Raportul Special
realizat de specialisti
Societatile au obligatia pastrarii in arhiva lor a registrelor de contabilitate, a celorlalte documente contabile, precum si a documentelor justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate a operatiunilor economico-financiare.
In acest articol vom discuta despre procedura pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii pentru a arhiva documentele, dar si despre cat timp trebuie sa fie pastrate actele in arhiva.
Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile OBLIGATORII conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023, click AICI»
Legea arhivarii documentelor este reglementata atat de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si de noile reglementari privind documentele financiar-contabile (Ordinul 2634/2015, Legea 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, dar si Legea 36/2023 prin care au fost aduse modificari Legii 82/1991 cu privire la pastrarea documentelor justificative, in cazul prelucrarii automate a datelor).
Arhivarea documentelor se poate realiza fie pe suport hartie, fie pe suport electronic.
Arhivarea pe suport hartie
Pastrarea documentelor justificative, a registrelor de contabilitate si a celorlalte documente financiar-contabile se face, dupa caz, la domiciliul fiscal, la sediul social sau la sediile secundare, pe hartie sau pe suport electronic.
Arhivarea pe suport electronic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Orice persoana fizica sau juridica are dreptul de a depune spre pastrare documente in forma electronica in cadrul unei arhive electronice.
In cazul in care evidenta contabila este tinuta cu ajutorul programelor informatice, documentele financiar-contabile se pot pastra pe suporturi tehnice, pe durata termenelor prevazute de legislatia in vigoare, cu conditia sa poata fi listate in orice moment, in functie de necesitatile entitatii sau la cererea organelor de control.
Procedura de arhivare a documentelor financiar-contabile in format hartie presupune respectarea urmatoarelor reguli generale:
1. documentele se grupeaza in dosare, numerotate si snuruite;
2. gruparea documentelor in dosare se face cronologic si sistematic, in cadrul fiecarui exercitiu financiar la care se refera acestea.
Documentele financiar-contabile se grupeaza in dosare, de maximum ....300....... file. Documentele financiar-contabile se grupeaza anual, nu pe perioade mai mari.
Dosarele astfel arhivate se pastreaza in spatii amenajate in acest scop, asigurate impotriva degradarii, distrugerii sau sustragerii, dotate cu mijloace de prevenire a incendiilor.
La gruparea documentelor se urmareste asezarea documentelor de acelasi fel, cu acelasi termen de pastrare, in ordine cronologica, de exemplu:
Dosarele se snuruiesc si se leaga. Filele se numeroteaza. Prima fila din dosar va purta numarul 1. Numerele se inscriu cu pasta pe fiecare fila intr-un loc vizibil (centru, colt, sus, jos).
Urmatoarele informatii se inscriu pe coperta fiecarui dosar:
Dosarele se predau la arhiva societatii. Documentele se depun la depozitul arhivei creatorilor de documente in al doilea an de la constituire, pe baza de inventar si proces-verbal de predare-primire. Dosarele continand documente justificative si contabile se pastreaza in spatii amenajate in acest scop, asigurate impotriva degradarii, distrugerii sau sustragerii, dotate cu mijloace de prevenire a incendiilor. Pastrarea documentelor justificative, a registrelor de contabilitate si a celorlalte documente financiar-contabile se face, dupa caz, la domiciliul fiscal, la sediul social sau la sediile secundare. Evidenta documentelor la arhiva se tine cu ajutorul Registrului de evidenta, potrivit Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, in care sunt consemnate dosarele si documentele intrate in arhiva, precum si miscarea acestora in decursul timpului.
Procedura de arhivare a documentelor financiar-contabile in format electronic presupune respectarea urmatoarelor reguli generale:
Actul normativ care reglementeaza crearea, conservarea, consultarea si utilizarea documentelor in forma electronica, arhivate sau care urmeaza a fi arhivate intr-o arhiva electronica, este Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, republicata cu modificarile ulterioare. Sunt in vigoare si dispozitiile Legii nr. 16/1996 privind Arhivele nationale, republicata, cu modificarile ulterioare.
In aplicarea acestor acte normative au fost elaborate norme, decizii si proceduri ale MCSI care este Autoritatea de reglementare si supraveghere in domeniul arhivarii electronice. Arhivarea electronica este procedeul prin care documentele din arhiva fizica existenta sunt transformate in imagini, prin scanare de mare viteza si ulterior transpuse intr-o arhiva electronica.
Operatiunea este efectuata de catre persoane fizice sau juridice care au dobandit calitatea de administrator al arhivei electronice.
Documentele trebuie sa fie stocate in centre de date acreditate ce corespund normelor de securitate si verificarilor periodice impuse de MCSI conform deciziei 493/2009 privind normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.
Se poate arhiva electronic conform legii orice tip de document, obligativitatea insa se aplica doar documentelor specificate prin lege, cu regim de arhivare pe o perioada fixa de timp, emise exclusiv in regim electronic.
Prin semnarea documentelor emise exclusiv in format electronic, de catre titularul dreptului de dispozitie asupra documentului, insotite de fisa documentelor arhivate se garanteaza autenticitatea documentelor arhivate.
Documentele financiar-contabile se pot pastra pe suporturi tehnice, pe durata termenelor prevazute de legislatia in vigoare, cu conditia sa poata fi listate in orice moment, in functie de necesitatile entitatii sau la cererea organelor de control.
Informatiile in format electronic vor fi stocate si pe dischete/CD-uri/stick-uri si vor avea aceleasi termene de pastrare ca si cele pe suport de hartie.
Stocarea prin mijloace electronice a facturilor reprezinta stocarea datelor prin echipamente electronice de procesare, inclusiv compresia digitala, si de stocare si utilizand mijloace prin cablu, unde radio, sisteme optice sau alte mijloace electromagnetice.
Societatile trebuie sa asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un tert in numele si in contul sau, precum si a tuturor facturilor primite.
Orice societate poate decide locul de stocare a facturilor, cu conditia ca acestea sa fie puse la dispozitia autoritatilor competente fara nicio intarziere ori de cate ori se solicita acest lucru.
Locul de stocare a facturilor nu poate fi situat pe teritoriul unei tari cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca sau la dreptul de a accesa documentele prin mijloace electronice, de a descarca si de a utiliza facturile respective.
Arhivarea facturilor Facturile pot fi stocate pe suport hartie sau in format electronic, indiferent de forma originala in care au fost trimise ori puse la dispozitie.
Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile OBLIGATORII conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023, click AICI»
In cazul stocarii electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hartie in format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, republicata.
Stocarea prin mijloace electronice a facturilor reprezinta stocarea datelor prin echipamente electronice de procesare, inclusiv compresia digitala, si de stocare si utilizand mijloace prin cablu, unde radio, sisteme optice sau alte mijloace electromagnetice.
Societatile trebuie sa asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un tert in numele si in contul sau, precum si a tuturor facturilor primite.
Orice societate poate decide locul de stocare a facturilor, cu conditia ca acestea sa fie puse la dispozitia autoritatilor competente, fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Locul de stocare a facturilor nu poate fi situat pe teritoriul unei tari cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca sau la dreptul de a accesa documentele prin mijloace electronice, de a descarca si de a utiliza facturile respective.
ATENTIE! Ca regula generala, societatile care au sediul activitatii economice in Romania au obligatia de a stoca pe teritoriul Romaniei facturile emise si primite, precum si facturile emise de client sau de un tert in numele si in contul sau.
Pot fi pastrate pe teritoriul altui stat facturile electronice pentru care societatea garanteaza accesul online organelor fiscale competente. in situatia in care locul de stocare nu se afla pe teritoriul Romaniei, conducerea societatii trebuie sa comunice organelor fiscale competente locul de stocare a facturilor.
