Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurari de viata. Tratament fiscal

01-Sep-2009
12982

Problema fiscala


Doriti sa stimulati salariatii dumneavoastra prin acordarea unor polite de asigurare de viata, ca beneficii suplimentare la salariile obtinute de acestia.

Cum se trateaza fiscal plata primelor de asigurare de catre angajator atat din punctul de vedere al salariatului, cat si din punctul de vedere al angajatorului?

Dar beneficiul obtinut la expirarea contractului de asigurare de viata de catre beneficiarul politei de asigurare? Este acest venit impozabil

1. Din punctul de vedere al salariatului
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.

La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de salariat, cum ar fi si contravaloarea primelor de asigurare suportate de angajator, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii. Deci, daca suportatorul primei de asigurare este angajatorul, atunci contravaloarea primelor de asigurare reprezinta venituri impozabile pentru persoana fizica beneficiara.

Avantajul acordat salariatului, reprezentand contravaloarea primelor de asigurare, este impozitat prin cumularea cu celelalte venituri obtinute de catre acesta in luna in care sunt platite primele de asigurare.

Asadar, primele de asigurare platite lunar catre societatea de asigurare vor fi impozitate prin aplicarea cotei de 16%. Salariatul datoreaza impozitul, dar acest impozit se calculeaza si se retine la sursa. Este obligatia angajatorului sa declare si sa plateasca acest impozit.

In schimb, suma asigurata obtinuta de beneficiar de la societatea de asigurare, in temeiul contractului de asigurare, este venit neimpozabil.

2. Din punctul de vedere al angajatorului
La calculul profitului impozabil, primele de asigurare suportate de angajator sunt deductibile deoarece sunt cuprinse in veniturile impozabile ale salariatului

Concluzii

Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (1) coroborat cu (4) lit. l), art. 42 lit. b), art. 55 alin. (1) si alin. (3) lit. g) din Codul fiscal

Pct. 70 lit. h) la Titlul III Impozitul pe venit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

Articol adaugat in 01 septembrie 2009

Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite  Actual nr. 33/ august 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016