIA si la Centrul Municipiului Bucuresti. Se va depune o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete!
“Cererile se vor depune la Centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol”, se arata intr-un comunicat al APIA.
Reamintim ca anul acesta completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online, AICI, insa finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face doar in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plata, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.
La fel se va intampla si in cazul fermierilor, crescatori de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, in prezenta functionarului APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.
Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, poate accesa fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv:
- schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic,
Potrivit art. 7 al OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:
„ (1) Beneficiarii platilor prevazute la art. 1 alin. (2) si la art. 33 alin. (2) lit. b) si c) sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori de animale, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare..(…)”.
Pentru a beneficia de platile directe prevazute la art. 1 alin. (2), fermierii trebuie sa prezinte la depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc ca terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se afla la dispozitia lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, daca este cazul.
Mai multe informatii privind accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu UAT eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, pot fi consultate la centrele judetene/locale ale APIA si pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<