Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine poate fi auditor intern, entitati pentru care auditul intern este obligatoriu si reglementari cheie

31-Mar-2025
10259
Cine poate fi auditor intern, entitati pentru care auditul intern este obligatoriu si reglementari cheie

Auditul intern are rolul de a furniza o evaluare independenta si obiectiva asupra eficientei managementului riscurilor, guvernantei si proceselor de control intern dintr-o organizatie, contribuind astfel la atingerea obiectivelor acesteia. Vom discuta in acest articol pentru ce entitati este obligatoriu auditul intern, cine realizeaza auditul intern si alte reglementari cheie.

Ce este auditul intern?

Auditul intern este un proces independent si obiectiv de evaluare a activitatilor unei organizatii, avand scopul de a imbunatati eficienta operationala, gestionarea riscurilor si guvernanta corporativa. 

Activitatea de audit intern implica analiza si verificarea procedurilor interne si a sistemelor de control, evaluarea riscului si asigurarea conformitatii cu reglementarile aplicabile. Sfera auditului intern include evaluarea activitatii operationale, verificarea acuratetei financiare, evaluarea structurilor de guvernanta si a sistemelor IT. Auditul intern este realizat de auditori interni.

Scopul principal al auditului intern este identificarea riscurilor, a deficientelor si a oportunitatilor de optimizare, pentru a ajuta organizatia sa mentina un sistem de control intern adecvat, sa asigure conformitatea cu legislatia si politicile interne si sa protejeze resursele impotriva fraudei si erorilor. 

Activitatea de audit intern este stabilita de Consiliul de Administratie sau de cel mai inalt nivel al organului de conducere al unei organizatii.

Pentru ce entitati este auditul intern obligatoriu?

Conform prevederilor Legii nr. 162/2017, obligativitatea organizarii functiei de audit intern revine entitatilor ale caror situatii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului statutar. 

Auditul statutar reprezinta auditul situatiilor financiare anuale individuale sau al situatiilor financiare anuale consolidate, efectuat in conformitate cu standardele internationale de audit.

Potrivit prevederilor OMFP nr. 4160/2015, entitatile mijlocii si mari, precum si entitatile de interes public fac obiectul auditului statutar. 

De asemenea, conform pct. 563 din Reglementarile contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, sunt supuse auditului statutar si urmatoarele societati:

1. entitati mijlocii si mari, precum si societati/companii nationale, societati cu capital integral sau majoritar de stat si regii autonome 

2. entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
  • totalul activelor: 16.000.000 lei;
  • cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
  •  numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50 

Obligatia de auditare se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.

Asadar, toate entitatile care sunt supuse auditului statutar conform legii (cele mentionate mai sus) sunt obligate sa organizeze si sa asigure exercitarea activitatii de audit intern .

Audit intern. Arbitraj judiciar - Lucrarea contine explicatii legislative si solutii practice de aplicare a legii in anumite situatii!

Cine poate fi auditor intern

Auditorii interni angajati in cadrul departamentului de audit intern al unei organizatii pot fi cei care indeplinesc anumite criterii de calificare profesionala, experienta si competente specifice. Conform Ordonantei de urgenta 75/1999, modificata si completata de Legea 162/2017, persoana care coordoneaza activitatea si semneaza rapoartele de audit intern trebuie sa fie o persoana care are calitatea de auditor financiar activ (membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania).

Auditul public intern la institutii publice

Activitatea de audit public intern este o functie organizata strict in cadrul autoritatilor publice sau al structurilor asociative ale autoritatilor publice locale, conform Normelor generale privind exercitarea activitatii de audit public intern (parte integranta din Hotararea Guvernului nr. 1086/2013) si Legii nr. 672/2002. 

Activitatea de audit intern in cadrul autoritatilor publice se desfasoara prin intermediul compartimentului specializat de audit intern, care este format din personal angajat in functiile specifice de auditori interni si conducatorul acestei structuri, respectiv seful compartimentului de audit public intern. Auditorii interni care desfasoara aceasta activitate trebuie sa fie certificati conform legislatiei privind auditul public intern si sa respecte normele emise de Ministerul Finantelor. 

IMPORTANT!
Auditul public intern la institutii publice nu poate fi realizat de catre o societate comerciala.

Sanctiuni pentru nerespectarea cerintelor privind auditul intern

Legiuitorul a stabilit astfel un cadru sanctionator riguros pentru a asigura conformitatea entitatilor cu cerintele legale referitoare la implementarea si functionarea corespunzatoare a auditului intern.

Astfel, potrivit art. 44 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 162/2016, constituie contraventie nerespectarea de catre entitatile auditate a obligatiilor cu privire la organizarea activitatii de audit intern, iar aceasta incalcare se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 50.000 lei si 100.000 lei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016