Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Ordinul 362/2022 pentru modificarea si completarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 263 din 18 martie 2022.
Conform actului normativ, au fost publicate noi formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale pentru o cumunicare imbunatatita a fiscului cu contribuabilii. Astfel, ANAF modifica Ordinul 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, OPANAF nr. 1155/2016 privind emiterea prin intermediul centrului de imprimare masiva a unor acte administrative fiscale si procedurale si OPANAF nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, emise si tiparite prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.
Modificarile si completarile aduse Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017 vizeaza:
Tinand cont de faptul ca elementele care trebuie completate in situatia aplicarii uneia dintre masurile mai sus mentionate, sunt diferite, organele fiscale ne-au sesizat asupra faptului ca in sprijinul acestora ar fi necesar ca instiintarea pentru cele doua masuri sa fie prevazuta in adrese distincte, astfel incat sa nu se produca dificultati in emiterea si completarea adresei de instiintare.
Astfel, formularul ”Adresa de instiintare privind infiintarea popririi” se inlocuieste cu doua formulare distincte, respectiv ”Adresa de instiintare privind infiintarea popririi executorii” si ”Adresa de instiintare privind infiintarea popririi asiguratorii”.
Astfel, acest formular poate fi utilizat in urmatoarele situatii:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- anularea actelor administrativ fiscale intocmite eronat;
- recuperarea obligatiilor fiscale/bugetare care au fost restituite eronat sau in plus, ca
urmare a actelor administrativ fiscale anulate. in acest caz, acest formular reprezinta
si titlu de creanta.
Aceasta modificare s-a considerat necesara in vederea corectarii evidentei fiscale si a recuperarii unor sume restituite eronat sau necuvenit.
De asemenea s-a modificat si completat continutul modelului de formular, astfel incat acesta sa poata fi utilizat in situatia compensarilor efectuate in cadrul grupului fiscal unic constituit in domeniul TVA sau impozitui pe profit, in situatia persoanei juridice care are infiintate sedii secundare, sau a cesiunii de creante, dupa caz.
Astfel, pentru a fi utilizat acest formular si in alte situatii prevazute de lege, cum ar fi in cazul preluarii obligatiilor bugetare de catre succesori, au fost efectuate o serie de modificari in cuprinsul acestuia.
De asemenea, pentru o mai buna claritate a obligatiilor ce fac obiectul preluarii, a fost completat cu noi informatii, cum ar fi:
- scadenta/termenul de plata al obligatiilor fiscale preluate;
- data radierii contribuabililor din registrele in care au fost inregistrati, potrivit legii;
- data pana la care au fost calculate obligatiile fiscale accesorii.
De asemenea, a fost necesara si modificarea tilului formularului, in „Decizie pentru stabilirea unor sume in sarcina altor contribuabili urmare preluarii acestora potrivit legii”, avand in vedere faptul ca, acesta se utilizeaza si in alte situatii decat cea de radiere, respectiv cele prevazute la art.23, alin. (1), lit.a) - c) si la art. 27 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1155/2016 si a Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 967/2017, au vizat introducerea unor noi acte administrativ fiscale/de executare silita, care sa se comunice masiv prin intermediul Unitatii de Imprimare Rapida, tinand cont de volumul documentelor emise in domeniul colectarii creantelor bugetare.
Astfel, noile acte administrativ fiscale/de executare silita sunt:
- Proces-verbal privind calculul dobanzilor aferente sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule;
- Decizie de solutionare a cererii privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule”;
- Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor;
- Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii retinerilor;
- Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti;
- Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre terti;
- Adresa de instiintare privind suspendarea masurilor de executare silita;
- Adresa de instiintare privind continuarea masurilor de executare silita.
Extras din Ordinul 362/2022:
Articolul I
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32 si 32 bis din 11 ianuarie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (1), punctele 2, 27, 59 si 60 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
2. Decizie privind compensarea obligatiilor fiscale/bugetare, prevazuta in anexa nr. 2;
..............................................
27. Adresa de instiintare privind infiintarea popririi executorii, prevazuta in anexa nr. 27;
..............................................
59. Decizie de anulare a actelor administrativ-fiscale si/sau de impunere a obligatiilor fiscale/bugetare, prevazuta in anexa nr. 59;
60. Decizie pentru stabilirea unor sume in sarcina altor contribuabili ca urmare a preluarii acestora potrivit legii, prevazuta in anexa nr. 60;
2. La articolul 1 alineatul (1), dupa punctul 64 se introduc cinci noi puncte, punctele 65-69, cu urmatorul cuprins:
65. Adresa de instiintare privind infiintarea popririi asiguratorii, prevazuta in anexa nr. 65;
66. Decizie de anulare totala sau partiala a actelor de executare silita, prevazuta in anexa nr. 66;
67. Cerere privind compensarea obligatiilor fiscale/bugetare, prevazuta in anexa nr. 67;
68. Proces-verbal de predare-primire in custodie/in administrare a bunurilor imobile intrate in proprietatea publica a statului, prevazut in anexa nr. 68;
69. Proces-verbal pentru trecerea in proprietatea publica a statului a bunurilor imobile, prevazut in anexa nr. 69.
3. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Anexele nr. 1-69 fac parte integranta din prezentul ordin.
