Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR anunta conditii mai dure de creditare din 2022. Cat creste avansul minim si de ce sa accesezi un credit imobiliar acum?

13-Dec-2021
1907
BNR anunta conditii mai dure de creditare din 2022. Cat creste avansul minim si de ce sa accesezi un credit imobiliar acum?

Daca planuiesti achizitia unui imobil prin credit ca investitie ai nevoie sa te misti repede pentru a profita de conditiile inca in vigoare. De la anul, avansul minim va fi mai mare, iar nivelul permis de indatorare, mai mic.

Cele mai frecvente motive pentru a cumpara un imobil

Fie ca te-ai saturat sa platesti chirie, fie ca doresti sa investesti, dar nu te incumeti pe bursa, achizitia unui imobil cu destinatie rezidentiala, industriala sau de business poate fi raspunsul. 

 

Investitia intr-un imobil iti va aduce un venit pasiv in timp ce te ocupi de profesia ta, iti va transforma in capital costul lunar cu chiria sau chiar se va amortiza din ceea ce produce imobilul. 

Oricare motiv s-ar regasi sau s-ar adauga in lista de mai sus, ideea de a-ti securiza viitorul isi poate afla raspunsul intr-o achizitie imobiliara – chiar daca nu ai toti banii necesari in momentul semnarii contractului.

Cum abordezi acest plan, tinand cont de perspectiva economica actuala

Pe fondul situatiei sanitare din ultimii aproape doi ani si influentat de inertia comportamentului de consum anterior pandemiei, am putut observa o redirectionare a veniturilor populatiei catre investitii imobiliare. 

Limitarea optiunilor de vacanta, restrictionarea circulatiei si nevoia de a imbina optim spatiul de locuit cu cel de lucru au fost doar cativa generatori ai unui nou model de consum. 

Preturile influentate astfel de cerere au evoluat treptat ajungand in prezent cu 12% pana la 15% mai mari fata de nivelul pre-pandemic.

Este de asteptat ca in urmatoarea perioada cresterea pretului/ mp sa incetineasca usor, fara a inversa insa semnul. 

Acesta va fi rezultatul echilibrarii reciproce a urmatoarelor realitati: 

  • pretul materialelor de constructii in 2021 a fost mai mare cu 38% vs. 2020, iar imobilele finalizate inglobeaza acest cost; 
  • lucrul de acasa, ca beneficiu post-pandemic anuntat de multinationale, intretine nevoia populatiei active pentru locuinte adaptate; 
  • rata inflatiei estimata de BNR este in crestere: 7,5% in T4 2021 si 8% in 2022; 
  • revenirea la +15% pret/mp in octombrie 2021 fata de 2020, dupa scaderea din septembrie pe fondul valului 4 pandemic, arata ca exista cerere la acest pret. 

In contextul inaspririi in 2022 a conditiilor de creditare privind avansul minim (25% la credite in lei, 35% la euro si 50% pentru alte valute) pentru creditele de investitii imobiliare si daca te afli in scenariul de a nu astepta peste noapte dublarea investitiei tale, cel mai bun moment pentru a initia o achizitie este acum.

 

Cativa pasi pentru a cumpara prudent si profitabil:

1. Analizeaza-ti motivul: ai nevoie de o locuinta, doresti sa securizezi bani, nu ai incredere in produse de economisire, vrei un venit suplimentar etc.

2. Alege o proprietate pe care sa o poti vinde/ fructifica oricand: ar trebui sa tii cont de zona, costuri de intretinere, vechimea proprietatii si destinatie, precum si de nevoile unui potential chirias in perspectiva scumpirii traiului.

3. Foloseste un calculator de credit ipotecar pentru a-ti estima posibilitatile. In afara pretului propriu-zis pentru achizitie, ai nevoie sa cunosti toate detaliile conexe pe termen scurt, mediu si lung, inainte de a-ti construi aplicatia pentru credit.

4. Fii constient in orice moment de costul total al creditului tau: un credit pe 30 de ani te poate costa pana la dublul sumei imprumutate.

5. Daca veniturile tale sunt ajustate anual la inflatie sau curs valutar, ia in calcul un credit in euro. Cursul Euribor previzionat de Banca Centrala Europeana arata scadere pe termen mediu (-0,5% in 2021; -0,5% in 2022; -0,4% in 2023).

6. Considera o asigurare de viata (unele banci o cer oricum) si una pentru eventualitatea ca ramai fara venituri.

7. Propune-ti sa rambursezi mai repede: economiseste, astfel incat in fiecare an sa poti rambursa in avans o suma suplimentara oricat de mica. In acest sens, negociaza de la inceput un credit fara comision de rambursare anticipata.

 

Indiferent de motivatia si resursele tale intr-un astfel de proiect, porneste la drum cu o strategie clara si informeaza-te atent pentru fiecare etapa!


Sursa foto: Shutterstoc

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016