Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR schimba regulile de acordare a creditelor! Cine are de castigat?

18-Oct-2018
3030

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei - BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind anumite conditii de creditare, cu modificarile si completarile ulterioare, a informat institutia.

“Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta. Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN”, se arata in comunicatul de presa remis de BNR.

Institutia precizeaza ca masuri similare au fost deja adoptate in alte state europene, precum Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania si Cehia, si arata care sunt principalele obiective urmarite prin modificarea Regulamentului. Intre acestea, BNR aminteste:

Facilitarea accesului la credite pentru persoanele fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Astfel, dupa adoptarea modificarilor, orice solicitant va putea sa calculeze usor nivelul creditelor si al ratelor aferente in functie de veniturile proprii sau ale familiei.

Un alt obiectiv precizat de institutie este “protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa”.

Principalele modificari aduse Regulamentului

Cei care doresc sa acceseze un credit isi pot calcula rata lunara datorata bancilor sau IFN-urilor (institutie financiara nebancara)

Simulare de calcul:

– Daca pana la 31 decembrie 2018 unei persoane care accesa un credit i se calcula venitul dupa formula: Venit net – cheltuieli de subzistenta – ajustari privind veniturile – ajustari de socuri privind cursul de schimb, rata dobanzii si venitul disponibil, 


– de la 1 ianuarie 2019, pentru obtinerea unui credit nu se va mai lua in calcul decat venitul net al unei persoane.

In plus, rata lunara maxima nu va mai varia de la o banca la alta, asa cum se va intampla pana la 31 decembrie 2018, ci va fi fixa: de maximum 40% pentru creditele in lei si de maximum 20% pentru cele in valuta, incepand cu 1 ianuarie 2019.

Facilitati pentru cresterea sustenabila a activitatii de creditare a populatiei, citatae din comunicatul de presa al BNR:

• reguli mai permisive pentru achizitionarea primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor;
• neaplicarea limitei gradului de indatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecarui creditor;
• reducerea birocratiei bancare pentru acordarea unei credit.

Interesant este faptul ca toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019.

ATENTIE insa! Creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare. Ceea ce nu se aplica, totusi, in cazul in care refinantarea presupune si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

Data de la care intra in vigoare noile modificari ale Regulamentului

Modificarile la regulament se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.

Model de calcul al ratei:

Pentru persoane cu venituri nete de 3.000 de lei, pana la 31 decembrie 2018, rata maxima lunara este de 1413 lei, in timp ce dupa 1 ianuarie 2019 rata maxima lunara in lei va fi de 1.200.

De asemenea, gospodariile formate din doi adulti si doi copii cu venituri totale de 5.000 de lei net platesc in prezent o rata maxima de 1.996 de lei, in timp ce de la 1 ianuarie 2019 vor plati 2.000 de lei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016