Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR asigura piata ca nu exista banci in pericol si reactioneaza la afirmatiile premierului Tudose

24-Aug-2017
1847

Declaratiile recente ale premierului Tudose nu ar trebui facute intr-o piata cu factor mediu de incredere al investitorilor, insa bancile nu sunt in pericol si nici depozitele clientilor sai, acest lucru putand fi verificat inclusiv prin ratingul fiecarei banci. Declaratiile hazardate facute de premier ar trebui facute doar atunci cand exista dovezi cu privire la evaziunea fiscala facuta de o banca si doar in urma unui control al unei institutii abilitate, explica expertii care asigura, de asemenea, ca bancile 

Reactia BNR nu a intarziat sa apara, oficialii Bancii Centrale aratand ca toti indicatorii sistemului bancar indica banci care nu pun in pericol depozitele populatiei. Hotnews.ro reaminteste, dat fiind contextul conflictului aparut intre banci si premier, ca primul ministru este consiliat onorific pe probleme de fiscalitate, banci si piete de capital de catre avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru pozitia sa dura impotriva sistemului bancar. 

Iata mesajul oficial transmis de BNR:

Sectorul bancar din Romania este solid si lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si comparativ cu media europeana de 14%. Nici o banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%. 
BNR supravegheaza bancile din punct de vedere prudential, nu fiscal. 

Cand o banca inregistreaza pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenta, obligatia BNR este sa le ceara bancilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate si lichiditate la niveluri care sa asigure buna functionare a bancii si siguranta depozitelor populatiei si firmelor. Ca urmare a actiunii BNR, in perioada 2008-2017, bancile care opereaza in Romania au adus capital in valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). 3. In conformitate cu legislatia europeana, toate depozitele pana la 100,000 euro (inclusiv echivalent in lei sau alte valute) sunt garantate. 

La data de 30 iunie a.c., numarul persoanelor fizice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 10204042 persoane fizice , din care 10 169155 persoane cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (99,65% din total) si 34887 persoane cu depozite mai mari decat plafonul garantat. La aceeasi data, numarul persoanelor juridice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 736813 persoane juridice, din care 718924 persoane juridice cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (97,57% din total) si 17889 persoane juridice cu depozite mai mari decat plafonul garantat. 

Din datele prezentate rezulta ca nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la siguranta depozitelor populatiei si firmelor pastrate in ancile din Romania.

Prof. dr. Monica Dudian (ASE), specialist pe probleme bancare, autorul mai multor studii cu privire la bankingul local, a declarat pentru HotNews.ro:

Nu cunosc banci romanesti in care depozitele sa fie in pericol. Puteti verifica ratingul bancilor pe website-urile agentiilor de rating.
Nu exista o legatura cauzala directa intre profitul unei banci si siguranta depozitelor. Evaluarea riscului bancar este o problema complexa si implica multi indicatori. Majoritatea depozitelor este sub plafonul de garantare de 100000 de Euro, deci riscul este scazut pentru deponentii.
Sistemele bancare se bazeaza pe incredere, iar increderea presupune echilibru in exprimarea opiniilor in spatiul public.

In materie de banci, aparitia unor zvonuri sau si mai rau, a unor declaratii publice care submineaza increderea, poate fi fatale. Am avut si noi in Romania parte de asemenea zvonuri care au provocat retrageri masive ale deponentilor, autoritatile reusind sa linisteasca deponentii doar prin "burdusirea" cu bani cash a acelei banci de unde se retrageau masiv bani. "Au fost adusi bani cu avionul si am umplut pur si simplu sediile cu bani cash pentru ca lumea sa vada ca sunt destui bani si ca nu e niciun pericol ca vreun deponent sa-si riste economiile", a declarat pentru HotNews.ro un bancher care a participat la acea operatiune.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Registrul de evidenta PFA. Cine are obligatia intocmirii si pana cand trebuie completat documentul

    • Daca obtineti venituri din activitati independente sunteti obligat sa completati si sa pastrati permanent la sediul dvs. Registrul de Evidenta Fiscala (REF). Acesta este un document in care trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. REF vizeaza toti contribuabilii pentru care...» citeste mai departe aici

  • Situatii financiare interimare. Termen legal de depunere

    • Situatiile financiare interimare sunt situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar. Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii si sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand: - numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar; - calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridice

    • Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna noiembrie 2024 a fost publicat de ANAF. Acesta este de mare ajutor atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele jurdice. Primul termen limita este data de 7, cand trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale. Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024 In continuare redam cele mai importante termene limita si declaratiile aferente, pentru luna noiembrie 2024. Termen limita Joi 7 noiembrie Obligatia Depunerea declaratiei...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016