Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din regiune la o noua criza

21-Oct-2010
3083

Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, intrucat volumul de imprumuturi neperformante ramane ridicat, iar avansul economic lent limiteaza creditarea, potrivit agentiei de rating Fitch.


"Bancile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calitatii activelor, in Romania, intr-o oarecare masura in Ungaria si mai putin in Bulgaria. Sistemele bancare din Romania, Ungaria si Bulgaria par, de asemenea, a avea o situatie mai slaba din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a declarat, intr-un interviu pentru Bloomberg, Michael Steinbarth, director la Fitch Londra.

In perioada crizei, bancile din Europa de Est, inclusiv diviziile UniCredit, cele ale Erste Group si Societe Generale, au refinantat cu dificultate datoriile, inclusiv cele contractate pentru imprumuturi ipotecare in valuta si credite de consum. Bancile din Romania si Bulgaria sunt amenintate si de riscul unei extinderi a crizei datoriilor din Grecia, in timp ce in Ungaria taxa suplimentara instituita asupra sectorului diminueaza profiturile.

Chiar daca Europa de Est isi revine din cea mai grava criza a ultimilor 20 de ani, politicile de austeritate ale guvernelor limiteaza cresterea economica, in contextul in care Uniunea Europeana vrea sa impiedice o escaladare a crizei datoriilor.
In Romania, eforturile de reducere a datoriilor in urmatorii ani vor limita avansul economic, a afirmat Steinbarth. Guvernul trebuie sa scada deficitul bugetar de la 7,2% anul trecut la 6,8% anul acesta, parte a acordului de imprumut cu Fondul Monetar International.


Premierul ungar Viktor Orban s-a angajat sa reduca anul urmator deficitul bugetar sub limita de 3%, acceptata in Uniunea Europeana. Totodata, Bulgaria trebuie sa coboare deficitul bugetar de la 4,8% anul acesta sub 3% anul viitor.

"Guvernele au luat masuri de a diminua riscurile economice, insa trebuie facut mai mult", a adaugat Steinbarth.

Taxa pe banci din Ungaria, de 0,5% din active, este cea mai mare din Europa si va impiedica recuperarea, "deoarece bancile vor incerca, cel mai probabil, sa transfere costurile catre clienti", considera analistul Fitch.

Fitch are perspectiva negativa pentru 15 din cele 44 de banci din regiune, indicand posibile revizuiri negative ale ratingurilor.

"Factorii care contribuie includ efectul dezvoltarii accelerate a pietei creditelor in ultimii ani, imprumuturile in valuta si o anumita dependenta de finantare de la bancile mama, inclusiv grupurile din Grecia in cazurile Romaniei si Bulgariei", a spus Steinbarth.

Criza datoriilor din Grecia a crescut costurile de finantare pentru bancile elene. Institutii financiare din Grecia controleaza aproape o treime din sistemul bancar din Bulgaria si 12% din cel din Romania.

Creditele neperformante reprezentau 12,6% din totalul portofoliilor de imprumuturi in Bulgaria la finele lunii iunie si 7,5% in Ungaria in aceeasi luna. In Romania creditele cu restante mai mari de 90 de zile aveau o pondere de 11,3% in totalul imprumuturilor in august, potrivit datelor bancii centrale.

"Ponderea imprumuturilor neperformante va ramane, probabil, ridicata in 2010, iar reevaluari in scadere ale activelor vor avea loc si anul urmator, insa de amploare mai redusa", a declarat Steinbarth.

Exista lectii care trebuie invatate din criza, cum ar fi necesitatea de a reduce creditarea in valuta, a adaugat el.

"Avansul rapid al creditarii nu se va repeta, cel mai probabil, pe termen scurt, iar imprumuturile in valuta sunt o problema care necesita atentie", considera analistul.
In Ungaria, Romania si Bulgaria, imprumuturile in euro si franci elvetieni, populare in perioada de boom economic pentru evitarea dobanzilor mari, reprezinta circa doua treimi din portofoliile de credite.

Riscurile au determinat unele institutii financiare sa se retraga de pe piata, dar jucatorii strategici sunt angajati sa ramana.

"Bancile austriece, UniCredit si altele sunt jucatori strategici in regiune si sunt angajate sa ramana. Pe termen mediu, Europa Centrala si de Est are perspective mai bune de crestere decat majoritatea pietelor dezvoltate din Europa", a afirmat Steinbarth.
Printre bancile ocidentale care renunta la Europa de Est se numara Allied Irish Banks, care vinde opratiunile din Polonia, si Hypo Alpe din Austria, nationalizata anul trecut, care cedeaza activele din toata regiunea. In plus, banca regionala germana BayernLB, care a primit ajutoare de stat de circa zece miliarde de euro, si-ar putea vinde participatia de 89,8% la banca ungara MKB, prezenta si in Romania.

Sursa: MEDIAFAX

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016