Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de impozitare pentru microintreprinderi: Venituri versus cifra de afaceri

12-Mar-2013
10576
Analizam astazi cazul unei societati care desfasoara activitate de consignatie. In veniturile firmei se inregistreaza analitic si veniturile obtinute din vanzarea marfurilor la pretul de deponent. Conform veniturilor din comisionul de consignatie, cifra de afaceri este sub 65.000 euro. Conform intregii cifre de afaceri (inclusiv veniturile din pret deponent) cifra de afaceri este peste 65.000 euro.

Vom vedea astfel daca firma este considerata platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii sau pe profit). Societatea in cauza a depus deja declaratia 010 ca microintreprindere.

Solutia consultantului:

In Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la art. 258 dedicat veniturilor din vinzari de bunuri, la alin. (1), se precizeaza momentul cind acestea trebuie inregistrate in contabilitate:

"(1) In contabilitate, veniturile din vinzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti."

In continuare, la alin. (4) se trateaza situatia unui contract de consignatie, din punctul de vedere al recunoasterii veniturilor:
"(4) Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai."

Din cele doua citate rezulta ca reprezinta venit din vinzarea de bunuri inclusiv venitul obtinut de consignatar din bunurile livrate clientilor sai, moment in care se face si transferul dreptului de proprietate a bunurilor de la consignant catre consignatar.

Asadar, atita timp cit venitul obtinut de consignatar din vinzarea bunurilor catre clientii sai este considerat in intregime venit din vinzarea de bunuri, rezulta ca in cifra de afaceri se va cuprinde comisionul si venitul din vinzarea marfurilor la pret de deponent.

Cifra de afaceri va cuprinde doar comisionul si nu si alte sume colectate de societate in numelele unor terti in cazul contractelor de comision, agent, mandat, asa cum este prevazut la art. 253 alin. (2) din Reglementari.

Din punct de vedere fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica ca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, stabilite la art. 112^1 din codul fiscal :
"a) realizeaza venituri, altele decit cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale."

La litera c) se specifica notiunea de "venituri" si nu de "cifra de afaceri".
La art. 112^7 din codul fiscal se arata ca "Baza impozabil a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa...", iar la punctul 14 din normele date in aplicarea acestui articol se stabileste baza asupra careia se va aplica impozitul de 3%: "Baza impozabila asupra careia se aplică cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri»".

Asadar, baza impozabila pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor este data de totalul veniturilor (total clasa 7 - cu exceptiile prevazute la art. 112^2 alin. (6) litera c) si la art. 112^7 alin. (1) literele a) - g)) si nu de cifra de afaceri (grupa 70).
Deci, analiza celor 65.000 euro se face fata de totalul veniturilor obtinute la 31.12.2012 si nu numai fata de cifra de afaceri.

Ca urmare, firma dvs depaseste plafonul de 65.000 euro, deci nu trebuie sa depuna declaratia 010 pentru a intra in sistemul acesta de impozitare, daca la 31.12.2012 era platitoare de impozit pe profit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de Finante

    • Dupa ce Ministerul Finantelor anuntase printr-o simpla postare pe pagina oficiala de Facebook modalitatea de calculare a termenului limita de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor in sistemul national Ro e-Factura, recent a confirmat informatiile si in mod oficial, printr-un comunicat postat pe site-ul lor. Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masura

    • Amnistia fiscala propusa de Guvern atat pentru firme cat si pentru persoane fizice a fost aprobata, iar masurile incluse in OUG 107/2024. Este vorba despre anularea accesoriilor, adica a dobanzilor si penalitatilor, restante la 31 august 2024, insa numai in cazul in care este platita obligatia bugetara principala pana pe 25 noiembrie 2024. Obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024

    • Orin OUG 107/2024 au fost introduse cateva beneficii pentru contribuabili, precum si o bonoficatie de 3% care se va acorda celor care platesc la timp toate datoriile fiscale. Insa ce conditii trebuie sa mai indeplineasca firmele? Bonificatie de 3% pentru firme Conform OUG 107/2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum ?i contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual ?i din impozitul...» citeste mai departe aici

  • Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind evaziunea fiscala

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura care prevede noutat?i aduse de Legea nr. 126/2024 asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Noutati aduse de Legea 126/2024 in cazul evaziunii fiscale In anul 2024, prin Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost introduse in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea...» citeste mai departe aici

  • OUG 107/2024. Cum se aplica amnistia fiscala pentru firme

    • Recent a fost aprobat OUG 107/2024 care prevede facilitati fiscale pentru firme, precum anularea accesoriilor in cazul datoriilor restante la 31 august 2024. Actul normativ prevede si bonificatii pentru persoanele juridice care platesc la timp darile catre stat. Anulare accesorii firme -anularea accesoriilor in procent de 100% din valoarea acestora in cazul datoriilor cumulate pana la data de 31 august 2024; ( daca plata datoriilor se face pana la data de 25 noiembrie 2024); -anularea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani

    • Conform unui Proiect de Ordin pus recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de masa in sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani. Care este suma maxima pe care o pot acorda firmele angajatoare? Valoare tichete de masa sem. II 2024 Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Conform documentului, valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016