Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza legala intocmire cash-flow. Procedura de intocmire si conditii obligatorii

22-Apr-2016
19005

In cele ce urmeaza, va prezentam informatii esentiale referitoare atat la baza legala de intocmire a cash-flow-ului, precum si in ce priveste procedura de intocmire si obligatiile aferente.

O definitie "corecta" a cash-flow-ului o regasim in OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate la alin (1) al punctul 453:
" 453. - (1) Fluxurile de trezorerie sunt intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar."
Pentru o mai buna intelegere a cash-flow-ului va recomandam IAS 7 Situatia fluxurilor de trezorerie. Conform acestuia numerarul consta in existenta fizica a bancnotelor si monedelor in forma fizica/electronica si depozite la vedere, iar echivalentele in numerar sunt investitiile pe termen scurt, de maxim 3 luni, care pot fi convertite in orice moment in numerar. De regula cash-flow-ul se intocmeste pe cele trei componente: operational, investional si financiar. Mai multe detalii despre modul de intocmire a unui cash flow le regasiti in urmatoarele puncte din OMEF 1802/2004:

"Activitati de exploatare

455. - Fluxurile de trezorerie provenite din activitati de exploatare sunt derivate, in primul rand, din principalele activitati producatoare de venit ale entitatii. Prin urmare, ele rezulta in general din tranzactiile si alt evenimente care intra in determinarea profitului sau a pierderii. Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activitati de exploatare sunt:

a) incasarile in numerar din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii;
b) incasarile in numerar provenite din redevente, onorarii, comisioane si alte venituri;


c) platile in numerar efectuate catre furnizorii de bunuri si prestatorii de servicii;
d) platile in numerar efectuate catre si in numele angajatilor;
e) platile in numerar sau restituiri ale impozitelor pe profit, cu exceptia cazului in care pot fi asociate in mod specific activitatilor de investitii si de finantare.

4551. - (1) In afara metodei de prezentare a fluxurilor de trezorerie provenite din activitati de exploatare prevazute la pct. 455, denumita in cuprinsul prezentelor reglementari metoda directa, conform careia sunt prezentate clasele principale de plati si incasari brute in numerar, entitatile obligate sa intocmeasca situatia fluxurilor de trezorerie pot folosi pentru intocmirea acesteia metoda indirecta, prin care profitul sau pierderea este ajustat(a) cu efectele tranzactiilor care nu au natura monetara, amanarile sau angajamentele de plati ori incasari in numerar din exploatare, trecute sau viitoare, si elementele de venituri ori cheltuieli asociate cu fluxurile de trezorerie din investitii sau din finantare.
(2) Prin metoda indirecta, fluxul de trezorerie net din activitati de exploatare este determinat prin ajustarea profitului sau a pierderii cu efectele:
a) modificarilor survenite pe parcursul perioadei in stocuri si in creantele si datoriile din exploatare;
b) elementelor nemonetare cum ar fi amortizarea, provizioanele, pierderile si castigurile nerealizate asociate valutelor; si
c) tuturor celorlalte elemente pentru care efectele de trezorerie reprezinta fluxuri de trezorerie din investitii sau finantare.
(punct introdus prin art. I pct. 25 din Ordinul M.F.P. nr. 4160/2015, in vigoare de la 12 ianuarie 2016)
Activitati de investitii

456. - Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activitati de investitii sunt:
a) platile in numerar pentru dobandirea de imobilizari corporale, necorporale si alte active imobilizate. Aceste plati le includ si pe acelea care se refera la costurile de dezvoltare capitalizate si la constructia, in regie proprie, a imobilizarilor corporale;
b) incasarile in numerar din vanzarea de imobilizari corporale, necorporale si alte active imobilizate;
c) platile in numerar pentru dobandirea de instrumente de capitaluri proprii sau de datorie ale altor entitati si de interese in asocierile in participatie (altele decat platile pentru instrumentele considerate a fi echivalente de numerar sau pentru cele detinute in vederea plasarii sau tranzactionarii);
d) incasarile in numerar din vanzarea de instrumente de capitaluri proprii sau de datorie ale altor entitati si din vanzarea de interese in asocierile in participatie (altele decat incasarile pentru instrumentele considerate a fi echivalente de numerar si pentru cele pastrate in vederea plasarii sau tranzactionarii);
e) avansurile in numerar si imprumuturile acordate altor parti;
f) incasarile in numerar din rambursarea avansurilor si imprumuturilor acordate altor parti.

Activitati de finantare

457. - Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activitati de finantare sunt:
a) incasarile in numerar provenite din emisiunea de actiuni sau alte instrumente de capitaluri proprii;
b) platile in numerar efectuate catre proprietari pentru a dobandi sau rascumpara actiunile entitatii;
c) incasarile in numerar provenite din emisiunea titlurilor de creanta, imprumuturilor, efectelor comerciale, obligatiunilor, ipotecilor si a altor imprumuturi pe termen scurt sau lung;
d) rambursarile in numerar ale sumelor imprumutate; si
e) platile in numerar efectuate de locatar pentru reducerea datoriei existente aferente unui contract de leasing financiar.
458. - Castigurile si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar nu sunt fluxuri de trezorerie. Totusi, efectul variatiei cursului de schimb valutar asupra numerarului si echivalentelor de numerar detinute sau datorate in valuta este raportat in situatia fluxurilor de trezorerie pentru a reconcilia numerarul si echivalentele de numerar la inceputul si la sfarsitul perioadei. Aceasta valoare este prezentata separat de fluxurile de trezorerie provenite din activitati de exploatare, de investitii si de finantare si include, daca este cazul, diferentele care ar fi aparut daca respectivele fluxuri de trezorerie ar fi fost raportate la cursul de schimb de la sfarsitul perioadei.

459. - (1) Valoarea totala a dobanzii platite de-a lungul unei perioade este prezentata in situatia fluxurilor de trezorerie indiferent daca a fost recunoscuta drept cheltuiala in profit sau pierdere sau daca a fost capitalizata.
(2) Atat dobanda platita, cat si dobanda si dividendele incasate pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din exploatare, deoarece intra in determinarea profitului sau a pierderii. Alternativ, dobanda platita si dobanda si dividendele incasate pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din finantare si, respectiv, din investitii, deoarece reprezinta costuri ale atragerii surselor de finantare sau a rentabilitatii investitiilor.
(3) Dividendele platite pot fi clasificate drept fluxuri de trezorerie din finantare, deoarece reprezinta costuri ale atragerii surselor de finantare. Alternativ, dividendele platite pot fi clasificate drept componenta a fluxurilor de trezorerie din activitati de exploatare, pentru a ajuta utilizatorii sa determine capacitatea unei entitati de a plati dividende din fluxurile de trezorerie din exploatare.

460. - (1) Fluxurile de trezorerie agregate provenite din obtinerea sau pierderea controlului asupra filialelor sau altor intreprinderi trebuie prezentate separat si clasificate drept activitati de investitii.
(2) Fluxurile de trezorerie care rezulta din modificari ale participatiilor in capitalurile proprii dintr-o filiala care nu conduc la pierderea controlului trebuie clasificate drept fluxuri de trezorerie provenite din activitati de finantare.

461. - (1) Fluxurile de trezorerie provenite din impozitul pe profit trebuie prezentate separat si trebuie clasificate drept fluxuri de trezorerie din activitati de exploatare, cu exceptia situatiei in care pot fi identificate in mod specific cu activitatile de finantare si de investitii.
(2) Impozitele pe profit sunt generate in urma tranzactiilor care dau nastere unor fluxuri de trezorerie clasificate intr-o situatie a fluxurilor de trezorerie drept activitati de exploatare, de investitii si de finantare. In timp ce cheltuiala cu impozitul poate fi alocata fara dificultate activitatilor de investitii sau celor de finantare, fluxurile de trezorerie aferente impozitelor respective sunt, adesea, imposibil de identificat si pot aparea intr-o perioada diferita de cea a fluxurilor de trezorerie aferente tranzactiei de baza. Prin urmare, impozitele platite sunt clasificate de obicei drept fluxuri de trezorerie din activitati de exploatare. Totusi, atunci cand sunt posibile identificarea fluxului de trezorerie din impozite si alocarea lui unei tranzactii individuale care genereaza fluxuri de trezorerie clasificate drept activitati de investitii sau de finantare, fluxul de trezorerie din impozite va fi clasificat in mod corespunzator drept activitate de investitii sau de finantare. Atunci cand fluxurile de trezorerie din impozite sunt alocate mai multor clase de activitati, se prezinta valoarea totala a impozitelor platite.

462. - O entitate trebuie sa prezinte componentele de numerar si echivalente de numerar si trebuie sa prezinte o reconciliere a valorilor din situatia fluxurilor sale de trezorerie cu elementele echivalente raportate in situatia pozitiei financiare."

Ce trebuie sa contina un cash-flow:
Activitati de exploatare
Profitul net
Amortizare
Cheltuiala cu impozitul pe profit
Flux de numerar din exploatare inaintea modificarilor capitalurilor proprii
(Crestere)/Descresterea creantelor
(Crestere)/Descresterea stocurilor
Cresterea/(descrestere) datorii comerciale si alte datorii
Numerar generat din exploatare
Dividende platite
Impozit pe profit platit
Numerar net din activitati de exploatare

Activitati de investitii
Achizitiile de imobilizari corporale
Achizitiile de imobilizari necorporale
Numerar net utilizat in activitati de investitii

Activitati de finantare
Incasari din cresterea capitalului social
Incasari din imprumuturi
Numerar net din activitati de finantare

Cresterea numerarului si echivalentului de numerar
Numerar si echivalent de numerar la inceputul perioadei
Numerar si echivalent de numerar la sfarsitul perioadei

Pentru intocmirea cashflow-ului se porneste de la datele comparative din bilantul pe doi ani consecutivi.
Un exemplu de cash-flow pe cele trei tipuri de activitati (operationale = de exploatare, investitii si finantare), cu prezentarea comparativa a datelor (an precedent/an curent) :

1.Flux de numerar din activitatea de exploatare:

Profit brut (inainte de impozitare) sold cont 121 + rulaj creditor cont 441
+ Ajustari pentru
+ Cheltuieli cu amortizarea si deprecierile rulaj debitor cont 6811, 6813
± Variatia provizioanelor pentru stocuri, creante si clienti diversi si riscuri (-cresterea/+ descresterea)rulaje conturi 151, 391-398, 491, 495, 496
+ Cheltuieli cu activele cedate rulaj cont 6583
- Veniturile din cedarea activelor rulaj cont 7583
± Variatia stocurilor (-cresterea/+ descresterea) solduri finale/intiale ale conturilor de stocuri
± Variatia clientilor si altor creante din exploatare, inclusiv cheltuieli in avans (-cresterea/+ descresterea)solduri finale/intiale ale conturilor 409, 411, 461 (analitic distinct), 471
± Variatia furnizorilor si altor datorii din exploatare, inclusiv venituri in avans (+cresterea/- descresterea) solduri finale/intiale ale conturilor 401, 419, 462, 472
± alte ajustari privind productia imobilizata (-cresterea/+ descresterea)sold creditor/sold debitor conturile 711, 712
- plati pentru impozitul pe profit rulaj debitor cont 441
= Flux net de trerorie din activitatea de exploatare

2.Flux de numerar din activitatea de investitii:

- Plati pentru achizitii de imobilizari corporale rulaj debitor cont 404, 232
+ Incasari din vanzarea de imobilizari rulaj creditor cont 461 (analitic distinct)
- Plati pentru achizitii de imobilizari financiare rulaj debitor cont 404, 234
- Plati pentru rascumpararea de actiuni proprii rulaj debitor cont 109
= Flux de numerar utilizat in activitatea de investitii

3.Flux de numerar din activitatea de finantare:
+ Variatia creditelor (credite primite – rambursari) rulaje conturi de impumuturi
+ variatia capitalului (cresteri in numerar – restituiri)rulaje cont 1012
- Plati aferente contractelor de leasing financiar rulaj debitor cont 167
- Dobanzi platite din rulaj debitor cont 666
- Dividende platite rulaj debitor cont 457
= Flux de numerar utilizat in activitatea de finantare
Total flux de numerar (1+2+3)

Numerar si echivalente de numerar la inceputul anului
Numerar si echivalente de numerar la sfarsitul anului
(total flux de numerar= numerar si echivalente de numerar la sfarsitul anului – numerar si echivalente de numerar la inceputul anului).

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016