
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri, este de parere ca bancabilitatea IMM-urilor ar trebui privita din punctul de vedere al unui antreprenor, nu al unui bancher.
De asemenea, in opinia acestuia, potrivit Agerpres, in cazul in care 8 din 10 antreprenori nu apeleaza la un credit bancar, inseamna ca felul in care sunt construite instrumentele bancare nu sunt in acord cu nevoile acestora.
"Consider ca trebuie sa privim "bancabilitatea" IMM-urilor din punctul de vedere al unui antreprenor, nu al unui bancher. Daca 8 din 10 antreprenori nu apeleaza la un credit bancar, inseamna ca felul in care sunt construite instrumentele bancare nu sunt in acord cu nevoile antreprenorilor. Problemele antreprenorilor sunt legate de costurile bancare cu privire la credite, birocratia excesiva in acordarea unui credit incluzand conditiile de calificare la un credit, precum si de lipsa unor instrumente diversificate si adaptate nevoilor (credite punte, mezanin, microcredite, dobanzi subventionate 100% pentru fonduri europene etc.)", a declarat Florin Jianu, citat de aceeasi sursa.
In opinia sa, majorarea capitalului social nu reprezinta o masura potrivita, fiind chiar in dezacord cu tendinta la nivel global:
"Cat priveste capitalul social, tendinta globala este de renuntare la aceasta forma primitiva de inregistrare a unei firme, pentru a atrage tineri in economie, start-upuri inovative, nu marirea capitalului social este solutia, ci renuntarea la acesta. Ca solutie alternativa, poti lega capitalul social al firmei si implicit raspunderea antreprenorului de cifra de afaceri realizata in ultimul an fiscal, aceasta forma fiind o forma flexibila si care nu presupune blocarea unei sume de bani inutil in firma".
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei au atras atentia ca bancile ar trebui sa majoreze crediteze IMM-urile, dar ca una dintre probleme o constituie bancabilitatea lor, conform sursei de mai sus.
Agerpres aminteste ca la inceputul lunii, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca un numar mare de firme au capitaluri negative, devenind nebancabile, in Romania fiind tolerata indisciplina financiara.
"La noi este tolerata indisciplina financiara in sensul ca un numar enorm de mare de firme au capitaluri negative, prin aceasta, ele devenind nebancabile. Las la o parte ca nivelul cerut pentru capitalizare este cel din 1990, de 200 de lei. Macar daca l-ar avea si pe ala. Sunt aproape 200.000 de firme care nu numai ca nu indeplinesc capitalul minim, dar au capital negativ. De ce? Aici intervin lacunele din legislatie care fac mai interesant pentru detinatorul unei firme sa o imprumute decat sa vina cu capital. Prin imprumuturi poate sa isi deduca fiscal si uite asa ajunge sa manance din capitalul firmei. De ce face mai degraba imprumut decat sa o capitalizeze? in caz de faliment sau de inchidere a firmei, poate veni la masa credala drept creditor. Deci avem o problema majora de legislatie care nu stiu cat de mult se doreste a fi rezolvata", a precizat Lazea.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O persoana salariata a unei primarii poate cere zilele libere platite pentru a sta acasa cu copilul in varsta de pana la 12 ani? Care este documentatia pentru plata zilelor libere ale parintilor si cine suporta aceasta decontare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA si impozit pe profit realizeaza venituri din chirii (se factureaza cu TVA conform notificare depusa la ANAF) pentru o cladire inchiriata tertilor. S-a incheiat in iulie 2017 un contract cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<