Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile, fortate sa isi execute silit debitorii din cauza unei modificari aduse de Guvern

04-Sep-2017
1847

In Monitorul Oficial a fost publicata o alta varianta fiscala pentru banci decat cea pusa in dezbatere publica astfel ca sumele deduse de banci vor fi micsorate cu incasarile in urma vanzarii creditelor neperformante acordate.

Executivul a publicat in Monitorul Oficial o alta varianta decat cea pusa in dezbatere publica prin care din deducere este eliminat venitul obtinut dupa vanzarea creantelor. Efectele fiscale ale masurii nu sunt deloc neglijabile, informeaza Profit.ro.

Calculele arata ca bancile ar plati mai multe impozite decat ar incasa din vanzarea creantelor la un pret mai mic de 11,2% din valoarea nominala. De aceea scoaterea din bilant ar putea fi mai putin daunatoare profiturilor nete, atrage atentia Profit.ro. 

De asemenea, conform Money.ro, sunt descurajate bancile chiar de catre stat sa vanda creante si sunt, in schimb, incurajate sa execute direct debitorii. Pana la aceasta modificare, bancile isi puteau deduce integral pierderile din vanzarea creditelor neperformante si nu plateau astfel impozit pe profit pentru aceste operatiuni prin care isi marcau pierderea.

Prin noua modificare publicata in Monitorul Oficial, Guvernul limiteaza dramatic piata prin modificarea Codului Fiscal cu urmatorul articol: „n) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate", se arata in Ordonanta publicata in Monitorul Oficial.

Prin urmare, bancile vor fi obligate sa achite impozitul de 16% pentru 70% din valoarea creantei, indiferent de suma recuperata. Sursa amintita mai sus atrage atentia ca "orice creanta vanduta cu mai putin de 11,2% din valoarea nominala va aduce pierderi creditorului care a instrainat-o prin efectul fiscal, in care impozitul fiscal e mai mare decat suma recuperata".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016