4. La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
(3) Formularele prevazute in anexele nr. 10, 14, 20, 24, 48, 50, 53 si 62 se intocmesc intr-un exemplar si pentru unitatea de Trezorerie a Statului, in situatia in care acestea nu se comunica electronic.
5. Anexele nr. 2, 27, 49, 59 si 60 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1-5 la prezentul ordin.
6. Dupa anexa nr. 64 se introduc cinci noi anexe, anexele nr. 65-69, avand cuprinsul prevazut in anexele nr. 6-10 la prezentul ordin.
Articolul II
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, emise si tiparite prin intermediul Unitatii de imprimare rapida, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 27 martie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, punctul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
7. Adresa de instiintare privind infiintarea popririi executorii, prevazuta in anexa nr. 7;
2. La articolul 1, dupa punctul 13 se introduc opt noi puncte, punctele 14-21, cu urmatorul cuprins:
14. Proces-verbal privind calculul dobanzilor aferente sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut in anexa nr. 14;
15. Decizie de solutionare a cererii privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazuta in anexa nr. 15;
16. Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor, prevazuta in anexa nr. 16;
17. Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii retinerilor, prevazuta in anexa nr. 17;
18. Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti, prevazuta in anexa nr. 18;
19. Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, prevazuta in anexa nr. 19;
20. Adresa de instiintare privind suspendarea masurilor de executare silita, prevazuta in anexa nr. 20;
21. Adresa de instiintare privind continuarea masurilor de executare silita, prevazuta in anexa nr. 21.
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 3
Anexele nr. 1-21 fac parte integranta din prezentul ordin.
4. Anexa nr. 7 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 11 la prezentul ordin.
5. Dupa anexa nr. 13 se introduc opt noi anexe, anexele nr. 14-21, avand cuprinsul prevazut in anexele nr. 12-19 la prezentul ordin.
Articolul III
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.155/2016 privind emiterea prin intermediul centrului de imprimare masiva a unor acte administrative fiscale si procedurale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, punctele 8 si 28 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
8. adresa de instiintare privind infiintarea popririi executorii;
..............................................
28. decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra sumelor datorate debitorului de catre terti;
2. La articolul 2, dupa punctul 29 se introduc opt noi puncte, punctele 30-37, cu urmatorul cuprins:
30. proces-verbal privind calculul dobanzilor aferente sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule;
31. decizie de solutionare a cererii privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule;
32. adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor;
33. adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii retinerilor;
34. adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti;
35. adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre terti;
36. adresa de instiintare privind suspendarea masurilor de executare silita;
37. adresa de instiintare privind continuarea masurilor de executare silita.
Articolul IV
Anexele nr. 1-19 fac parte integranta din prezentul ordin.
Articolul V
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
Monitorul Oficial: Noi modele de formulare pentru colectarea creantelor fiscaleExecutarea unor CREANTE FISCALE si posibilitatea popririi veniturilor realizate prin munca prestate de persoane private de libertateRestante TVA. Cum se poate corecta decontul?Cum se completeaza Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurateNormele Codului fiscal includ acum si OUG nr. 40/2014Ultimele articole
Amnistie fiscala, OUG 107/2024. Notificarea autoritatilor se poate face optional, insa cererea este obligatorieDeclaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareProfit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiControale GDAF: Inspectorii verifica operatorii care efectueaza ITP pentru autovehiculeProcedura de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVAArticole similare
ANAF va acorda asistenta fiscala contribubililor. 5 situatii pentru care NU se aplica proceduraANAF: Extinderea serviciului Spatiul Privat Virtual si pentru persoanele juridiceCe DOCUMENTE sunt obligatorii pentru cheltuieli campanie promotionalaMin. Finantelor: Din 1 aprilie RO e-Factura este disponibil si pentru relatia B2B, iar primele facturi au fost deja introduse in sistemPersoana imputernicita sa semneze declaratiile in format digital nu mai lucreaza in cadrul firmeiUltimele articole
Formulare de inregistrare fiscala. Cum au fost modificate formularele 010, 015 si 700 prin Ordinul 6580/2024SAF-T in 2024: Ce trebuie sa stiti despre semnarea electronica a D406Bonuri fiscale fara cod unic de inregistrare (CUI). Sunt sau nu deductibile?Top 3 greseli financiare pe care le fac cei din generatia Millennials si cum sa le eviti5 intrebari si raspunsuri ANAF in legatura cu factura electronicaSfaturi de la experti
Mod calcul dobanda penalizatoare
Intrebare: Care sunt dobanzile ce pot fi solicitate la imprumutul la care se face referire in intrebarea initiala? Dobanzile pot fi solicitate in euro? Daca da, cum se calculeaza?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Completare rd.11 si rd. 28 in D101
Intrebare: Referitor la scoaterea din gestiune prin vanzarea unor mijloace fixe incomplet amortizate:- In situatia in care valoarea inregistrata in 7583 din vanzare este mai mica decat valoarea neamortizata inregistrata in 6583,- In situatia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA