Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! De la 1 ianuarie s-a modificat tratamentul fiscal-contabil al achizitiilor de servicii din afara Romaniei

02-Mar-2021
4824

Legislatia privind achizitiile de servicii din afara tarii a suferit modificari importante!


Vorbim aici, de exemplu, despre:
-limitarile introduse de Legea nr. 296/2020 privind deductibilitatea cheltuielilor in cazul achizitiilor efectuate dupa 1 ianuarie 2021 din anumite tari
-modificarile aduse de O.M.F.P. nr. 2.148/2020 instructiunilor de aplicare a scutirilor de TVA
-efectele asupra TVA ale retragerii Marii Britanii din UE, incepand cu 1 ianuarie 2021

Sunt reglementari care complica si mai mult un domeniu si asa foarte complex, acela al TVA-ului achizitiilor de servicii din afara Romaniei, unde este nevoie de o interpretare foarte atenta a prevederilor legislative, a tuturor prevederilor legislative, pentru ca cel mai adesea tratamentul corect al TVA rezulta doar in urma corelarii a mai multor articole. Mereu ramane un risc de a incadra gresit un serviciu.



Iata de ce am apelat la ajutorul expertului Irina Dumitrescu.

Pe stick-ul Achizitii de servicii din afara Romaniei. Regim fiscal-contabil 2021 dansa explica impecabil mecanismul platii TVA pentru servicii achizitionate din tari UE sau non-UE, rezultatul fiind o lucrare ampla, dar in acelasi timp usor de parcurs. Informatia este excelent structurata, cu multe exemple, astfel incat stiti exact ce aveti de facut.TVA-ul, asa cum nu v-a mai fost explicat pana acum!

Irina Dumitrescu, expert fiscal, autor:

„Pe baza intrebarilor pe care le primesc de la contribuabili, este clar ca TVA-ul in cazul tranzactiilor intracomunitare are inca multe necunoscute. Ca urmare, am cautat sa ordonez aceste intrebari chiar in succesiunea in care ar trebui puse de catre fiecare contabil, ca un instrument de lucru, atunci cand analizeaza o speta referitoare la TVA, in general, si la spete tranfrontaliere, in special.

Lucrarea ofera explicatii referitoare la pasii ce trebuie parcursi pentru a stabili locul si cine plateste TVA in operatiunile intra si extra comunitare, precum si exemple pentru a reflecta concret diverse tipuri de operatiuni transfrontaliere. Sunt foarte multe spete de operatiuni realizate atat de operatori inregistrati in scop de TVA, cat si de catre operatori neinregistrati in scop de TVA.”

O modificare importanta adusa de Legea nr. 296/2020!

Incepand cu 1 ianuarie 2021, prin Legea nr. 296/2020, la art. 25 alin. (4) lit. f)1 din Codul fiscal s-au introdus in categoria cheltuielilor nedeductibile cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale.

Intra aici si tari precum Turcia, Maroc, Australia, tari in care numeroase societati din Romania au parteneri de afaceri.

Asadar, daca o societate care este platitoare de impozit pe profit achizitioneaza servicii de la o persoana situata intr-un stat care la data inregistrarii cheltuielilor este inclus in aceste liste, cheltuielile nu sunt deductibile, chiar daca cheltuiala este efectuata in scopul obtinerii de venituri impozabile si justificata corespunzator.

Marile probleme cu care se confrunta contabilii la achizitia de servicii din tari UE sau non-UE!

Ce spune expertul Irina Dumitrescu?

„Dintre problemele pe care le-am intalnit frecvent in activitatea mea de consultanta enumar:

1) Multi considera ca se plateste TVA in Romania doar pentru serviciile achizitionate din UE, nu si pentru cele din afara UE.

2) Multi nu stiu ca si pentru servicii care merg pe exceptiile de la regula trebuie sa faca taxare inversa, desi nu se declara in Declaratia 390.

3) Multi intreaba cum trateaza din punctul de vedere al TVA un serviciu achizitionat din afara Romaniei, dar nici nu viseaza ca acest serviciu poate genera si obligatii privind nerezidentii – cum ar fi inregistrarea contractului prin formularul 017 si retinerea impozitului pe veniturile nerezidentilor – daca nu primeste un certificat de rezidenta fiscala.

4) Multi intreaba cum trateaza din punctul de vedere al TVA un serviciu achizitionat din afara Romaniei, dar nici nu viseaza ca acest serviciu poate genera si obligatii privind nerezidentii – cum ar fi inregistrarea contractului prin formularul 017 si retinerea impozitului pe veniturile nerezidentilor – daca nu primeste un certificat de rezidenta fiscala.

