Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autorizare cod CAEN. Acte necesare si procedura

11-Iul-2024
1095
Autorizare cod CAEN. Acte necesare si procedura

Daca vrei sa iti deschizi o firma, trebuie sa stii ca inainte de a putea desfasura activitatea economica respectiva, ai nevoie de un cod CAEN autorizat. In acest articol vom vedea ce este codul CAEN autorizat, de ce acte ai nevoie pentru a-l putea obtine si care este procedura pe care trebuie sa o urmezi.

Ce inseamna un cod CAEN autorizat? 

Codul CAEN autorizat este un cod de care o firma are nevoie pentru a putea desfasura activitati economice.

Cand ai nevoie de un cod CAEN autorizat? 

Ai nevoie de un cod CAEN autorizat atunci cand vrei sa incepi sa desfasori o activitate economica si sa obtii venituri in acest fel. Pe langa alte autorizatii si licente, trebuie sa obtii si codul CAEN aferent activitatii respective. 

Se anunta o vara de neuitat! Discouturi de pana la 60% pentru TOATE lucrarile noastre de contabilitate. Descupera oferta AICI>>

In plus, Legea 265/2022 instituie obligativitatea autorizarii si a Codurilor CAEN secundare pentru care firma are dreptul sa desfasoare activitati economice.

Legea permite inscrierea in actul constitutiv a unui numar nelimitat de coduri CAEN. Totusi, conform noilor reglementari este obligatoriu ca toate sa fie si autorizate, atat cel principal, cat si cele secundare, daca intr-adevar se desfasoara activitate in baza acelor coduri CAEN.

Ce presupune autorizarea unui cod CAEN? 

Autorizarea unui cod CAEN presupune depunerea unei Declaratii pe propria raspundere, la ONRC, in care sunt trecute codurile CAEN necesare activitatii respective.

Autorizarea codurilor se poate face la infiintarea firmei sau ulterior, in functie de momentul in care se doreste inceperea activitatii in domeniul de activitate ales. 

De retinut! 

Codul CAEN este autorizat pentru locul unde firma isi va desfasura activitatea.

Poate fi vorba despre:

-sediul social (firma isi desfasoara activitatea la sediul social);
Se anunta o vara de neuitat! Discouturi de pana la 60% pentru TOATE lucrarile noastre de contabilitate. Descupera oferta AICI>>

-punct de lucru (firma isi desfasoara activitatea la un punct de lucru);

-la terti ( aici ne referim in mare parte la freelanceri sau la cei care nu au un punct fix de lucru, activitatea firmei se va desfasura in afara sediului sau a punctului de lucru). 

Asadar, autorizarea codurilor CAEN se poate face la sediu, la punctul de lucru sau la terti, in functie de locul de unde se desfasoara fizic activitatea economica.

Daca apar modificari precum: schimbarea sediului social, infiintarea unui punct de lucru, modificarea activitatii de baza, trebuie sa se depuna o noua cerere de autorizare CAEN.

Acte necesare autorizare cod CAEN ONRC 

Pentru a obtine un cod CAEN de la ONRC trebuie sa depui in cadrul institutiei urmatoarele documente:

-Cererea tip de autorizare la ONRC ( se vor include mai multe date, incluziv codul CAEN solicitat);

-plata taxei de autorizare ( se va face in momentul depunerii Cererii).

Important! Va mai fi depusa o alta Declaratie pe propria raspundere in cazul in care vrei sa modifici activitatea firmei, iti schimbi sedul social sau mai adaugi un punct de lucru.

Adaugare cod caen secundar ONRC

Daca vrei sa iti extinzi afacerea si sa adaugi alt domeniu de activitate, ai nevoie de un cod CAEN secundar. 

Inainte de a incepe procedura pentru a-l obtine, este recomandat sa te documentezi in prealabil pentru a identifica codul care se potriveste cel mai bine pentru afacerea ta. Poti consulta Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala sau poti solicita ajutorul din partea unui expert in acest sens.

Mai apoi, trebuie sa depui urmatoarele documente la ONRC:

  1. Hotararea AGA/Decizia asociatului unic prin care adaugi codurile CAEN anexa contor cuvinte la aceasta
  2. Modificarea actului constitutiv pentru a putea include noile coduri CAEN
  3. Depunerea Declaratiei pe propria raspundere unde adaugi toate codurile CAEN pe care vrei sa activezi (le treci si pe cele vechi)

Cum verifici ce coduri CAEN ai autorizate 

Codurile CAEN care au fost autorizate vor fi trecute in Certificatul Constatator de Autorizare al firmei. Daca vrei sa adaugi un alt cod CAEN sau pur si simplu vei verifici mai tarziu daca ai codul autorizat, poti face o solicitare la ONRC pentru a obtine un certificat constatator de baza.
Se anunta o vara de neuitat! Discouturi de pana la 60% pentru TOATE lucrarile noastre de contabilitate. Descupera oferta AICI>>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016