
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in urmatoarea situatie: "In cazul unei societati neplatitoare de TVA, care presteaza servicii catre o persoana fizica pentru care a emis mai multe bonuri fiscale, iar acea persoana solicita in luna urmatoare prestarii serviciilor si factura pentru serviciile pentru care deja s-au emis in luna anterioara bonuri fiscale, se poate ca acea factura sa nu mai fie inregistrata efectiv in contabilitate, dat fiind ca veniturile aferente ei au fost deja inregistrate pe baza de bonuri fiscale si dat fiind ca nu se intocmeste declaratia 394? Daca totusi trebuie inregistrata in contabilitate, care ar fi nota contabila pentru a nu se dubla veniturile? Va rog sa tratati aceeasi speta si daca societatea emitenta a facturii ar fi platitoare de TVA".
Recomand inregistrarea in evidenta contabila a facturilor emise, avand in vedere prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, dispozitii care prevad ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.
La pct. 97 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se prevede ca:
"Pe facturile emise si achitate pe baza de bonuri fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile ulterioare, nu este necesara mentionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea conform bon fiscal nr./data."
Asadar, in aceste conditii, bonul fiscal devine un document de plata a facturii respective.
Pentru a nu se dubla veniturile, in luna cand sunt emise facturile se scade din totalul incasarilor cu bonuri fiscale suma corespunzatoare acestor facturi.
1. emitere facturi:
461=707 si incasare 5311=461 . Astfel in loc sa inregistrati incasarea cu bon fiscal : 5311=707 veti inregistra incasarea facturii 5311=461 .
Aceeasi regula se va aplica si pentru situatia in care sunteti inregistrat in scopuri de TVA;
461=707,4427 si incasare 5311=461
Potrivit prevederilor din Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) din Anexa nr. 2 la OPANAF nr. 3769/2015, la subsectiunea 8, sectiunea G se mentioneaza:
Acest cartus contine:
1. numarul total al bonurilor fiscale si valoarea totala a incasarilor efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise in perioada de raportare, inclusiv a incasarilor prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de TVA al beneficiarului. Nu vor fi incluse in acest cartus bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi conform art. 319 din Codul fiscal;
Asadar, facturile emise se inregistreaza in evidenta contabila, iar bonul fiscal reprezinta in acest caz document de plata a facturii repective.
In situatia in care, pentru aceeasi operatiune, bonul fiscal si factura se emit in perioade fiscale diferite, acestea se vor declara fiecare la momentul emiterii.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Suntem o societatea inregistrata in scop de tva in Romania, destinatar inregistrat din punct de vedere al accizelor. Intentionam sa vindem vinuri (linistite si spumante) catre Marea Britanie, atat B2B, cat si B2C. Vinurile au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Se incheie un contract de asociere in participatiune (atasez contractul). Societatea IU CO JA COM SERV SRL pune la dispozitie spatiul pentru care plateste chirie (factura de chirie este cu TVA). Am primit primul decont al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<