Altii considera ca daca au un certificat de rezidenta fiscala si aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri care spun ca serviciul nu este impozabil in Romania nu mai au obligatia de a inregistra contractul pe baza formularului 017.

5) Probleme se ridica si cu privire la declaratia care se depune pentru achizitiile de servicii – 390 sau 394. Obligatia de declarare in 390 se cunoaste, in genereal, insa operatiunile ce se declara in 394 sunt de multe ori necunoscute.”

Pe stick-ul Achizitii de servicii din afara Romaniei. Regim fiscal-contabil 2021 toate aceste probleme sunt solutionate in mod profesionist, cu mentionarea clara a prevederilor legale care se aplica, cu explicatii si comentarii care ajuta la intelegerea deplina a subiectului.

Retineti!

1) In Romania se plateste TVA si pentru serviciile din afara Uniunii Europene.
2) Pentru servicii care merg pe exceptiile de la regula trebuie sa faca taxare inversa, desi nu se declara in D390.
3) Exista frecvente erori privind achizionarea de servicii din afara Romaniei.
4) Probleme mari apar in practica in ceea ce priveste:
obligatiile privind nerezidentii atunci cand se fac achizitii din afara tarii sau din afara UE
taxarea inversa la achizitionarea serviciilor operatiunile ce se declara in D394.Ultimii ani au adus o serie de modificari legislative in materie de TVA, cu impact direct asupra achizitiilor de produse si servicii din tari apartinand sau nu spatiului comunitar. Si, cum era de asteptat, aceste modificari au creat si creeaza in continuare mari neclaritati in randul contribuabililor:

„In cazul meu, facturez cu TVA sau fara?”
„Ce declaratii trebuie sa completez?”
„Trebuie sa aplic taxarea inversa?”
„Cum evit dubla impunere?” etc.

Stick-ul Achizitii de servicii din afara Romaniei. Regim fiscal-contabil 2021 are marele avantaj ca abunda in studii de caz rupte din realitate, cu solutii care se pot aplica perfect situatiilor cu care va confruntati si care, per ansamblu, va ajuta sa va formati o imagine corecta asupra modului cum trebuie gestionate tranzactiile cu parteneri intracomunitari sau extracomunitari.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Erori contabile. Cum se pot corecta in mod legal

    • Contabilitatea unei firme este foarte importanta, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara, fiindca in acest fel se tine cont de activitatea companiei, de eventualele datorii pe care le-ar avea, dar si de toate celelalte informatii care vizeaza circuitul financiar al acesteia. Uneori insa, apar diverse erori contabile, de la cele matematice, pana la cele de aplicare a politicilor contabile sau de intepretare incorecta a noilor legi si amendamente fiscale, etc. In acest...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitare

    • Prin OUG 107/2024 a fost adoptata de Guvern amnistia fiscala care presupune facilitati pentru contribuabili precum anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii, reducerea unei parti din datorie in cazul persoanelor fizice, dar si bonificatii de 3% pentru societatile care platesc la timp obligatiile fiscale. Cum beneficiezi de anularea dobanzilor si accesoriilor Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31...» citeste mai departe aici

  • Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt EXCEPTIILE

    • Declaratia privind beneficiarul real NU va mai fi depusa ANUAL de catre firme, asa cum a fost stabilit prin Legea 315/2021, inca de la 1 ianuarie 2022. Insa obligatia de a depune formularul ramane in continuare in vigoare pentru anumite persoane, existand si cateva exceptii. Declaratia privind beneficiarul real este declaratia pe propria raspundere pe care o da reprezentantul unei firme sau societati. Declaratie beneficiar real 2024. Cine are obligatia de a depune declaratia si care sunt...» citeste mai departe aici

  • Casare mijloace fixe. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Mijloacele fixe sunt bunuri supuse deprecierii, cu durata de viata mai mare de un an insa, pe care le folosesc firmele in diverse operatiuni si aduc numeroase beneficii. Iar cand acestea nu mai sunt utile sau functionale, societatile pot alege sa le caseze. In articolul care urmeaza vom vedea care este definitia exacta a casarii unor mijloace fixe, dar si cateva reglementari cheie in cadrul acestor operatiuni. In plus, prezentam cateva studii de caz utile explicate de specialistii nostri. Ce...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016