
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica, miercuri, 11 decembrie 2019, proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020. Intre masurile avute in vedere se numara majorarea accizei la tigarete, incepand cu 1 ianuarie 2020, inghetarea salariilor demnitarilor si interzicerea cumulului pensiei cu salariul in institutii publice, pentru pensionarii care beneficiaza de drepturi de pensie platite din fonduri publice.
In expunerea de motive care insoteste proiectul de Lege, MFP arata ca, la estimarea veniturilor si cheltuielilor bugetare pentru perioada 2020-2022 s-au avut in vedere urmatoarele masuri:
Extras din proiectul de LEGE pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020
Art.1. – Prezenta lege aproba plafoanele unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, potrivit dispozitiilor art.26 alin.(2) si art.29 alin.(1) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.2. - (1) Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2020 de -3,60 %, iar in anul 2021 de -3,34%.
(2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este de 9,7% in anul 2020 si de 9,4 % in anul 2021.
Art.3. – (1) Plafonul privind datoria publica, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfarsitul anului 2020, este de 40% din produsul intern brut.
(2) In anul 2020, plafonul privind finantarile rambursabile, care pot fi contractate de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este in suma de 1.200 milioane lei, iar plafonul privind tragerile din finantarile rambursabile contractate, sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este in suma de 1.300.milioane lei fiecare. Valoarea aferenta finantarilor rambursabile, care poate fi autorizata pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala, este de maximum 100 milioane lei anual.
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
(3) Plafoanele prevazute la alin.(2) nu cuprind finantarile rambursabile destinate refinantarii datoriei publice locale, finantarile rambursabile destinate proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si nici pe cele destinate proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni in cadrul programelor interguvernamentale.
(4) Plafonul privind emiterea de garantii de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice si de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2020, este de 8.000 milioane lei.
(5) Prin derogare de la prevederile art. 6 si 7 din Legea nr.69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020, plafoanele nominale ale cheltuielilor totale si ale cheltuielilor de personal, stabilite potrivit dispozitiilor art.29, alin.(1), lit. g) din aceeasi lege si sunt prevazute in anexa nr.1.
(6) Prin derogare de la prevederile art. 6 si 7 din Legea nr.69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020, sunt stabilite plafoanele nominale ale soldurilor bugetului general consolidat, bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale si ale altor bugete componente ale bugetului general consolidat si sunt prevazute in anexa nr.2.
(7) In anul 2020, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 26.683,3 milioane lei.
Art.4. – (1) Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administratiei publice de -1% din produsul intern brut.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 6 - 7 si art.26 alin.(3) din Legea nr.69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentul act normativ nu prevede calea de ajustare catre obiectivul bugetar pe termen mediu prevazut la alin.(1), iar nivelul plafoanelor soldului structural anual al administratiei publice este prevazut in anexa nr.3. Ajustarea soldului structural anual al administratiei publice se face incepand cu anul 2020.
(3) In anul 2020, prevederile art.14 alin.(1) din Legea nr.69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica.
Art.5. – Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale vor elabora propunerile de cheltuieli bugetare, in concordanta cu prevederile Legii nr.69/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu incadrarea in plafoanele prevazute in prezenta lege.
Art. 6. – Anexele nr.1 - 3 fac parte integranta din prezenta lege.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Amnistia fiscala, publicata in Monitorul Oficial. Cum trebuie aplicata procedura pentru a scapa de penalitati?Cheltuieli penalitati si facturi primite. Sunt aceste cheltuieli deductibile?Caz practic: Majorarea capitalului socialUPDATE! S-a prelungit perioada de achizitie a titlurilor de stat CENTENARANAF: Lista intalnirilor cu contribuabilii, in luna mai, in vederea indrumarii privind obligatiile fiscaleUltimele articole
SAF-T: D406 pentru luna decembrie 2024 trebuie depusa pana 31 ianuarie 2025Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesareIncepand cu exercitiul financiar al anului 2024 se aplica noi criterii de marime pentru firmeInventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025Articole similare
Ministrul Finantelor anunta inghetarea salariilor demnitarilor: Acceptam toti!Sfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA