Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de impozitare pentru microintreprinderi: Venituri versus cifra de afaceri

12-Mar-2013
10994
Analizam astazi cazul unei societati care desfasoara activitate de consignatie. In veniturile firmei se inregistreaza analitic si veniturile obtinute din vanzarea marfurilor la pretul de deponent. Conform veniturilor din comisionul de consignatie, cifra de afaceri este sub 65.000 euro. Conform intregii cifre de afaceri (inclusiv veniturile din pret deponent) cifra de afaceri este peste 65.000 euro.

Vom vedea astfel daca firma este considerata platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii sau pe profit). Societatea in cauza a depus deja declaratia 010 ca microintreprindere.

Solutia consultantului:

In Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la art. 258 dedicat veniturilor din vinzari de bunuri, la alin. (1), se precizeaza momentul cind acestea trebuie inregistrate in contabilitate:

"(1) In contabilitate, veniturile din vinzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti."


In continuare, la alin. (4) se trateaza situatia unui contract de consignatie, din punctul de vedere al recunoasterii veniturilor:
"(4) Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai."

Din cele doua citate rezulta ca reprezinta venit din vinzarea de bunuri inclusiv venitul obtinut de consignatar din bunurile livrate clientilor sai, moment in care se face si transferul dreptului de proprietate a bunurilor de la consignant catre consignatar.

Asadar, atita timp cit venitul obtinut de consignatar din vinzarea bunurilor catre clientii sai este considerat in intregime venit din vinzarea de bunuri, rezulta ca in cifra de afaceri se va cuprinde comisionul si venitul din vinzarea marfurilor la pret de deponent.

Cifra de afaceri va cuprinde doar comisionul si nu si alte sume colectate de societate in numelele unor terti in cazul contractelor de comision, agent, mandat, asa cum este prevazut la art. 253 alin. (2) din Reglementari.

Din punct de vedere fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica ca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, stabilite la art. 112^1 din codul fiscal :
"a) realizeaza venituri, altele decit cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale."

La litera c) se specifica notiunea de "venituri" si nu de "cifra de afaceri".
La art. 112^7 din codul fiscal se arata ca "Baza impozabil a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa...", iar la punctul 14 din normele date in aplicarea acestui articol se stabileste baza asupra careia se va aplica impozitul de 3%: "Baza impozabila asupra careia se aplică cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri»".

Asadar, baza impozabila pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor este data de totalul veniturilor (total clasa 7 - cu exceptiile prevazute la art. 112^2 alin. (6) litera c) si la art. 112^7 alin. (1) literele a) - g)) si nu de cifra de afaceri (grupa 70).
Deci, analiza celor 65.000 euro se face fata de totalul veniturilor obtinute la 31.12.2012 si nu numai fata de cifra de afaceri.

Ca urmare, firma dvs depaseste plafonul de 65.000 euro, deci nu trebuie sa depuna declaratia 010 pentru a intra in sistemul acesta de impozitare, daca la 31.12.2012 era platitoare de impozit pe profit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016