Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avem sau n-avem impozit forfetar din aprilie?

27-Mar-2013
3387
Inca din luna ianuarie a acestui an, se zvonea ca din luna aprilie si pana in decembrie va fi introdus impozitul forfetar sub forma unui program-pilot.

Pilot sau mai putin pilot, impozitul tot impozit ramane. Unde mai pui ca nemultumirile dinspre zona turismului nu au intarziat sa apara. Asa ca turismul romanesc are actualmente in mijloc un foc care arde mocnit, dar arde.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism pare sa joace rolul de mediator, informeaza Ziuanews.ro, intre antreprenorii din turism si Guvern.

Grapini a facut o referire la modul in crae functioneaza impozitarea unitatilor de cazare in Franta:

"Recent, am avut o intalnire, in Franta, cu ministrul Turismului si am putut constata ca cei din domeniul hotelier au taxe cu atat mai mari cu cat au gradatie superioara si capacitate mai mare".


La polul opus, ministrul Cabinetului Ponta informeaza ca a fost facut un stiu si ca impozitarea se va face fara sa fie in defavoarea celor care isi indeplinesc obligatiile de plata:

"Sigur, evaziunea nu se poate indrepta printr-un impozit in plus, de aceea nu vrem sa mai introducem un impozit pe care sa-l plateasca tot cei corecti, ci dorim sa inlocuim modul de impozitare".

Ziua Travel a prezentat punctul de vedere al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), prin prisma declaratiilor facute de presedintele Mohammad Murad:

1. FPTR este singura federatie patronala din turism care indeplineste conditiile legale de reprezentativitate la nivel de ramura, personalul angajat al membrilor FPTR reprezentand 80% din numarul mediu de salariati al acestei industrii;

2. FPTR a participat activ la toate intalnirile Grupului de lucru in care se analizeaza posibilele noi modalitati de impozitare, scopul declarat si urmarit in continuare fiind stabilirea unor principii si a unor coeficienti corecti de aplicare;

3. FPTR a obtinut, in aceasta prima etapa a dezbaterilor, introducerea unor coeficienti de SCADERE A IMPOZITULUI, pornind de la principiul echitabil ca toti cei care platesc deja impozite sa plateasca mai putin, iar cei care nu platesc deloc sa se alinieze, potrivit legii, contributorilor corecti;

4. FPTR precizeaza ca noul impozit ar urma sa inlocuiasca modalitatea actuala si ca, deci, nu se va alatura acesteia, fiind vorba despre un program-pilot, aplicat societatilor care desfasoara activitati de cazare (Cod CAEN 55 si 56);

5. FPTR a propus introducerea urmatorilor coeficienti de reducere a impozitului: coeficientul de sezonalitate, coeficientul de amplasare si coeficientul privind numarul de angajati. De asemenea, FPTR a mai solicitat introducerea TVA de 9% in serviciile de alimentatie publica si reducerea impozitului cu 10%, indiferent de categoria activitatii turistice, DACA PLATA ESTE EFECTUATA PaNA LA 31 MARTIE A FIECARUI AN!


Impozitul forfetar ar putea fi introdus, sub forma unui proiect-pilot, din al doilea semestru al acestui an.

Sursa: ziuanews.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016