Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurare platita de societate pentru administrator nerezident. Tratament fiscal

02-Iul-2012
3888
Analizam prin cele ce urmeaza cazul unei societati cu raspundere limitata, platitoare de impozit pe profit, care are administrator un cetatean german care nu e angajat si nu primeste nici o remuneratie de la societate. Se intentioneaza incheierea de catre societate a unei asigurari "pensie viagera" pentru aceasta persoana pe 29 ani (pana la implinirea varstei de 65 ani) cu plata lunara a unei prime de 1.644 euro pentru care la maturitate administratorul va primi 5.000 de euro pensie lunara cat timp este in viata. Vom vedea astfel care va fi tratamentul corect pentru aceste cheltuieli si ce implicatii fiscale apar.

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Potrivit art. 55 alin (3) lit. g) din Codul fiscal primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii, constituie avantaje. Potrivit prevederilor pct, 70 lit. h ) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , tratamentul fiscal al avantajului reprezentand contravaloarea primelor de asigurare este urmatorul:
- pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare;
- pentru alti beneficiari care nu au o relatie generatoare de venituri salariale si asimilate salariilor cu suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse in conformitate cu prevederile art. 78 din Codul fiscal .


Potrivit prevederilor art. 79 alin 1) pentru veniturile impuse in conformitate cu prevederile art 78, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Potrivit prevederilor art. 89, persoanele fizice nerezidente, care obtin alte venituri decat cele prevazute la art. 87, 88 si la titlul V, datoreaza impozit potrivit reglementarilor prezentului titlu.

Veniturile supuse impunerii, din categoriile prevazute la alin. (1), se determina pe fiecare sursa, potrivit regulilor specifice fiecarei categorii de venit, impozitul fiind final.

Cu exceptia platii impozitului pe venit prin retinere la sursa, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit prezentului titlu, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit, direct sau printr-un imputernicit, conform OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art 39 lit d) din Codul fiscal , persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 89 datoreaza plata impozitului conform Titlului III -Impozit pe venit - si sunt numite in continuare contribuabili.
Potrivit art. 40 alin (1) lit. d) impozitul pe venit prevazut in Titlului III -Impozit pe venit- se aplica veniturilor in cazul persoanelor fizice nerezidente, care obtin veniturile prevazute la art. 39 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevazute in prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit. Intrucat veniturile obtinute de persoana fizica nu se incadreaza la art. 87, 88 si nici la titlul V, veniturile vor fi impuse potrivit prevederilor art. 89 din Codul fiscal , astfel se va retine impozit pe venit in cota de 16 %, potrivit art 79, impozitul fiind final.

In concluzie, primele de asigurare platite de catre suportator pentru administratorul nerezident constituie avantaj si se impoziteaza potrivit art 89. Categoria de venit fiind venituri din alta sursa potrivit art 78 din Codul fiscal , societatea are obligatia sa calculeaze prin retinere la sursa impozitul pe venit, la momentul platii primelor, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Acest impozit se va declara prin declaratia 100.

Societatea platitoare de venit din Romania trebuie sa depuna, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, formularul de "Declaratie informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" potrivit art 93 alin (2) din Codul fiscal . In scopul completarii declaratiei informative, platitorul veniturilor trebuie sa obtina pentru persoana fizica si un numar de identificare fiscala, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. (4) din Codul de procedura fiscala .

Potrivit art 21 alin 4 lit k) din Codul fiscal , cheltuielile cu primele de asigurare platite de angajator, in numele angajatului, care nu sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului, conform titlului III, nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.
Din analiza acestor prevederi legale rezulta ca daca aceste sume sunt impozitate conform titlului III Impozit pe venit, sumele reprezentand cheltuieli cu politele de asigurare facultative, sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016