Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR mentine rata dobanzii la 2,50 la suta pe an, dar nu exclude posibilitatea majorarii ei

07-Aug-2018
1652

In sedinta de luni, 6 august 2018, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, potrivit unui comunicat remis de BNR.

De asemenea, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit a fost stabilita la 1,50% pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare – la 3,50 la suta pe an, in timp ce ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit au fost mentinute la nivelurile actuale.

Rata anuala a inflatiei IPC si-a stopat cresterea in luna iunie, ramanand la nivelul de 5,4%, deasupra intervalului de variatie al tintei de inflatie. Stagnarea a avut loc in conditiile in care accelerarea cresterii in termeni anuali a pretului combustibililor si a preturilor legumelor si fructelor a fost compensata ca impact de scaderea dinamicii pretului produselor din tutun si incetinirea usoara a inflatiei de baza.

Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada usor, pana la 2,9% in luna iunie, de la 2,99 procente in luna anterioara si 3,05, in luna martie.

Decelerarea a fost indusa de segmentul produselor alimentare procesate si de cel al serviciilor, in principal sub influenta dinamicii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare si a evolutiei cursului de schimb al leului in raport cu euro.

In luna iunie, rata medie anuala a inflatiei IPC a ajuns la 3,6% de la 3,3% in luna mai; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, rata medie anuala s-a situat la 2,9% fata de 2,6% in luna mai.

Datele provizorii privind cresterea economica in trimestrul I 2018 indica moderarea ritmului de crestere economica la 4 la suta, de la 6,7 la suta in trimestrul IV 2017. Aceasta evolutie reprezinta o revenire catre ritmul potential de crestere, fiind insotita de reducerea excedentului de cerere agregata. Contributia majoritara, dar in diminuare fata de trimestrul IV 2017, a consumului gospodariilor populatiei a fost revizuita usor in jos, iar aportul pozitiv al formarii brute de capital fix a fost revizuit in sus. Contributia negativa a exportului net la cresterea PIB real a crescut considerabil, in conditiile in care noile date arata ca dinamica anuala a importurilor a incetinit mai putin decat in varianta anterioara, ramanand deosebit de ridicata.

Cele mai recente date statistice arata o incetinire a cresterii anuale a productiei industriale in perioada aprilie-mai comparativ cu trimestrul I 2018, concomitent insa cu sporirea semnificativa a dinamicii comenzilor noi in industria prelucratoare. Lucrarile din constructii au continuat sa scada in termeni anuali, pe seama segmentului constructiilor rezidentiale, in timp ce activitatea din comert si a mentinut dinamica robusta. Deficitul de cont curent si-a temperat considerabil adancirea in raport cu perioada similara a anului trecut. in acelasi timp, variatia anuala a costurilor salariale unitare din industrie a urcat in luna mai (la +8,6 la suta, in crestere cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie), pe fondul incetinirii ritmului de crestere a productivitatii muncii.

Totusi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca rata dobanzii ar putea sa mai creasca: "Eu nu pot sa spun in prezent, nu am nicio abilitate de la Consiliul de Administratie sa spun ca am castigat razboiul. O batalie s-a castigat in sensul ca e clar ca inflatia vine in jos. Mai mult de atat nu va pot spune. Nu ma intrebati. Sunt sanse ca intr-adevar sa nu mai creasca prea mult. Nu pot sa va spun ca nu mai cresc dobanzile. Nu suntem in situatia in care sa spunem ca nu vom mai majora rata dobanzii. si sa va spun din ce cauza ca sa nu fac un mister mare din asta. Nu stim ce se intampla in Europa. Nu stim ce inseamna cuvantul normalizare. Acolo inflatia in Zona Europa e aproape 2%, unu si ceva, si dobanzile sunt zero. Deci au dobanzi real negative de -1,5%. Daca noi ajungem cu inflatia spre 3,5% si dobanda sa zicem ramane la 2,5%, vom avea si noi dobanzi real negative calculate in felul acesta. Dar nu stim cum vor fi dobanzile in piata. S-ar putea ca prin controlul lichiditatilor sa avem dobanzi in piata de 3,5%. Inflatie de 3,5% si dobanzi de 3,5%. Este si acesta o imponderabila", spus Mugur Isarescu.

Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 august 2018, ora 11:00. Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 13 august 2018, la ora 15:00. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 octombrie 2018.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrie

    • Amnistia fiscala pentru anul 2024 a fost implementata prin OUG 107/2024 si prevede mai multe facilitati fiscale, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. Termenul limita pentru a beneficia de acestea este data de 25 noiembrie 2024. Amnistie fiscala 2024 - ce facilitati se acorda 1. anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; 2. anularea dobanzilor, penalitatilor si a...» citeste mai departe aici

  • Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF

    • ANAF Ialomita anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost publicata lista contribuabililor persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care, la finele trimestrului III 2024, nu mai inregistrau obligatii fiscale restante. Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop: a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a...» citeste mai departe aici

  • OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcat

    • Se amana din nou aplicarea contraventiilor pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 125/2024. Prin actul normativ au fost introduse si alte obligatii de raportare. OUG 125/2024. Se amana pana la data de 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu aparate de marcat Reamintim ca prin OUG 115/2023 a fost amanata, pana la data de 1 octombrie 2024, aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru nedotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016