Asa cum am precizat si mai sus, evidenta documentelor la arhiva se tine cu ajutorul Registrului de evidenta, potrivit Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, in care sunt consemnate dosarele si documentele intrate in arhiva, precum si miscarea acestora in decursul timpului.
Atasam un model necesar contribuabililor:
Pentru a descarca documentul word, click AICI>>
Termenul de pastrare este de 10 ani pentru situatiile financiare anuale.
Termenul de pastrare este de 5 ani pentru:
-registrele de contabilitate obligatorii;
-documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara;
-statele de salarii.
Se pastreaza in arhiva persoanelor timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmit.
Atentie! Prin Legea 36/2023, au fost aduse modificari Legii 82/1991 cu privire la pastrarea documentelor justificative, in cazul prelucrarii automate a datelor.
Potrivit prevederilor de la art. 23 alin. (1) din Legea 82/1991, persoanele prevazute la art. 1 care utilizeaza sisteme informatice de prelucrare automata a datelor au obligatia sa asigure prelucrarea datelor inregistrate in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, controlul si pastrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.
La art. 25 se precizeaza ca registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva persoanelor prevazute la art. 1 timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite, inclusiv pentru statele de salarii.
Legea 36/2023, se aplica incepand cu documentele emise de la data de 01.01.2023. Pentru documentele emise pana la 31.12.2022 se aplica prevederile in vigoare pana la aceasta data-respectiv OMFP nr.2634/2015.
Speta 1. Procedura de arhivare a documentelor financiar-contabile in format hartie presupune respectarea urmatoarelor reguli generale:
Factura de telefon, pe firma, are 42 pagini, din care o pagina factura consolidata cu toate datele, iar restul sunt convorbiri si alte detalii pe fiecare numar alocat; sunt obligata sa listez toate paginile sau este suficienta doar prima pagina sau se poate pastra in format electronic?
Raspuns:
Atat pentru contabilizarea cheltuielilor de telefonie, cat si pentru organizarea evidentei fiscale TVA prin jurnalul pentru cumparari este necesara si suficienta listarea facturii consolidate ca document justificativ, fara a fi necesara si listarea defasuratorului convorbirilor telefonice pentru fiecare utilizator de telefon.
De asemenea, factura consolidata, exclusiv desfasuratorul convorbirilor telefonice, este utila in cazul unei inspectii fiscale pentru a verifica daca persoana impozabila a exercitat corect dreptul de deducere al sumei TVA deductibile inscrise in factura primita, emisa conform prevederilor art. 319 din Codul fiscal, respectand conditia de la art. 299 alin. (1) lit. a) "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" conform careia
"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;"
Astfel, desfasuratorul cu privire la detaliile serviciilor facturate se arhiveaza in format electronic, fara a fi necesara listarea. Listarea se efectueaza doar in cazul unei inspectii fiscale in cadrul careia echipa de control solicita documentul respectiv in vederea verificarii continutului acestuia.
Referitor la arhivare, de retinut sunt prevederile art. 319 alin. (31) si alin. (33) conform carora persoana impozabila este obligata sa asigure stocarea pe teritoriul Romaniei a facturilor emise (copia), dar si a facturilor primite, fara a se face referire si la anexelor acestora "(31) Persoana impozabila trebuie sa asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un tert in numele si in contul sau, precum si a tuturor facturilor primite."
"(33) Prin exceptie de la prevederile alin. (32), persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania are obligatia de a stoca pe teritoriul Romaniei facturile emise si primite, precum si facturile emise de client sau de un tert in numele si in contul sau, altele decat cele electronice pentru care persoana impozabila garanteaza accesul on-line organelor fiscale competente si pentru care persoana impozabila poate aplica prevederile alin. (32)."
Pentru o societate comerciala care are multe documente contabile mai vechi de 7 ani, care este procedura legala de distrugere a acestor documente?
Raspuns:
Din situatia prezentata, consider ca este vorba despre eliminarea documentelor financiar contabile din arhiva societatii, fara a fi vorba despre distrugerea acestora. In acest caz, societatea trebuie sa intocmeasca proceduri proprii prin care:
Am pregatit pentru dvs. colectia completa a documentelor dvs. contabile OBLIGATORII conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023, click AICI»
Prin ANEXA 4 din O.M.F.P. nr. 2634/2015 sunt reglementate DOCUMENTELE FINANCIAR-CONTABILE care se pastreaza timp de 5 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, in arhiva persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
Acelasi termen este reglementat si pentru Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara conform prevederilor art. 25 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 modificat recent prin Legea nr. 36 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale "Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva persoanelor prevazute la art. 1 timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite, inclusiv pentru statele de salarii."
Aceste prevederi financiar contabile se completeaza cu cele de la art. 11 din Legea nr. 16 din 2 aprilie 1996 Republicata privind Legea Arhivelor Nationale prin care se reglementeaza procedura de eliminare a documentelor de catre fiecare "unitate creatoare de documente"
" (1) In cadrul fiecarei unitati creatoare si detinatoare de documente functioneaza cate o comisie de selectionare, numita prin decizia sau ordinul conducatorului unitatii respective, fiind compusa din: un presedinte, un secretar si un numar impar de membri numiti din randul specialistilor proprii.
Aceasta comisie se intruneste anual sau ori de cate ori este necesar, pentru a analiza fiecare unitate arhivistica in parte, stabilindu-i valoarea practica sau istorica; hotararea luata se consemneaza intr-un proces-verbal, intocmit potrivit anexei nr. 5.
(2) Procesul-verbal de selectionare, insotit de inventarele documentelor propuse spre eliminare ca fiind lipsite de valoare, precum si de inventarele documentelor ce se pastreaza permanent, se inainteaza spre aprobare Comisiei centrale de selectionare, in cazul creatorilor si detinatorilor de documente la nivel central, sau comisiilor din cadrul serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale, in cazul celorlalti creatori si detinatori de documente.
(3) Documentele se scot din evidentele arhivelor si se pot elimina numai in baza proceselor-verbale ale comisiilor prevazute la alin. (2).
(4) In cazul administratorului unic, acesta poarta raspunderea pentru selectionarea documentelor ce urmeaza a fi arhivate."
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Arhivare si eliminare documente financiar-contabileScoaterea din arhiva societatii a documentelor. Cum procedam?Documente care vor fi pastrate in arhiva timp de 5 ani de contribuabili, conform Legii 36/2023Eliminarea documentelor financiar-contabile. Cum poate proceda o societate?Kit de urgenta DGPR: Top 14 formulare de interes pentru orice firma cu angajatiUltimele articole
Registrele contabile si documentele justificative NU vor mai fi arhivate 10 ani. Perioada a fost redusa la jumatateLegea contabilitatii 82/1991 va fi modificata. Firmele NU mai sunt obligate sa arhiveze documentele financiar-contabile timp de 10 aniArticole similare
Factura electronica, suspendata pana in 2013Atentie! Se suspenda dispozitiile Legii nr. 148 privind factura electronicaFacturi arhivate in format electronic. Care sunt obligatiile si cum procedam in cazul unui control ANAF?Sistem automat de facturare. Cum procedam pentru ARHIVARE ELECTRONICA?Emiterea in forma electronica a documentelor financiareUltimele articole
Utilizarea sistemul RO e-Factura. Firmele sunt obligate sa arhiveze facturile electronice?ARHIVARE ELECTRONICA a facturilor. Cum se va proceda in cazul unui control fiscal?ANAF sprijina mediul de afaceri: proceduri mai simple si acces facil la dosarul fiscalFactura electronica in 2013 | Conditii obligatorii la emiterea facturilor electroniceText integral: Legea nr. 148 din 23 iulie 2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electroniceSfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA