Raportul Special
realizat de specialisti
In cele ce urmeaza, va prezentam informatii esentiale referitoare atat la baza legala de intocmire a cash-flow-ului, precum si in ce priveste procedura de intocmire si obligatiile aferente.
O definitie "corecta" a cash-flow-ului o regasim in OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate la alin (1) al punctul 453:
" 453. - (1) Fluxurile de trezorerie sunt intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar."
Pentru o mai buna intelegere a cash-flow-ului va recomandam IAS 7 Situatia fluxurilor de trezorerie. Conform acestuia numerarul consta in existenta fizica a bancnotelor si monedelor in forma fizica/electronica si depozite la vedere, iar echivalentele in numerar sunt investitiile pe termen scurt, de maxim 3 luni, care pot fi convertite in orice moment in numerar. De regula cash-flow-ul se intocmeste pe cele trei componente: operational, investional si financiar. Mai multe detalii despre modul de intocmire a unui cash flow le regasiti in urmatoarele puncte din OMEF 1802/2004:
"Activitati de exploatare
455. - Fluxurile de trezorerie provenite din activitati de exploatare sunt derivate, in primul rand, din principalele activitati producatoare de venit ale entitatii. Prin urmare, ele rezulta in general din tranzactiile si alt evenimente care intra in determinarea profitului sau a pierderii. Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activitati de exploatare sunt:
a) incasarile in numerar din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii;
b) incasarile in numerar provenite din redevente, onorarii, comisioane si alte venituri;
Cartea Verde a Contabilitatii
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Activitati de finantare
457. - Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activitati de finantare sunt:
a) incasarile in numerar provenite din emisiunea de actiuni sau alte instrumente de capitaluri proprii;
b) platile in numerar efectuate catre proprietari pentru a dobandi sau rascumpara actiunile entitatii;
c) incasarile in numerar provenite din emisiunea titlurilor de creanta, imprumuturilor, efectelor comerciale, obligatiunilor, ipotecilor si a altor imprumuturi pe termen scurt sau lung;
d) rambursarile in numerar ale sumelor imprumutate; si
e) platile in numerar efectuate de locatar pentru reducerea datoriei existente aferente unui contract de leasing financiar.
458. - Castigurile si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar nu sunt fluxuri de trezorerie. Totusi, efectul variatiei cursului de schimb valutar asupra numerarului si echivalentelor de numerar detinute sau datorate in valuta este raportat in situatia fluxurilor de trezorerie pentru a reconcilia numerarul si echivalentele de numerar la inceputul si la sfarsitul perioadei. Aceasta valoare este prezentata separat de fluxurile de trezorerie provenite din activitati de exploatare, de investitii si de finantare si include, daca este cazul, diferentele care ar fi aparut daca respectivele fluxuri de trezorerie ar fi fost raportate la cursul de schimb de la sfarsitul perioadei.
459. - (1) Valoarea totala a dobanzii platite de-a lungul unei perioade este prezentata in situatia fluxurilor de trezorerie indiferent daca a fost recunoscuta drept cheltuiala in profit sau pierdere sau daca a fost capitalizata.
(2) Atat dobanda platita, cat si dobanda si dividendele incasate pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din exploatare, deoarece intra in determinarea profitului sau a pierderii. Alternativ, dobanda platita si dobanda si dividendele incasate pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din finantare si, respectiv, din investitii, deoarece reprezinta costuri ale atragerii surselor de finantare sau a rentabilitatii investitiilor.
(3) Dividendele platite pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din finantare, deoarece reprezinta costuri ale atragerii surselor de finantare. Alternativ, dividendele platite pot fi clasificate drept componenta a fluxurilor de trezorerie din activitati de exploatare, pentru a ajuta utilizatorii sa determine capacitatea unei entitati de a plati dividende din fluxurile de trezorerie din exploatare.
460. - (1) Fluxurile de trezorerie agregate provenite din obtinerea sau pierderea controlului asupra filialelor sau altor intreprinderi trebuie prezentate separat si clasificate drept activitati de investitii.
(2) Fluxurile de trezorerie care rezulta din modificari ale participatiilor in capitalurile proprii dintr-o filiala care nu conduc la pierderea controlului trebuie clasificate drept fluxuri de trezorerie provenite din activitati de finantare.
461. - (1) Fluxurile de trezorerie provenite din impozitul pe profit trebuie prezentate separat si trebuie clasificate drept fluxuri de trezorerie din activitati de exploatare, cu exceptia situatiei in care pot fi identificate in mod specific cu activitatile de finantare si de investitii.
(2) Impozitele pe profit sunt generate in urma tranzactiilor care dau nastere unor fluxuri de trezorerie clasificate intr-o situatie a fluxurilor de trezorerie drept activitati de exploatare, de investitii si de finantare. In timp ce cheltuiala cu impozitul poate fi alocata fara dificultate activitatilor de investitii sau celor de finantare, fluxurile de trezorerie aferente impozitelor respective sunt, adesea, imposibil de identificat si pot aparea intr-o perioada diferita de cea a fluxurilor de trezorerie aferente tranzactiei de baza. Prin urmare, impozitele platite sunt clasificate de obicei drept fluxuri de trezorerie din activitati de exploatare. Totusi, atunci cand sunt posibile identificarea fluxului de trezorerie din impozite si alocarea lui unei tranzactii individuale care genereaza fluxuri de trezorerie clasificate drept activitati de investitii sau de finantare, fluxul de trezorerie din impozite va fi clasificat in mod corespunzator drept activitate de investitii sau de finantare. Atunci cand fluxurile de trezorerie din impozite sunt alocate mai multor clase de activitati, se prezinta valoarea totala a impozitelor platite.
462. - O entitate trebuie sa prezinte componentele de numerar si echivalente de numerar si trebuie sa prezinte o reconciliere a valorilor din situatia fluxurilor sale de trezorerie cu elementele echivalente raportate in situatia pozitiei financiare."
Ce trebuie sa contina un cash-flow:
Activitati de exploatare
Profitul net
Amortizare
Cheltuiala cu impozitul pe profit
Flux de numerar din exploatare inaintea modificarilor capitalurilor proprii
(Crestere)/Descresterea creantelor
(Crestere)/Descresterea stocurilor
Cresterea/(descrestere) datorii comerciale si alte datorii
Numerar generat din exploatare
Dividende platite
Impozit pe profit platit
Numerar net din activitati de exploatare
Activitati de investitii
Achizitiile de imobilizari corporale
Achizitiile de imobilizari necorporale
Numerar net utilizat in activitati de investitii
Activitati de finantare
Incasari din cresterea capitalului social
Incasari din imprumuturi
Numerar net din activitati de finantare
Cresterea numerarului si echivalentului de numerar
Numerar si echivalent de numerar la inceputul perioadei
Numerar si echivalent de numerar la sfarsitul perioadei
Pentru intocmirea cashflow-ului se porneste de la datele comparative din bilantul pe doi ani consecutivi.
Un exemplu de cash-flow pe cele trei tipuri de activitati (operationale = de exploatare, investitii si finantare), cu prezentarea comparativa a datelor (an precedent/an curent) :
1.Flux de numerar din activitatea de exploatare:
Profit brut (inainte de impozitare) sold cont 121 + rulaj creditor cont 441
+ Ajustari pentru
+ Cheltuieli cu amortizarea si deprecierile rulaj debitor cont 6811, 6813
± Variatia provizioanelor pentru stocuri, creante si clienti diversi si riscuri (-cresterea/+ descresterea)rulaje conturi 151, 391-398, 491, 495, 496
+ Cheltuieli cu activele cedate rulaj cont 6583
- Veniturile din cedarea activelor rulaj cont 7583
± Variatia stocurilor (-cresterea/+ descresterea) solduri finale/intiale ale conturilor de stocuri
± Variatia clientilor si altor creante din exploatare, inclusiv cheltuieli in avans (-cresterea/+ descresterea)solduri finale/intiale ale conturilor 409, 411, 461 (analitic distinct), 471
± Variatia furnizorilor si altor datorii din exploatare, inclusiv venituri in avans (+cresterea/- descresterea) solduri finale/intiale ale conturilor 401, 419, 462, 472
± alte ajustari privind productia imobilizata (-cresterea/+ descresterea)sold creditor/sold debitor conturile 711, 712
- plati pentru impozitul pe profit rulaj debitor cont 441
= Flux net de trerorie din activitatea de exploatare
2.Flux de numerar din activitatea de investitii:
- Plati pentru achizitii de imobilizari corporale rulaj debitor cont 404, 232
+ Incasari din vanzarea de imobilizari rulaj creditor cont 461 (analitic distinct)
- Plati pentru achizitii de imobilizari financiare rulaj debitor cont 404, 234
- Plati pentru rascumpararea de actiuni proprii rulaj debitor cont 109
= Flux de numerar utilizat in activitatea de investitii
3.Flux de numerar din activitatea de finantare:
+ Variatia creditelor (credite primite – rambursari) rulaje conturi de impumuturi
+ variatia capitalului (cresteri in numerar – restituiri)rulaje cont 1012
- Plati aferente contractelor de leasing financiar rulaj debitor cont 167
- Dobanzi platite din rulaj debitor cont 666
- Dividende platite rulaj debitor cont 457
= Flux de numerar utilizat in activitatea de finantare
Total flux de numerar (1+2+3)
Numerar si echivalente de numerar la inceputul anului
Numerar si echivalente de numerar la sfarsitul anului
(total flux de numerar= numerar si echivalente de numerar la sfarsitul anului – numerar si echivalente de numerar la inceputul anului).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Bilantul functional si diagnosticul riscului de falimentGhid practic de Management financiar. Vei dobandi 5 competente noi!6 masuri negative, suportate de firmele din Romania, de la 1 octombrieReducerea TVA-ului la lapte creeaza un gol in CASH FLOW-ul fermei. Ce raspund federatiile!Foloseste un calculator leasing si inregistreaza profit pentru Startup-ul tauUltimele articole
TOP 5 avantaje pentru firma de care beneficiezi cu un soft ERP de contabilitateIn 2022 poti apela la solutiile inovatoare de finantare oferite de OmniCreditTine criza la distanta si aplica STRATEGII FINANCIARE eficiente, pentru stabilitatea firmei tale! Ghid practicNoi masuri in domeniul TVA si scutirea impozitului specific pentru contribuabili. Prorogare termene (Proiect de Ordin MFP)Ce masuri pot lua companiile pentru a supravietui pe timp de crizaArticole similare
Inventarierea creantelor si a datoriilor la sfarsit de an. Aspecte specificeAnaliza zilei: Noi reglementari privind certificatele verziCum se face incadrarea corecta a firmelor intr-o anumita categorie si cand trebuie depus bilantulTratamentul contabil al subventiilor acordate prin programul START UP Nation117 monografii contabile va arata cum sa aplicati CORECT noile modificari fiscal-contabile aparute in 2015!Ultimele articole
Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineProfit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiBilant consolidat. 3 criterii in functie de care firmele au sau nu obligatia de a-l intocmiFirme incadrate ca entitati mijlocii. Au obligatia auditarii situatiilor financiare?3 situatii diferite in care sunt obligatorii situatiile financiare. STUDII DE CAZArticole similare
Documentar fiscal: Fondul comercialCe implica fondul comercial cand vorbim despre intreprinderi?Articole similare
Intrebari si raspunsuri MEEMA privind Masura 3- Granturi pentru investitii acordate IMM-urilor. Cum se procedeaza in cazul schimbarii structurii asociatilor?Ce implica fondul comercial cand vorbim despre intreprinderi?Cum determinam deficitul de numerar si a capitalurile proprii ale unei societati?Sfat pentru afaceri: Ce obiceiuri productive au antreprenorii de succes?Articole similare
Tabel comparativ pentru modificarile TVA de la 1 ianuarie 2015Inregistrarea in Spatiul Privat Virtual. Avantajele persoanelor fizice si juridicePropunere ANAF: Cont bancar OBLIGATORIU pentru toate firmele care desfasoara activitati economiceAmenzi majorate drastic pentru cei care utilizeaza casele de marcatOUG 8/2014 modifica certificarea declaratiilor fiscaleUltimele articole
Proiect: Noi reglementari contabile, propuse de FinanteCe trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileProcedura inventarierii patrimoniului + alte zeci de proceduri contabile pentru societatiOUG pentru masuri fiscal-bugetare, adoptat de Guvern. 5 prevederi importanteProiect de OUG: Amnistia fiscala oferita firmelor vizeaza datoriile restante la 31 august 2024Sfaturi de la experti
Expropriere teren. Emitere factura
Intrebare: O persoana juridica are in proprietate un teren care a fost expropriat pe motiv de utilitate publica de catre o primarie. Pentru aceasta operatiune, este obligatorie emiterea facturii catre primarie si raportarea acesteia in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie intracomunitara de bunuri exportate ulterior
Intrebare: O firma din Austria (A) livreaza niste generatoare catre o firma din Romania in luna septembrie. Firma din Romania nu face plata, iar contractul se anuleaza, astfel ca firma din Austria (A) ramane proprietara generatoarelor, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA