Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
De foarte multe ori relatia dintre asociatiile de proprietari, primarii si detinatorii de imobile nu sunt cele mai de succes. Neintelegerile apar la tot pasul, de la membrii de asociatie pana la institutiile care ar trebui sa sprijine asociatiile de proprietari din Romania.
Cu toate acestea, o mai buna intelegere a legislatiei, precum si o informare cu privire la aceste obligatii a proprietarilor poate sa duca la o mai buna comunicare si la o eficienta crescuta in indeplinirea sarcinilor administrative pe care asociatiile de proprietari le au de indeplinit luna de luna.
Iata care sunt obligatiile fiscale din 2017 pe care trebuie sa le cunoasteti temeinic pentru a va asigura ca nu incalcati termenele, nu acumulati penalitati la plata si ca deveniti astfel printre cele mai eficiente asociatii de proprietari:
Referitor la impozitul pe profit
Incepand cu anul 2017, asociatiile de proprietari depun formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal.
Termenul de depunere al declaratiei 101 este pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator.
In acest sens se depune formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" prin care asociatia de proprietari se inregistreaza in vectorul fiscal ca platitor de impozit pe profit.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Referitor la impozitul pe veniturile din salarii si contributiile sociale obligatorii
Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre administratorul asociatiei de proprietari:
In baza art.34 si art.35 din Legea nr.230/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator.
Persoanele fizice atestate pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
Totodata, la art.7 din Codul fiscal se prevede ca, orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare este considerata activitate dependenta si genereaza pentru persoana fizica venituri asimilate salariilor, pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii.
In ceea ce priveste contributiile sociale, la art.137, alin.(1), lit.a), art.155, alin.(1), lit.a), art.158, alin.(1), art.193, alin.(1), lit.a), art.202, lit.a), art.210 din Codul fiscal se precizeaza ca pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor se datoreaza toate contributiile sociale obligatorii si anume:
- contributia de asigurari sociale,
- contributia de asigurari sociale de sanatate,
- contributia de asigurari pentru somaj,
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale,
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Pentru venitul obtinut de catre administratorul asociatiei de proprietari, fiind venit din desfasurarea unei activitati dependente, se datoreaza toate contributiile sociale obligatorii (atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia:
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – in situatia in care intre asociatia de proprietari si administrator este incheiat un contract in baza Codului Civil.
- contributiei de asigurari pentru somaj ( individuala si somaj), daca persoana fizica care desfasoara activitatea de administrator este si pensionar.
Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre persoana care presteaza servicii de curatenie in cadrul asociatiei de proprietari
In situatia in care asociatia de proprietari are incheiat contract individual de munca cu persoana fizica care presteaza servicii de curatenie atunci se datoreaza toate contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor din salarii, cu exceptia contributiei de asigurari pentru somaj (individuala si angajator), daca persoana fizica care desfasoara activitatea este si pensionar.
In situatia in care asociatia de proprietari are incheiat un contract in baza Codului Civil cu persoana care presteaza servicii de curatenie, incadrarea, din punct de vedere fiscal, al veniturilor astfel obtinute, se efectueaza avand in vedere prevederile art.7, pct.3 din Codul fiscal:
In intelesul prezentului cod, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
3. activitate independenta - orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Daca platitorul de venit, potrivit conditiilor de desfasurare a activitatii stabileste ca activitatea desfasurata de persoana fizica nu indeplineste cel putin 4 dintre criteriile prezentate la art.7, pct.3 din Codul fiscal, atunci activitatea se considera dependenta pentru care se datoreaza impozit pe venitul din salarii si toate contributiile sociale obligatorii, atat de catre persoana fizica care presteaza serviciile de curatenie cat si de catre platitorul de venit (asociatia de proprietari), cu exceptia:
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – deoarece nu este incheiat un contract individual de munca.
- contributiei de asigurari pentru somaj ( individuala si angajator), daca persoana fizica care desfasoara activitatea este si pensionar.
Daca platitorul de venit incadreaza activitatea desfasurata de persoana fizica care presteaza servicii de curatenie ca activitate independenta, atunci persoana fizica respectiva trebuie sa aiba o forma de organizare potrivit OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale,sa desfasoare activitati economice in mod independent. in aceasta situatie, obligatia declararii veniturilor realizate si a platii impozitul si a contributiilor sociale revine persoanei fizice in cauza.
Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari
Presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt alesi sau revocati din functie de adunarea generala a proprietarilor, membrii ai asociatiei de proprietari. (Legea nr.230/2007, art.27).
Pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator de imobile sau a altor angajati sau prestatori, adunarea generala a proprietarilor mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari. (Legea nr.230/2007, art.27).
Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor. (art.76, alin.(1), lit.g), i) din Codul fiscal).
Fiind venituri asimilate salariilor, pentru remuneratia obtinuta de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari se datoreaza impozitul pe veniturile din salarii si contributiile sociale obligatorii ( atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia:
- contributiei de asigurari pentru somaj ( individuala si angajator/platitor de venit),
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale,
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
(art.187, alin.(1), art.195, alin.(1) si art.204, alin.(1) din Codul fiscal)
Obligatiile declarative si termenele de declarare si de plata pentru veniturile din activitati dependente (salarii si asimilate salariilor)
- Cat priveste inregistrarea in vectorul fiscal, asociatiile de proprietari au obligatia inregistrarii ca platitori de impozit pe venitul din salarii si pe veniturile asimilate salariilor si contributiilor sociale prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", reglementat prin OPANAF nr.3698/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Prin exceptie, impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor - persoanele juridice platitoare de impozit pe profit (asociatiile de proprietari) care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu* de pana la 3 salariati exclusiv. (art.80, alin.(1) si (2) din Codul fiscal)
- Contributiile de asigurari sociale individuale calculate si retinute lunar se platesc la bugetul asigurarilor sociale de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, dupa caz, impreuna cu contributia angajatorului ori a persoanelor asimilate angajatorului datorata potrivit legii. (Art.146, alin.(3) din Codul fiscal)
- Formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", aprobat prin OMFP nr.1045/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, are aceleasi termene de depunere ca si termenele de virare ale impozitului si contributiilor.
* Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formularul 112) depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
Pentru a va veni in ajutor, va oferim si Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari.
Sursa: AJFP Arges
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
Impozitarea veniturilor din salarii. Ce cote se retin?Taxa de salubrizare va putea fi modificata pe parcursul anului si NU va mai avea regim fiscal (Proiect)Noi obligatii pentru asociatiile de proprietariContracte incheiate de catre o asociatie de proprietari. Ce contributii se retin inclusiv pentru conventiile civile independente?Venituri neimpozabile la calculul rezultatului fiscal. Care sunt regulile speciale de impozitare?Ultimele articole
Fondul de rulment: tot ce trebuie sa stiiE-Factura: Asociatiile de proprietari trebuie sa emita facturile prin sistem?Asociatiile de proprietari. Cine le verifica activitatea in 2024?Asociatiile de proprietari. Ce atributii are un presedinte de blocTOT ce trebuie sa stii in 2021 despre impozitul pe profit: cota de impozitare, plati si depunerea declaratiilor fiscaleArticole similare
Conducerea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, trimisa in judecata de DNADeclaratia 208 a fost actualizata. Ultima versiune 2016Declararea marfurilor la autoritatea vamala se poate face electronic, prin formulare simplificateObligatia depunerii Declaratiei privind beneficiarul real, ELIMINATA pentru unele firme (Legea 108/2020)Formularele modificate de la 1 ianuarie 2014. Ce DECLARATII sunt noi?Ultimele articole
Intocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieLista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAFCalendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceSAF-T in 2024: Ce trebuie sa stiti despre semnarea electronica a D406Articole similare
Declararea impozitului retinut la sursa de catre platitorii de venitStudiu de caz: Facilitatile unei firme SRL-D in ceea ce priveste contributiile la salariiANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale - DECEMBRIE 2020-Ce sanctiuni se aplica daca nu depuneti declaratiile fiscale la termen!Reminder ANAF! 25 IUNIE-termen limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscaleUltimele articole
Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceVineri, 25 octombrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Deschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Sfaturi de la experti
Tratament fiscal TVA prestari servicii direct legate de un export de bunuri
Intrebare: O societate presteaza servicii de manipulare/incarcare pe feribot si asistenta pentru intocmirea documentatiei necesare transportului si exportului autoturismelor noi si second-hand, precum si a altor bunuri in vederea exportului....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Plata servicii catre un partener din SUA
Intrebare: O SRL prestator de servicii (Fintech) doreste initierea unei colaborari cu un furnizor extern, o companie cu sediul in USA, statul Wyoming, iar contul bancar este deschis in Belgia. Prestatorul va furniza serviciile de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati
Intocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?
Modificari IMPORTANTE cu privire la redirectionarea a 3,5% din impozitul anual 2024, propuse de ANAF
Cum se stabilesc din oficiu CAS si CASS pentru persoanele fizice, an fiscal 2023
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA