Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au dreptul persoanele fizice straine la deduceri personale?

31-Aug-2012
2892
Regula generala privind acordarea deducerilor personale prevede ca acestea sa fie acordate numai persoanelor fizice romane cu domiciliul in Romania, si numai pentru diminuarea veniturilor din salarii realizate la locul unde persoana in calitate de salariat are functia de baza.

O alta regula mai putin vehiculata vizeaza acordarea deducerilor personale in acelasi context de realizare a veniturilor, persoanelor fizice rezidente altele decat cele care au domiciliul in Romania si care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) din Codul fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator celui in care acestia devin rezidenti in Romania.

Asadar, putem spune ca persoanele fizice straine care indeplinesc urmatoarele conditiile de rezidenta:
? au centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania,
? sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat,
vor beneficia de deduceri personale la locul unde au functia de baza incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator celui in care acestia devin rezidenti in Romania.

Aceste persoane vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator celui in care acestia devin rezidenti in Romania. Fac exceptie insa persoanele fizice care dovedesc ca sunt rezidenti ai unor state cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, carora le sunt aplicabile prevederile conventiilor si care vor ramane rezidenti ai statelor respective.

Intrucat criteriul este mai putin restrictiv in prezent fata de situatia anterioara anului 2012 cand aceasta conditie de rezidenta trebuia indeplinita 3 ani consecutivi au fost reglementata situatia persoanelor care prin aceasta modificare s-au regasit in situatia implinirii condisiilor in timpul anului.

Astfel, persoanele fizice nerezidente care au indeplinit conditiile de rezidenta mai sus mentionate vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu anul 2012:
? daca cele 2 conditii de rezidenta de mai sus au fost indeplinite timp de 3 ani consecutivi, pana la 31 decembrie 2011,
? daca cele 2 conditii de rezidenta de mai sus au fost indeplinite in perioada 2010-2011, respectiv in anul 2011.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016