Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 si modificarea unor prevederi contabile. NOUTATI!

11-Aug-2020
24608

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 675 din 30 iulie 2020. 

Conform actului normativ care a intrat in vigoare din data de 30 iulie 2020, a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici. Astfel, bilantul contabil la 30 iunie 2020 se aplica operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Bilantul contabil 2020 se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

ATENTIE! Bilantul Contabil poate fi depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana la data de 30 septembrie 2020.

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2020, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Actul normativ clarifica inca doua aspecte:

1. Reglementari Contabile aprobate de OMFP 1.802/2014
Determinarea amortizarii imobilizarilor:
-entitatile care decid ca in cazul imobilizarilor corporale sa treaca de la metoda reevaluarii la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectata cu ajustarile impuse de modificarea respectivei politici contabile;


-amortizarea imobilizarilor nu este nici intrerupta, nici diminuata pe perioada neutilizarii acestora.

2. Reglementari Contabile aprobate de OMPF 2.844/2016
-in vederea indeplinirii cerintelor referitoare la prezentarea de informatii, cuprinse in IFRS-uri, se vor introduce in Planul de conturi cuprins in Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara conturi distincte care sa evidentieze diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, in acceptiunea interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”, precum si diferentele rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”;
-pentru diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, mentionate anterior, se va face raportarea distincta a acestei informatii in cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor”, astfel incat indicatorul respectiv sa fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislatiei fiscale.

Citeste si Nedepunerea la termen a bilantului contabil se sanctioneaza cu amenda! Iata ce sume trebuie sa platiti in acest caz

Citeste si ANAF a publicat NOILE modele de Formulare 205, 207 si 230

 

ARTICOL INITIAL:

Ministerul Finantelor Publice a publicat, joi, 20.06.2019, la rubrica Transparenta decizionala, un Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile.

Proiectul propune mentinerea plafonului de 220.000 lei peste care entitatilor le revine obligatia intocmirii raportarilor contabile la 30 iunie 2019.

Astfel, se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. Termenul maxim de depunere a raportarile contabile la 30 iunie 2019 este 14 august 2019.
 
In ceea ce priveste modificarile unor prevederi contabile, prin actul normativ se aduc urmatoarele modificari:
 
1. Introducerea unor conturi noi in planul de conturi si in functiunea conturilor din: 
- Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802/2014;
- Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP 2.844/2016; 
- Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP nr. 3.103/2017.
 
Este vorba de conturile:
- 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”, 
- 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor” (P), 
- 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii” (P), 
- 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale” (P), 
- 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale” (P), 
- 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” si 
- 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”.
 
2. Extinderea ariei de aplicabilitate a procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin OMFP. 450/2016.
 
Se propune ca Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin OMFP 450/2016, sa se aplice si in cazul situatiilor financiare interimare intocmite de operatorii economici potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991. 
 
3. Clarificari privind aria de aplicabilitate a reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla
 
Se propune mentionarea explicita in cuprinsul ariei de aplicabilitate a Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, aprobate prin OMFP nr. 170/2015, a persoanelor fizice care obtin venituri din inchirierea de imobile/apartamente/camere, care desfasoara activitati producatoare de venit si al caror venit net anual este determinat in sistem real, potrivit Codului fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 si modificarea unor prevederi contabile. NOUTATI!":
Rating:

Nota: 2.86 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016