Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Editorial preluat din Actualizarea nr. 10 pe luna august 2009 a lucrarii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Surprizele impozitului minim sunt departe de a se fi terminat ... Fara nici un suport legal, administratia fiscala pretinde un impozit minim trimestrial microintreprinderilor, indiferent de impozitul platit de catre acestea in celelalte trimestre.
Paradoxal, o microintreprindere va fi obligata sa plateasca nu numai impozitul pe venit dar, in trimestrele in care veniturile vor fi mai mici decat plafonul impus, vor datora si impozitul minim. Asadar, anual, desi achita un impozit situat peste nivelul celui minim, va mai plati suplimentar un impozit forfetar, indiferent de volumul impozitelor achitate.
Societatile care au activitati sezoniere, sau cele care au venituri distribuite inegal in cursul anului, sunt penalizate in raport cu societatile care, trimestrial, realizeaza un venit peste plafonul transformat din anual in trimestrial. Legal, indiferent de tipul de impozit datorat, pe profit sau pe venit, atat conditia de verificare a volumului veniturilor, cat si impozitul minim, sunt stabilite pe o baza anuala. Faptul ca declararea si plata impozitului este trimestriala nu modifica acest caracter anual, subliniat chiar de art. 106 alin. (1) din Codul fiscal.
Ordinul presedintelui ANAF nr. 1290 din 26 iunie 2009 descrie mecanismul concret de determinare a obligatiei de plata, iar Instructiunile de completare a Declaratiei 100 ne obliga sa procedam astfel: la randul 1.1 "Impozit minim" se inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare. Acest rand se completeaza numai in cazul in care suma inscrisa la randul 1 "Suma datorata", reprezentand impozit pe veniturile microintreprinderilor, este mai mica decat impozitul minim datorat.
Teoretic, pana in acest moment textul nu iese din sfera prevederilor legale. Interpretarea nelegala apare atunci cand impozitul minim anual se ?transforma? in impozit minim trimestrial. Compararea nu se mai face la nivel anual, ci trimestrial, intre impozitul pe veniturile microintreprinderilor si impozitul minim: ori de cate ori, in cadrul fiecarui trimestru, impozitul datorat va fi sub nivelul impozitului minim trimestrial va fi datorat acesta din urma.
Insa platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderii, spre deosebire de platitorii de impozit pe venit, nu determina cumulat, de la inceputul anului, obligatia de plata trimestriala, ci strict pe baza veniturilor realizate in trimestrul de raportare!
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Solutia corecta si legala, care trebuia adoptata de catre administratia fiscala, se afla chiar in textul art. 107 alin. (2) din Codul fiscal: doar in situatia in care impozitul datorat de microintreprinderi este mai mic decat impozitul minim anual acestea sunt obligate la plata impozitului la nivelul acestei sume. In interpretarea logica a dispozitiei legale aceasta semnifica, fara echivoc, ca este vorba despre impozitul minim anual si nu trimestrial!
Concluzia este identica si prin aplicarea interpretarii per a contrario a prevederilor alin. (3) al aceluiasi articol: in situatia in care, in primul trimestru, platitorul de impozit pe veniturile microintreprinderii a achitat un impozit peste nivelul impozitului minim anual, nu va mai plati in trimestrele urmatoare si impozitul minim (daca intr-un trimestru nu a mai realizat venit si nu a mai datorat impozit). Aceeasi solutie trebuie sa fie aplicabila si in situatia in care, in trimestrul II datoreaza un impozit, sa spunem de 10 ori mai mare decat impozitul minim, dar in trimestrele urmatoare nu mai obtine venituri, astfel ca impozitul datorat este 0.
M ecanismul ar trebui, in acelasi timp, reglementat in cuprinsul normelor si pentru situatiile la fel de posibile, in care, in ultimele trimestre ale anului, societatea realizeaza venituri superioare venitului minim anual, in timp ce in primele trimestre, in lipsa veniturilor, a achitat impozitul minim proportional acestor perioade.
Editor Justinian Cucu,
Global Tax Management
Articol adaugat luni, 28 septembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Modificari 2016 privind veniturile din investitiiAgenda obligatiilor fiscale ANAF: MAI 2019CASS pentru veniturile din arendarea terenurilor din patrimoniul personal. Plata contributieiTermenul limita pentru depunerea Declaratiei unice si a Formularului 230 a fost prelungit (Reminder ANAF)Deducere TVA si anulare cod TVA. Cum declaram in D 311 si cum inregistram in D 300?Ultimele articole
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistemCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest anOUG 116/2024. Posta Romana va fi utilizata pentru noua amnistie fiscala. Ce beneficii au contribuabiliiFirme care nu au depus bilantul pana pe 30 mai 2024. Mai pot reveni la regimul micro din 2025?Sfaturi de la experti
F7000 - Obligatie de raportare
Intrebare: Societatea noastra ca broker de inchirieri auto care ofera practic servicii de promovare pentru firmele de inchirieri auto si incaseaza un comision din tranzactii este nevoie sa completam declaratia de platforme si anume F7000?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila asociere in participatie
Intrebare: Se incheie un acord de asociere intre 2 persoane juridice, ambele platitoare de TVA si impozit pe profit pentru a participa in calitate de ofertant, in vederea atribuirii unui contract de achizitie publica. Activitatea desfasurata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA