Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurarile de viata vor fi incheiate din 2011 numai dupa evaluarea financiara a clientilor

22-Sep-2010
3671


Companiile care practica asigurari de viata vor fi obligate din luna septembrie 2011 sa analizeze situatia si nevoile financiare ale viitorilor clienti pe baza unui chestionar si sa le recomande acestora solutii in concordanta cu acestea, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Analiza se va efectua prin intermediului unui "formular de analiza a nevoilor clientilor", care va fi prezentat la primele intalniri cu potentialul client.

"Formularul va fi intocmit in doua exemplare si va fi semnat de ambele parti, iar un exemplar va fi inmanat clientului, celalalt ramanand la asigurator. Daca clientul nu doreste sa furnizeze anumite informatii, el va trebui sa certifice acest lucru sub semnatura", se arata in Ordinul CSA 11/2010 pentru completarea normelor privind informatiile pe care asiguratorii si intermediarii in asigurari trebuie sa le furnizeze clientilor.

Pe baza rezultatului analizei, asiguratorii vor prezenta o recomandare scrisa clientilor, iar solutia propusa trebuie sa fie in concordanta cu acesta.

Formularul va contine datele personale ale clientilor si despre situatia familiala, relevante pentru identificarea nevoilor (nume, prenume, adresa de corespondenta, e-mail, telefon, profesie, stare civila, date despre sot/sotie si copii), informatii despre situatia financiara prezenta (venituri, cheltuieli, venit disponibil) si obiectivele financiare pe termen lung ale clientilor si prioritizarea acestora.

In cazul in care polita este una de tip unit-linked (cu componenta investitionala) sau index-linked (care garanteaza returnarea capitalului investit plus un randament minim garantat), in vederea evitarii asumarii prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decat toleranta clientului, in formularul de analiza va fi inclusa o sectiune aparte, de determinare a profilului de risc al clientului, pe baza caruia se va recomanda un tip de contract de asigurare si fond de investitii potrivite profilului de risc rezultat.

"Inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, in momentul prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked, clientului ii va fi inmanat prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare", se precizeaza in ordin.

In prospect, asiguratorul va prezenta o serie de informatii minimale, respectiv definitii pentru cei mai importanti termeni (activul total si net al fondului, administratorul, benchmark/indice de referinta, instrumentele financiare, unitatea de fond, performanta), politica de investitii, benchmark (un standard sau un indice de referinta fata de care se compara performanta fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare) si limitele pe clase de active din care sa reiasa profilul de risc al fondului.

De asemenea, societatea va prezenta durata de investitie minima recomandata, nivelul si structura taxelor, precum si garantiile asiguratorului (detalierea garantiilor oferite de asigurator sau mentionarea absentei acestor garantii; in cazul programelor de investitii care nu ofera garantii se va mentiona ca asiguratorul nu garanteaza valoarea investitiei sau valoarea primelor platite si se va face mentiunea ca riscul investitiei apartine contractantului).

In plus, asiguratorul isi va declina responsabilitatea referitoare la garantarea unor performante viitoare bazate pe realizarile anterioare.

"Pentru ca asiguratul sa aiba o imagine clara si completa asupra contractului de asigurare, inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata asiguratorul trebuie sa prezinte o proiectie (evolutia detaliata a contractului), care va fi intocmita in doua exemplare si va fi semnata de ambele parti, iar un exemplar va fi inmanat clientului, celalalt ramanand la asigurator", se mai arata in actul normativ al CSA.

Contractul de asigurare va cuprinde detalii despre persoana asigurata (nume, prenume, varsta, sex), polita de asigurare (tip, durata, frecventa de plata), evolutia sumei asigurate, a primelor platite, a valorii contului (pentru politele de tip unit-linked)/contului de participare la profit (pentru politele traditionale), a valorii de rascumparare si a sumei asigurate reduse.

Totodata, contractul de asigurare va prezenta informatii despre costurile de administrare si evolutia simultana a doua scenarii de performanta (pesimist si optimist) a randamentelor fondurilor de investitii, alaturi de o declinare a responsabilitatii referitoare la garantarea evolutiei contractului de asigurare conform proiectiei prezentate, in cazul in care nu exista garantii.

"Asiguratorii au obligatia intocmirii documentelor si furnizarii informatiilor mentionate anterior in termen de un an de la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial, Partea I", se precizeaza in actul normativ al CSA.

La finele anului 2009, un numar de 24 de societati erau autorizate de CSA sa practice asigurari de viata.

Primele subscrise pe acest segment de piata au totalizat 1,63 miliarde de lei, in scadere cu 12,8% fata de 2008.

"Criza economica care a afectat nu numai mediul de afaceri din Romania, dar si scaderea puterii de cumparare a populatiei, impreuna cu reticenta incheierii unei polite de asigurare in momente dificile ale vietii, datorita faptului ca nu exista o educatie in privinta necesitatii unei asigurari, au contribuit la diminuarea portofoliului de asigurari de viata", se spune in raportul anual al CSA.

Anul trecut, asiguratorii de viata au platit despagubiri de 248,02 milioane de lei, in crestere cu 12,8% fata de 2008. De asemenea, potrivit datelor CSA, sumele rascumparate (totale si partiale) de clienti au totalizat 424,5 milioane de lei, in crestere cu 54,2%.

Sursa Mediafax

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2025

    • Ca in fiecare an, examenul CECCAR va fi, putin spus, dificil. Este normal, dat fiind ca accesul in Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania echivaleaza cu recunoasterea profesionala si inseamna un pas extrem de important in cariera oricarui contabil! Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti extrem de bine vazuti (si de bine platiti). In calitate de expert contabil...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016