Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte privind anularea distribuirii de dividende. Ce se intampla cu impozitul pe dividende?

24-Iul-2015
5274

In cazul urmator, o societate a repartizat profitul pe dividende prin AGA de la depunerea Bilantului. Se poate emite o alta Hotarare AGA prin care sa se renunte la repartizare dividende avand ca argument faptul ca incasarile se vor realiza in 2016?

Impozitul pe dividende care se achita pana pe 25 ianuarie 2016 este afectat de posibilitatea amanarii?

Competenta legala privind distribuirea de dividende revine Adunarii Generale a Actionarilor/Asociatilor in temeiul art. 111 din Legea 31/1990 privind societatile. Acelasi temei normativ atribuie in sarcina adunarii generale a asociatilor sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale si sa fixeze dividendul.

Deoarece legea nu prevede nicio interdictie privind anularea distribuirii in dividende a unei sume deja repartizate din profit, consideram ca o alta adunare generala legal constituita poate sa anuleze prima distribuire de dividend indeplinind aceleasi formalitati ca si la distribuirea initiala.

Prin urmare, daca Adunarea Generala a Asociatilor se pronunta asupra dividendului regasit in contul contabil 457, dividend repartizat tot in baza unei adunari generale, o alta adunare generala cu aceeasi putere juridica poate decide inainte de plata dividendelor anularea distribuirii si inregistrarea sumei in contul 117 "Rezultatul reportat".


Din punct de vedere fiscal, consideram ca nu mai are obiect prevederea de la art. 67 din Codul fiscal ce stabilea ca daca nu s-au achitat dividendele pana la sfarsitul anului, impozitul se achita la buget pana pe data de 25 ianuarie a anului urmator. In lipsa dividendului distribuit consideram ca nu se instituie impozitul pe dividend.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta, consultant fiscal si doctor in economie

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016